Endast boende
+Flyg & boende
Nyhet
Loading
Loading
Vuxna
Barn
Ålder på barn vid hemresetidpunkten
Rum / lägenhet 1
Ålder på barn vid hemresetidpunkten
Fler sökmöjligheter
0

Hämtar innehåll

Mest populära städer och område

Toscana. Denna fantastiska region i Italien ligger oss nära om hjärtat, och vi har Sveriges största och bästa urval av semesterbostäder i Toscana. Kontakta oss om du behöver hjälp, eller boka själv genom att söka efter ditt boende i sökfältet här ovan. Här nedan hittar du svaren på 5 vanligt förekommande frågor om Toscana:

Var ligger Toscana?

Toscana är den mest populära av de 20 italienska regionerna. Toscana ligger i den norra delen av centrala Italien och gränsar till regionerna Lazio i söder (med huvudstaden Rom), Umbrien i öst, Emilia-Romagna och Ligurien i norr och i väster hittar vi det Tyrrenska havet med ön Elba. Vi kallar ofta Toscana för Italiens hjärta.

Toscana är ungefär hälften så stort som Danmark, och har 3,5 miljoner invånare. Den mest kända städerna är Florens, Pisa, Siena, Lucca och Arezzo, som också var och en är huvudstäder i en av de total 10 toskanska provinserna. I Toscana hittar du både vinmarker, böljande kullar, ståtliga cypresser, olivträd, marmorbrott som får dig att att tänka på de snöklädda bergen - men också stränder och naturligtvis hundratals medeltidsstäder, som är utspridda över det toskanska landskapet.

Var i Toscana ska man bo?

Toscana är först och främst känt för sitt böljande landskap med höga cypresser och imponerade pinjeträd - me Toscana är så mycket mer än så. Därför är det viktigt att besluta, redan innan avfärd, vad det är du vill ha ut av din drömresa till Toscana. Generellt uttryckt kan Toscana delas in i 4 delar: huvudstaden Florens, området norr om Siena, området söder om Siena och området längs kusten.

Florens
Toscanas huvudstad Florens är kontrasternas stad. Det var här renässansens vagga stod, och staden bjuder på allt från världskänd arkitektur, historia, gastronomi, vin och gatumarknader till italienskt mode när det är som bäst.

>>> Hitta semesterbostäder i Florens - klicka här

Toscana norr om Siena
Siena är en av Toscanas mest berömda städer, känd för sin rådhusplats, Il Campo, och för den imponerade domkyrkan. Siena delar Toscana i två delar - området norr om staden och området söder om staden. Den norra delen kallas också "det klassiska Toscana" på grund av alla kulturstäder som Florens, Pisa, Lucca, San Gimignano, Volterra och Siena. Norra Toscana rymmer också det världsberömda vindistriktet Chianti som ligger mellan Florens och Siena, samt marmorbrottet i Carrara i de Apuanska alperna mot norr.

Toscana söder om Siena
Böljande kullar och höga cypresser är det landskap som möter dig i området söder om Siena. De känner säkert redan igen det från de otaliga vykort, kalendrar och konstböcker som hittas på den internationella marknaden, för det är precis den bilden de flesta förknippar med Toscana. Den mest berömda, och kanske också vackraste, dalen heter Val d"Orcia och har varit med på UNESCOs världsarvslista sedan 2004. Här tappar även de mest hårdhudade hakan över den bildsköna naturen.

Området längs Toscanas kust
De flesta områdena i Toscana lockar de som är intresserade av natur, historia och kultur, men Toscana har också en lång kustlinje som bjuder in till en sommarsemester längs vattnet. Toscanas kust är präglat av de många breda sandstränderna, som i under sommarmånaderna byggs om till betalningsstränder med privata bad där du kan hyra en solsäng med parasoll - precis som italienarna själva gör när de åker på semester till havet.

>>> Sök semesterbostäder i hela Toscana - klicka här

Vad ska man se i Toscana?

