Toscana Recept: Panforte från Siena

 

Hämtar innehåll

Panforte är en klassisk toscansk specialitet från Siena som sägs härstamma från 1200-talet, var den blev kallad Panpepato på grund av den stora mängd peppar och andra kryddor som tillsattes degen. En nyare version av Panpepato (även kallad Panforte Nero) är Panforte Bianco uppkallad efter en italiensk drottning. Som en liten gåva till jul ger vi denna gång två julrecept. Den andra heter Pinoccate från Perugia – pinjekärnskarameller.

Enligt traditionen blev Panforte Nero gjord med honung, peppar, nejlikor, mandlar, socker och bröd. Idag framställs denna läckra och söta kryddkaka efter ett nyare recept från 1879, som bland annat består av en guddomlig blanding av honung, kanderad frukt och nötter. Receptet blev första gången gjord till ära för Drottning Margherita av Savoy, då hon besökte Siena till den världsberömda hästkapplöpning, Il Palio. Den nya versionen av Panforte blev kallad Margherita (eller Panforte Bianco), och avvek från det ursprungliga Panforte Nero genom att det var färre kryddor och att kakan blev beströdd med pudersocker.

Panforte betraktas som en julspecialitet på nationellt plan i Italien, medan den i Siena avnjuts året runt.

Tillagning : ca. 2½ timme
Antal personer : 10

Ingredienser

240 g fikon eller stenfria dadlar
50 g honung
100 g brun farin eller rörsocker
½ tsk av varje krydda: malen kanel, kardemumma, nejlikor, muskatnöt och svart peppar
250 g kanderad frukt t.ex. körsbär, citron, apelsin- och citronskal
50 g skalade mandlar
50 g pinjekärnor
50 g rostade hasselnötskärnor
3-4 msk siktat vetemjöl
½ dl vin santo (toscanskt dessertvin)
pudersocker till dekoration
rispapper

Tillagning

Värm ugnen till 150 grader. Klä en kakform på ca. 25 cm i diameter eller en 20 cm fyrkantig form med rispapper.

Hacka fikon eller dadlar efter behag – det är en bra idé att tänka på om man vill ha stora bitar eller små fina kvadrater i sin färdiga kaka. Lägg dem i en kastrull och häll över vatten så de just precis är täckta. Tillsätt honung, socker och kryddor. Låt det hela koka sakta i ca. 10 min. och häll det över i en skål. Massan ska vara mjuk och klibbig, men inte våt.
Tillsätt kanderade frukt och nötter och blanda ihop allt. Härefter tillsätts mjöl och vin santo. Rör ihop det hela till en klibbig massa, sätt den i formen och baka kakan i ca. 30-40 minuter.
Ta den ut ur ugnen och låt den kallna i formen. Strö pudersocker över och server den i tunna skivor.

Som en liten julgåva får ni även receptet på:

Pinoccate från Perugia – Umbriska karameller med pinjekärnor.

Pinoccate kallas också för Pinocchiate. Receptet härstammar från Perugia var har gjorts sedan det 15. århundrade. Karamellerna görs ännu till jul som de har gjorts genom århundraden. För att laga dessa karameller är det en bra idé att ha en termometer, en marmorplatta och rispapper. Istället för marmorplattan kan man även använda en kall ugnsplåt eller ett kallt plast skärbräde beklätt med bakplåtspapper.

Till 1 kg karameller

Ingredienser
500 g socker
2 dl vatten
finrivet skal av 1 citron eller mandarin
400 g lätt rostade pinjekärnor
evt. 1 msk potatismjöl som stärkelse

Tillagning
Upplös sockret i vattnet i en tjockbottnad kastrull på svag värme, öka och kok tills termometern visar 110 grader. Denna temperatur kallas också för trådstadiet, vilket betyder att lyfter du upp blandningen med en träslev, ska den sirup som faller från sleven bilda trådar.

När den rätta temperaturen är nådd, ska kastrullen omgående tas av värmen. Nu kan du tillsätta potatismjöl medan man rör med en träslev, tillsätt därefter pinjekärnor och citronskal. Blanda allt och häll ut blandingen på en fuktig marmorplatta (vanligt bakplåtspapper eller fuktad och kall bakplåt) och glatta ut med en kniv.

Skär ut massan i små karameller, evt. med form av rutor medan den ännu är varm. Lyft upp varje bit och lägg dem mellan två bitar rispapper, låt dem svalna och lägg dem i en burk.

En variation av dessa karameller ersätter pinjekärnorna med osaltade pistacienötter för att ge en smak av Arabien – och så är de vackra i sina rosa-gröna nyanser eller prova med mandlar eller hasselnötter.

Buon Appetito e Buon Natale!

 
Nyheter från In-Italias
BLOGG
Här kan du bli inspirerad till din semester i Italien

Populärt i Toscana

search map