Resor till Chianti vindistrikt

En värld av vin

Även om vinerna från Chianti kändes till sedan länge, så är Chianti som vi känner till den idag, av något nyare dato, utan att dock vara årsgammal. I 1834 skrev baron Bettino Ricasoli - en stor italiensk politiker kallad ”järnbaronen” pga. sin järnhårda framtoning - Notizie sulla fabbricazione di vini, var han beskrev druvsammansättningen för Chianti som den såg ut helt fram till 1984: Sangiovese för doft och kraft, Canaiolo för doft och mildhet, Malvasia och Trebbiano för lätthet och arom.

Vad betyder Chianti?

Själva namnets ursprung är omtvistat. Många menar att det härstammar från det etruskiska ortnamnet Clanti, som ingen känd betydning har. Andra hävdar att det härstammar från det latinska clangor - oljud och larm -, vilket skulle hänvisa till den utbredda jakt i området. De senaste studierna pekar på likheten med det etruskiska ordet khlant, som påstås betyda vatten. Hur som helst är det utbredd enighet om att det var etruskerna som införde vinodlingen till området.

Vin till alla tider

Från 1200-talet känner vi till beskattningen av det vin som infördes till Florens och vi kan med rimlighet anta att en stor del blev gjort i Chianti. Omkring år 1300 bodde det ca. 110.000 människor i Florens och 400.000 i stadens uppland. Florens var Europas fjärde- eller femtestörsta stad! Den betydning som Florens fick under denna tid, och behöll i lång tid framöver, är en del av orsaken till det utbredda lantbruk i ett stort område utanför staden. Det var attraktivt att slå sig ner i upplandet till en så stor stad, även om det var tal om en jordbruksmässig svår terräng, som tillfället är i stora delar av Chianti.

Vinet från Chianti blev snart en succé, även utanför den italiska halvö och från 1600-talet känner vi till export till England. Ja, självaste Shakespeare omtalar vinerna från Florens. Vinernas rykte var så stort att de blev härmade i andra områden och Cosimo III lagstiftade därför Chiantis geografiska utsträckning i 1716. Världens första lagkontrollerade vinområde, en appellation contrôllée ante literam!

Den "moderna" Chianti

Men även om vinerna från Chianti kändes till sedan länge, så är Chianti som vi känner till den idag, av något nyare dato, utan att dock vara årsgammal. I 1834 skrev baron Bettino Ricasoli - en stor italiensk politiker kallad ”järnbaronen” pga. sin järnhårda framtoning - Notizie sulla fabbricazione di vini, var han beskrev druvsammansättningen för Chianti som den såg ut helt fram till 1984: Sangiovese för doft och kraft, Canaiolo för doft och mildhet, Malvasia och Trebbiano för lätthet och arom.

Succé och problem

Vinet blev otroligt populärt, speciellt under åren 1870-1900, vilket medförde att andra distrikt gjorde kopior. Bara vinet blev hällt i den klassiska fiasko kunde den gå som Chianti. I 1924 bildade en rad vinproducenter i det centrala Chianti ett konsortium som tog namn efter Lega del Chiantis symbol, en svart tupp. Consorzio Chianti Classico - Gallo Nero skulle främja Chiantin, upprätthålla en viss lag bland producenterna och beskydda vinets goda namn. Idag har den ädla föreningen bytt namn till Consorzio del Marchio Storico efter en lag tvist med bröderna Gallo i USA 1992-96. Chianti Classico-distriktet utgörs av kommunerna Gaiole, Radda, Castellina, Greve, San Casciano in Val di Pesa samt delar av Poggibonsi. Konsortiet är frivilligt och då man betalar kontingent efter hur många flaskor man säljer, önskar en del av de större producenterna inte att delta. Trots detta är ca. 85% av producenterna medlemmar.

