Endast boende
+Flyg & boende
Nyhet
Loading
Loading
Vuxna
Barn
Ålder på barn vid hemresetidpunkten
Rum / lägenhet 1
Ålder på barn vid hemresetidpunkten
Fler sökmöjligheter
0
Hämtar innehåll

...som en gång var 72

San Gimignano har kanske ändrat sig en del sedan Medeltiden, om vi bortser från när ekonomin i hög grad var baserad på pilgrimmer och handelsfarande lever man idag helt på turismen, och var man i dag endast kan se 15 torn. Dessa är dock endast en skugga av det totalt 72 torn som staden tidigare bestod av.

Toscana Sardinien Sicilien Abruzzo Aostadalen Apulien Basilicata Kalabrien Kampanien Emilia-Romagna Friuli-Venezia Giulia Lazio Ligurien Lombardiet Marche Molise Piemonte Sydtyrolen & Trentino Alto Adige Umbrien Veneto Karta över Italien

Den legendariska historia

Legenden berättar att namnet kommer från en biskop från Modena (som blev helgonförklarad) som år 450 räddade den lilla småstaden från Atillas armé. Under det 10:e århundradet blev en borg uppbyggd och runt om denna snart även många mindre byggnader och hus.

Under det 12:e århundradet blev San Gimignano kommun. Mot mitten av 1200-talet blev många trähus ersatta av stenhus och man byggde en ny stadsmur. Det var också under denna tid som många av tornen byggdes högre. Men de 15 torn som idag präglar stadsbilden är bara en bråkdel av de uppskattningsvis 72 torn staden haft som mest.

Upp till mitten av 1300-talet var San Gimignano ett viktigt centrum för handel och lantbruk, samt en station på pilgrimsfärden mot Rom. Staden hade 15.000 invånare (dubbelt så många mot idag!) av två folkslag som grupperade sig omkring familjerna Salvucci (ghibelliner) och Ardinghelli (guelfer) och dessa kämpade vilt om makten. Staden hade hela fyra sjukhus , fem kloster och en bordell.

Läs mer om San Gimignano

San Gimignano på gott och ont

Om man vill besöka staden under högsäsongen (mellan mars och oktober samt helgdagar året om) är det bäst att komma tidigt eller sent, för mellan 10.00 och 18.00 invaderas staden av otroliga mängder besökare vilket kan ödelägga hela glädjen. Största delen av året är staden vackrast om kvällen, då det är lättare att ta sig fram samt de ”infödda” visar sig ute i staden. Det är då man kan se hur invånarna själva lever.

Världsberömd Gelateria

Kommer man mitt på dagen om sommaren bör man dämpa smärtan genom att köpa en god glass vid glassbaren ”Gelateria di Piazza” på Piazza della Cisterna nr. 4. Deras produkter är med all rätt berömda i hela världen, och priserna är fortfarande låga: för två euro får man en härlig mellanstor våffla med glass och för hela fyra euro så behöver man inte tänka på lunch...

Med buss till San Gimignano

Den närmaste tågstation ligger i Poggibonsi, 14 km från San Gimignano. Mellan dessa städer går det buss.

Dölj texten
 
 
search map