Endast boende
+Flyg & boende
Nyhet
Loading
Loading
Vuxna
Barn
Ålder på barn vid hemresetidpunkten
Rum / lägenhet 1
Ålder på barn vid hemresetidpunkten
Fler sökmöjligheter
0
Hämtar innehåll

Skapad för kring, använd till motion

Lucca är i många avseenden en ovanlig stad. Man hinner knappt in i staden förrän man upptäcker dess originalitet, för ingen annan italiensk stad av denna storlek har fortfarande en så intakt försvarsmur. Muren är imponerande och härstammar från 1600-talet och dess 4,1 km stora cirkel bryts endast på få ställen av de gamla portarna. Idag används muren som rekreativt område, folk promenerar, springer och cyklar här i skuggan av de smala popplarna som växer längs med grusvägen hela vägen runt.

Toscana Sardinien Sicilien Abruzzo Aostadalen Apulien Basilicata Kalabrien Kampanien Emilia-Romagna Friuli-Venezia Giulia Lazio Ligurien Lombardiet Marche Molise Piemonte Sydtyrolen & Trentino Alto Adige Umbrien Veneto Karta över Italien

Jag är så glad för min cykel

När vi nu pratar cyklar, så utgör invånarnas förhållande till detta transportmedel även ett kapitel i deras enastående natur. Då cykeln i största delen av Italien primärt betraktas som ett funktionellt motionsredskap som tas fram i weekenden och män i alla åldrar flåsar runt på landsvägarna i färggranna kläder, så är den för luccheserna det naturliga dagliga transportmedlet. Man möter således förhållandevis få bilar och mopeder i Luccas centrum men många flera cyklister i alla åldrar än man är van till från andra italienska städer. Konsekvenserna av detta, för säkerheten, luftens kvalitet och larmnivån, behöver visst ingen förklaring.

Läs mer om Lucca

Stilrena omgivningar och välbärgade invånare

Det är även tal om en särdeles välhavande stad, vilket man tydligt förnimmer när man går runt på de centrala inköpsgatorna. De häftigaste klädbutikerna ligger här bredvid varandra och befolkningen är även utpräglat välklädd och elegant. Butikerna och caféerna i staden harmonerar med invånarnas stil och man ska utanför Toscana till Piemonte för att finna så många vackra och stämningsfulla caféer, varav många har en historia som går tillbaka till 1800-talet. Även matställen kan staden erbjuda en rad spännande möjligheter och även raffinerande restauranger som Giglio och Buca di Sant'Antonio har förbluffande moderata priser i förhållande till städer som Siena och Florens. Elaka tungor hävdar att detta beror på lucchesernas närighet.

Opera för hela slanten

Kulturellt sett är Lucca värd inte bara ett utan flera besök. Man får aldrig glömma att Giacomo Puccini föddes och växte upp här och skrev sina första musikaliska verk i staden. Plakat och postkort med reproduktioner av operaplakater finns överallt och i huset där mästaren föddes finns idag ett litet museum över hans liv och verk. Har man tur kan man uppleva någon av hans operor i stadens praktfulla operahus, Teatro del Giglio som genom årtionden sett många av de största operasångarna och var atmosfären är oslagbar. Priserna är rimliga och uppsättningarna är oftast mycket bra, synd bara att det är så få av dem varje år.

Puccini under öppen himmel

Kommer man om sommaren ska man inte missa en kväll på Puccini-festivalen som arrangeras vid sjön Massaciuccoli som ligger 18 km från Lucca. Här vid sjön bodde Puccini största delen av sitt liv och endast några få veckor innan hans död 1924 skrev han till sin gode vän Giovacchino Forzano att han skulle kunna tänka sig att få någon av sina operor uppförd vid sjön. Detta uppnådde han aldrig men endast 6 år senare uppförde man för första gången La Bohème framför Puccinis villa. Idag är detta en årlig tradition som mellan juli och augusti arrangeras ungefär 15 gånger. Det är i första hand fyra olika operor, främst Puccini, men lustigt nog även verk av Mascagni, Leoncavallo eller Bizet framförs här. Biljettpriserna börjar vid ca. 250 kr och alla platser är numrerade. Hit kommer den välklädda lokala befolkningen och då man i Verona ibland kan få känslan av att vara på en fotbollsmatch, är stämningen här mycket närmare en normal italiensk operaföreställning.

Inte bara opera

Lucca bjuder också på många andra musikupplevelser. Om sommaren arrangeras flera koncerter med stora internationella namn på den helt enastående Piazza dell'Anfiteatro. En oval plats vars form tyder på att här en gång låg en romersk amfiteater. I Lucca finns också flera konstutställningar, både permanenta och tidsbegränsade där en del arrangeras i någon av de många inaktiva kyrkorna som finns i staden.

Dölj texten
 
 
search map