Endast boende
+Flyg & boende
Nyhet
Loading
Loading
Vuxna
Barn
Ålder på barn vid hemresetidpunkten
Rum / lägenhet 1
Ålder på barn vid hemresetidpunkten
Fler sökmöjligheter
0
Hämtar innehåll

"..för som muren runt Monteriggione är toppen av en räcka höga torn som stod längst randen av djupet, synliga med huvud, hals och överkropp, samma mäktiga kämpar som Jupiter stadigt håller i schack med åska från himlen."

Så beskriver Dante i sin Gudomliga komedi (Helvetet, XXXI, 40-45) en grupp titaner som som sitter runt en brunn. Han hänvisar således till något som var känt och beundrat i hela Toscana: borgen Monteriggioni. År 1213 bygger kommunen Siena denna speciella borg som en försvarspost mot Florens, som ofta invaderar det senesiska territoriet, på resterna av en logobardisk byggd från 700-talet. Sex år senare stod borgen färdig och imponerande med sina 570 meter långa och 2 meter tjocka stadsmur. Utplacerade på muren stod de 15 tornen, 15 meter höga och härifrån fick Dante sin idè.

Toscana Sardinien Sicilien Abruzzo Aostadalen Apulien Basilicata Kalabrien Kampanien Emilia-Romagna Friuli-Venezia Giulia Lazio Ligurien Lombardiet Marche Molise Piemonte Sydtyrolen & Trentino Alto Adige Umbrien Veneto Karta över Italien

En säker plats

Genom århundradena var borgen många gånger ett säkert ställe för senesiska krigsherrar när kamperna avlöste varandra i striderna mot Florens. Borgen skulle dock få sin största prövning 1554 då fiorentinarna och spaniorerna ryckte fram för att belägra Siena och krossa den senesiska republikens självständighet och man övergav Monteriggione utan kamp.

Läs mer om Monteriggioni

Vackra stenhus som skapar genuin atmosfär

Så gott som alla hus är riktigt gamla och det är heller inte helt utan orsak som man varje år håller en Medeltidsfestival här med sång, dans, riddarspel, musik osv. Byn är liten och trots att det inte tar många minuter för dig att promenera från den södra till den norra porten, finns här ett par caféer, två bra restauranger, en liten livsmedelsbutik och vinbutik. Monteriggioni är givetvis bilfri och bilen parkerar du antingen på den stora fria parkeringen som du hittar några hundra meter bort från ringmuren eller på den lilla betalningsparkeringen precis nedan för muren.

Du är omgiven av flera sevärdheter

Runt den lilla byn breder ett lummigt och grönt landskap ut sig med fält där vinrankor och olivlundar ståtar. Kör du i ca 30 min (24 km) söderut kommer du till fantastiska Siena och väljer du att i ca 50 min (39 km) köra västerut kan du njuta av mysiga Volterra's panoramavyer. Men du behöver inte köra så långt för runt dig har du flera sevärdheter du helst inte bör missa som t ex San Gimignano, Greve in Chianti och det ljuvliga Chiantidistriktet, bara för att nämna något.

Dölj texten
 
 
search map