Ett vin i konstant utveckling

Från 1984 är de tillåtna doserna av Trebbiano och Malvasia nedsatta från 30% till 2%, medan man efteråt fått lov att tillsätta mindre mängder av andra druvor, speciellt Cabernet Sauvignon. Detta beror på marknadens krav. Exporten till den anglosaxiska världen steg och denna marknad önskade mera hållbara, mindre syrliga och mera doftande viner. Detta ledsagas av större och större användning av små ekfat, som kallas barriques, som på den ena sidan säkrar bättre viner under svaga år och ger vinet en rund och fyllig smak, men som på den andra sidan riskerar att radera bort vinets lokala prägel: Vin från hela världen smakar mer och mer det samma. Utöver det klassiska området produceras det också stora mängder vin i Colli Fiorentini, Colli Senesi, Colli Pisane, Colli Aretini, Rùfina, Montalbano och Chianti Putto, men dessa höjer sig sällan upp till de stora vinerna från Chianti Classico. Det finns i allt 7000 producenter som gör 12 miljoner liter vin om året.

Vi rekommenderar ett besök på följande vinslott

- Castello di Vicchiomaggio: Man känner sig förflyttad till Kenneth Branaghs filmatisering av ”Stor ståhej för ingenting” när man besöker detta imponerande vinslott. För en gångs skull så känns det helt passande att prata om ett ”slott” och inte bara en gård, för detta respektingivande ställe som är uppfört mellan 800-talet och 1400-talet, och med sin placering på en hög kulle dominerar det hela den underliggande dal. Man lägger märke till slottet på långt avstånd p.g.a. dess stora byggning och det massiva fyrkantade tornet kan inte bara förbises. Idag används slottets vackra sal till bröllop eller andra ceremonier, när pengar inte har någon betydelse, och i slottets förnäma restaurang kan man husera upp till 300 gäster, vilket även efter italienska förhållanden inte är så lite. Men också bland inkarnerade ungkarlar och människor som aldrig har satt deras fot i Toscana, har slottet ett gott rykte på grund av dess berömda vinproduktion. De Chiantier och så kallade ”supertoscanare” som framställs här, har nämligen världsklass och hör till bland regionens bästa.

- Castello di Verrazzano: Det finns vingårdar i Toscana som ligger mera imponerande i landskapet än Castello di Verrazzano och det finns vingårdar som har en mera imposant fasad. Men det är få ställen som kan skryta med en så lång och ärorik historia, så mycket atmosfär (eller av så vackra vinetiketter för den saks skull) som denna gård. De första källor som talar om vinmarker omkring Verrazzano härstammar från 1150 och det är också något typiskt gammaldags över detta ställe och hela vinproduktionen. De Chiantier man lagar här är speciellt traditionella men det produceras också mera moderna viner som t.ex. görs på 100% Sangiovese och lagrad på ny fransk ek i så kallade barriques. Det föregår dagliga rundvisningar i gårdens stämningsfulla vinkällare var man också kommer igenom det rum var den praktfulla Vinsanto lagras. På gården finns erbjudanden på alla de goda vinerna, olivolja och en fantastisk honung.



Resor till Italien

Läs mer om Italien och få inspiration till din kommande resa här

Hitta din resa till Italien här

Andra länkar

Hotell i Chianti vindistrikt

Populära hotell i Chianti vindistrikt

Italien, Toscana, Pienza
8,7
Mycket bra
78 omdömen
  • Närmaste flygplats: 145 km
  • Pool (ev. säsongsöppen)
  • Internet/Wi-Fi
Italien, Toscana, Siena
9,3
Fantastiskt
751 omdömen
  • Närmaste flygplats: 86 km
  • Internet/Wi-Fi
  • Restaurang
Italien, Toscana, Sinalunga
  • Närmaste flygplats: 124 km
  • Avstånd till centrum: ca. 5 km
  • Pool (ev. säsongsöppen)

Vad tycker gästerna om i Chianti vindistrikt?

8,4
Samlade gästomdömen
Baserat på 969 recensioner