Toscana har nog med sevärdheter och upplevelser för att passa de flesta, så detta är en fråga om intresse och prioritet. Med det sagt, är det självklart också en fråga om du ska till Toscana för första, andra eller femtiotredje gången... Om vi ska nämna endast ett fåtal av de största attraktionerna, som får hela världen att strömma till regionen, så är dessa: Det lutande tornet i Pisa, domkyrkan, Uffizierna och Michelangelos David-staty i Florens, rådhusplatsen och domkyrkan i Siena, medelålderstornen i San Gimignano, marmorbrotten i Carrara, vinområdena Chianti och Montalcino, den vackra ön Elba och den bildsköna naturen i Val d"Orcia som har varit på UNESCOs världsarvslista sedan 2004.

>>> Se vår artikel om sevärdheter i Toscana här.

Hur är vädret i Toscana?

Det är svårt att beskriva vädret i Toscana med ett fåtal ord, för trots att regionen endast är hälften så stor som Danmark, är det toskanska vädret lite mer oförutsägbart. Det kan primärt skyllas på en stor variation i landskapstyperna, med allt från höga berg i norr, en lång kuststräcka mot väst, och en stor variation av slätter och högland i centrala Toscana. Grovt sagt, kan man säga, att vintrarna är kyliga med möjlighet för frost, och somrarna är varma med upp till 30 grader mitt på dagen. Det faller nederbörd året om, mest i form av regn, men snö är inte helt ovanligt mellan november till början av april. Därför är de mest behagliga perioderna att besöka Toscana under våren eller hösten - men då vädret i hela Europa har varit mycket oförutsägbart de senaste åren, är det alltid en rekommendation att hålla koll på väderprognosen innan avresa. >>> Läs mer om vädret i Toscana här

Hur kan jag flyga till Toscana?

Det finns goda flygförbindelser från Sverige till Toscana, men innan du beställer flyg är det viktigt att veta var i Toscana du ska bo. Ska du bo i den norra delen är det lämpligt att flyga till Pisa, Bologna eller Florens. Norwegian flyger direkt till Pisa från Stockholm, Göteborg, Malmö och Köpenhamn under sommarmånaderna, medan Ryanair flyger direkt till Pisa från Stockholm Skavsta samt Billund i Danmark. SAS flyger från Stockholm till Bologna, med mellanlandning i Köpenhamn. Från Bologna tar det cirka 1 timme med tåget för att komma från till Florens. Lufthansa och Swiss Airlines flyger från Stockholm till Florens, med mellanlandning i Tyskland respektive Schweiz. Och från Köpenhamn kan du resa direkt till Florens med Vueling, alternativt med mellanlandning i Paris om du åker med Air France.

Ska du bo i södra delen av Toscana, bör du överväga at flyga till Rom. Dels är det förhållandevis billigt, och dels finns det många förbindelser att välja emellan. Från Stockholm flyger Norwegian och SAS direkt till Rom, medan bland andra Lufthansa, Swiss Airlines och KLM tar dig till Italiens huvudstad via en mellanlandning. Från Köpenhamn flyger Norwegian, SAS och Alitalia direkt till Roms stora flygplats Fiumicino. Ryanair flyger från Billund i Danmark samt Göteborg (Landvetter) till Roms mindre flygplats Ciampino. Från Fiumicino tar det endast drygt två timmar att med bil komma till södra Toscana, medan du kan vara i Florens inom två timmar med tåg - om du tar snabbtåget (Le Frecce).

Var uppmärksam på att ovanstående flygturer och flygplatser endast är en vägledning då flygsällskapen ofta öppnar (och stänger) rutter till Italien. Du kan dock alltid hitta information om aktuella flygrutter, flygplatser och flygtider till Toscana via nedanstående länk till vår sida om flygförbindelser till Italien.

>>> Här kan du läsa mer om flygförbindelser till Italien

 
search map