Toscana Medeltidsfest i Pistoia

 
Endast boende
+Flyg & boende
Nyhet
Loading
Loading
Vuxna
Barn
Ålder på barn vid hemresetidpunkten
Rum / lägenhet 1
Ålder på barn vid hemresetidpunkten
Fler sökmöjligheter
0
Hämtar innehåll

Giostra dell’orso, Kampen om björnen, är en del av festen som avhålls den 25 juli för Pistoias skyddshelgon Sankt Jakob. Festligheterna har traditioner ända tillbaka till år 1200, då den kallades palio dei barberi, Hästkapplöpningen. Man säger att kapplöpet betydde så mycket för stadens invånare, att det endast avlystes vid krig eller svåra epidemier. Någon gång, under det förra århundradet, beslutade man dock sig för att ändra namnet och uppkalla kapplöningen efter björnarna i stadens vapensköld.

Toscana Sardinien Sicilien Abruzzo Aostadalen Apulien Basilicata Kalabrien Kampanien Emilia-Romagna Friuli-Venezia Giulia Lazio Ligurien Lombardiet Marche Molise Piemonte Sydtyrolen & Trentino Alto Adige Umbrien Veneto Karta över Italien

Den första delen

Det är en mycket stämningsfull dag, som startar redan på morgonen med upptåg i Sankt Jakobs ära. Deltagarna möts upp på torget Piazzetta Romana, utklädda efter ganska bestämda traditioner: det är fasta figurgrupper som "De fyra frigivna fångarna" och "Sankt Jakobs fyra hjälpare". Tåget vandrar sedan från torget genom staden med sina fanbärare, eldslukare, hjältar och mycket annat. Man kommer fram till torget framför domkyrkan, men möter här en stängd dörr. Då börjar man slå på trummor och blås i blåinstrument tills det att dörrarna öppnas och biskoppen visar sig för att bjuda in processionen i kyrkan.

Och så till tävlingen

Efter de religösa ceremonierna är det tid att starta tävlingen, giostran. Det är som det nästan alltid är i de kända italienska Palioerna, en tävling mellan stadsdelarna, rioni, som de kallas här i Pistoia. Pistoias fyra rioni ställer upp med vars tre riddare, beväpnade med lansar, och de totalt 12 riddarna ska kämpa mot varandra två och två i olika heat.

Själva domkyrkans torg är dagen till ära omgjord till en oval ridbana, där det med jämna mellanrum är uppsatt sköldar med utskurna björnhuvud. Nu kan kampen börja. Det är en kamp som visar färdigheter både till häst och med lansen. Det gäller att att nå först fram till sköldarna med björnarna och ramma dem så att de faller. Man får en poäng för varje björn som faller. Det är en intensiv fight i högt tempo, och man var faktiskt tvungen att göra om reglerna för några år sedan, då det blev för farligt både för häst och ryttare. När den sista heaten är avklarade, räknas de sammanlagda poängen ihop och det vinnande rione koras. Den segrande stadsdelen kan med stolthet låta sig skrivas in i turneringens ärorika statistikbok.

 
search map