Den goda maten i Toscana

 
Endast boende
+Flyg & boende
Nyhet
Loading
Loading
Vuxna
Barn
Ålder på barn vid hemresetidpunkten
Rum / lägenhet 1
Ålder på barn vid hemresetidpunkten
Fler sökmöjligheter
0

Hämtar innehåll

Det finns många goda orsaker för att resa till Toscana: det bildsköna landskapet, de pittoreska städerna, det nästan oändliga kulturella utbudet och självklart mat och vin.

Det är inte helt utan orsak som det skrivits så många kokböcker om det toscanska köket vars enkelhet både förtrollar och begeistrar. Vi kan nästan säga att det avspeglar mentaliteten i Toscana: ärligt, enkelt och full av njutning. Man märker snabbt att köket är ett autentiskt uttryck för en lantlig kultur där de lokala råvarona står i centrum. Det är fascinerande, i vilken hög grad traditionen präglar maten i Toscana och hur lite plats främmande rätter får på menyn. Vita bönor spelar fortfarande en central roll och det typiska osaltade brödet används på flera olika vis i matlagningen precis som de lokala invånarnas munnar vattnas av något så speciellt som cavolo nero (palmkål). Restauranger med andra nationers kök är ytterst sällsynta, faktum är att de inte existerar utanför storstäderna.

Det är faktiskt svårt att äta dåligt i Toscana (med mindre man faller för en av de värsta turistfällorna i Florens eller nära det Lutande Tornet i Pisa) och det största problemet är som oftast urvalet, både mellan restaurangerna och rätterna när man väl satt sig till bords. Och vi ska inte ens tala om hur svårt det kan vara att välja vin då Toscana framställer några av världens bästa viner. Sann njutning kräver fördjupning vilket kan vara ett problem ifall man är körandes och därför kan vi varmt rekommendera att man bor på ett ställe där man både äter och dricker gott.

Genom många års resor och långa vistelser i Toscana har vi ätit på olika restauranger flera gånger utan att komma ihåg (och druckit mer vin än vi vill tänka på). Med den bakgrunden presenterar vi här med stolthet ett litet urval av smultronställen där man kan bo och där maten är mer än god, även efter toscanska förhållanden. Vi har naturligtvis många, många fler förslag och ni är välkomna till att kontakta oss ifall ni vill veta mer.

Albergo Quattro Gigli: Det är svårt att inte visa begejstring över detta hotell som på alla sätt kännetecknar Toscana. Skulle vi välja ett ställe som representerade allt det bästa med Toscana så skulle det bli Albergo Quattro Gigli.

Här kan man njuta av ett välmöblerat och stämningsfullt hotell som ligger i en medeltidsstad i Toscana och som serverar den praktfulla maten i fina lokaler. Lägg därtill en fantastisk vinkällare och en vacker utsikt från den intima trädgården, och så är vi nästan i mål. I övrigt finns det möjlighet för att deltaga i matlagningskurser.

Hotel Sovestro: Knapp tjugo minuters promenad från San Gimignano ligger Hotel Sovestro med utsikt över vinmarkerna. Det började för många år sedan som restaurang och pizzeria vilket fortsatte med några rum, man började satsa på det äkta toscanska köket och avskaffade pizzorna och... För att göra en lång historia kort så är Hotel Sovestro en fin historia om konstant framgång och förbättring. Tre generationer av familjen Failli arbetar nästan dygnet runt, självaste Alfredo som föddes år 1920 (!) serverar varje dag i restaurangen! Så gott som varje år ses förbättringar av kvaliteten på hotellet.

Restaurangen står för vällagad toscansk mat som nog är traditionell men inte mer än att det finns plats för fantasi och förnyelse. Vi är några som åker tillbaka endast för att äta den mest underbara huvudrätten på menyn: kycklingbröst i vinsanto med druvor - det är billigt men fantastiskt gott! Ifall man har en svaghet för sötsaker ska man utan tvekan smaka kakan som är fylld med varm chokladsås och vaniljkräm, och mycket mycket mer.

Agriturismo il Castagnolino: Ifall man tycker om de små intima ställena, god mat och trevliga värdar kommer man falla pladask för Agriturismo il Castagnolino. Det gamla bondhuset är idag hem för Marta och hennes man Ivano för att inte glömma deras hund Sara och katten Eva. Men huset är lite för stort för dem så de har inrett 6 smakfulla rum.

Runt om huset har de en liten produktion av saffran, olivträd och diverse örter. Allt detta används i stort omfång i den goda maten som de serverar varje kväll för den lilla skara gäster i den fina gemensamma salen eller ute på terrassen. Det är imponerande hur de kan variera rätterna från kväll till kväll och hur gott det hela utan undantag smakar. Ifall man kunde äta så gott och trevligt i Sverige och slippa betala tre gånger så mycket så skulle vi nog vara några som oftare gick ut och åt. Men det går bara inte.

Agriturismo Montalbino: Toscana är känt för sitt vackra landskap men utsikten från Agriturismo Montalbino kan ändå imponera. Den pittoreska klungan av hus rymmer idag en rad lägenheter som uthyrs på veckobasis, men det finns också fortfarande lantbruksverksamhet då Anna och Marco framställer vin och olivolja.

I skogen nära gården har de uppfödning av cinta senese, den typiska gamla toscanska grisrasen som lever på ett sätt som gör våra hemliga idéer om frittgående djur till en skam: De går inte bara runt på en mark utan har även åtskilliga hektar skog att springa omkring och roa sig på. Köttet är ytterst välsmakande och ifall man har tur och får smaka de två år gamla skinkorna på gårdens lilla restaurang La Lombricaia får man en upplevelse för livet. De nästan smälter på tungan. Det är för övrigt imponerande hur många rätter det finns på menyn på den lilla restaurangen för att inte tala om hur gott de smakar och hur vacker utsikten är från terrassen.

Tenuta di Pieve a Celle: Avund är som bekant en dålig egenskap som man ska försöka undvara men det kan vara svårt att inte känna lite avund då man besöker Fiorenza och Cesare på Tenuta di Pieve a Celle utanför Pistoia. Så mycket god smak och så mycket mentalt överskott samlat hos två människor skulle vara svårt att acceptera ifall de inte var så sympatiska. Det kan fortfarande överraska oss att det inte är dyrare att bo och äta här då det verkligen är värt så mycket mer.

Vi befinner oss på ett bed & breakfast av en kvalitet som leder tankarna till Relais & Châteaux där familjen själv står för allt. Fiorenzas kok-konst är utpräglad toscansk och baserad på de goda lokala råvarorna men det märks att hon ofta finner inspiration på restauranger i den tunga prisklassen. Såväl kvaliteten av maten som dess presentation ligger därför en bra bit över vad man kan förvänta sig av priset. En sista anmärkning som säger mycket om inställningen till gästerna: Fiorenza noterar noga vad hon serverar de olika kvällarna så att gästerna inte får samma rätter serverade ifall (eller ska vi säga "när") de kommer tillbaka.

Villa di Capovento: Långt ute i skogen låg ett litet hus... Nja, så långt ute i skogen är vi dock inte då det endast är tre kilometer till Castellina in Chianti och huset är heller inte mindre än att det finns plats för Daniela och Daniele, 6 läckra rum och en stor matsal. Det är föresten slående hur mycket Villa di Capovento påminner om Tenuta di Pieve a Celle på nästan alla områden. Vem som avgår med segern ifall Daniela och Fiorenza konkurrerade i matlagning är svårt att säga och medan Cesare har en fin samling modern konst så målar Daniele själv i sin atelje.

Även här är maten toscansk, traditionell och fantasirik och den präglas av de goda lokala råvarorna som ofta kommer från familjens egen produktion. Deras olivolja är utmärkt och trädgården full av väldoftande kryddörter. Daniela erbjuder också matlagningskurser men vi garanterar inte att du ens kommer i närheten av hennes nivå.

 
search map