Endast boende
+Flyg & boende
Nyhet
Loading
Loading
Vuxna
Barn
Ålder på barn vid hemresetidpunkten
Rum / lägenhet 1
Ålder på barn vid hemresetidpunkten
Fler sökmöjligheter
0
Hämtar innehåll

Mest populära städer och område i Toscana

Se alla städer och resmål i Toscana

Toscana har allt som en konstälskare, den historiskt intresserade och livsnjutaren kan tänka sig! Var annars i världen finner man så mycket av allt det som sätter lite krydda på tillvaron? Praktfulla viner, ett utsökt kök, konst vart än man vänder sig, praktfulla historiska byggnader överallt och alltsammans inom de vackraste tänkbara ramarna, det toscanska landskapet.

Toscana Sardinien Sicilien Abruzzo Aostadalen Apulien Basilicata Kalabrien Kampanien Emilia-Romagna Friuli-Venezia Giulia Lazio Ligurien Lombardiet Marche Molise Piemonte Sydtyrolen & Trentino Alto Adige Umbrien Veneto Karta över Italien

Det kan vara svårt att välja och välja det som passar just dig bland denna ”buffe'” av sevärdheter och risken att förvilla sig från attraktion till attraktion är stor: Florens, Chianti, Uffizigallerierna, Pisa, David, etruskerna, Fiesole, Lucca, Arezzo, Cortona, Ponte Vecchio, San Gimignano, Volterra osv. osv. Listan tar aldrig slut...

Läs mer om Toscana

Toscana ska upplevas långsamt, därför rekomenderar vi att man koncentrerar sig på en del av regionen och inte försöker ”hinna med” allt på en vecka. Välj till exempel första gången det centrala och klassiska Toscana mellan Siena och Florens, på vilket sätt man lätt når båda dessa städer, vingårdar i Chianti och småstäder som San Gimignano, Volterra, Colle Val d'Elsa och mycket, mycket mer. Nästa gång kan man då välja det nordvästliga och uppleva Lucca, Pisa, Carrara med dess marmor utbud, San Miniato, de spännande bergen över Lucca osv. Tredje gången kan man sen välja det centrala sydliga Toscana med Montalcino, Chiusi, Montepulciano, Pienza, Monte Amiata och mycket annat.

En fjärde gång kan turen gå till det östliga Toscana där Arezzo och Cortona sticker upp som de mest intressanta städerna kulturellt sätt, samt de många små byarna och kyrkor i Casentino området i Val d'Arno och Val di Chiana i sig själv ger rikligt material till en vecka eller två. Man ska heller inte glömma det sydvästra Toscana. Det såkallade Maremma området där naturen är helt olik de centrala backarna i Chianti. Här nere är landskapet mer barskt, men upplevelserna stora, turisterna färre och vinerna från Scansano med omgivningar har börjat att konkurrera på en seriös nivå med resten av Toscanas ”stjärnor”. Så kan vi fortsätta...

Det autentiska Italien

Letar du efter charmiga smala gränder utan annan trängsel än den från den lokala befolkningen, längtar du efter lite av det historiska förfall som är en självklarhet i det autentiska Italien och uppskattar du varm och familjär gästfrihet framför femstjärnig modern hotellkomfort så hittar du det i Toscana.

Det finns kanske inte pool eller luftkonditionering, det talas kanske inte engelska i receptionen och på stans enda matställe har de inte ens en meny - men om du vågar dig på äventyret så gå på upptäcktsfärd i det som vi anser vara det autentiska Toscana.

Semester för par

Toscana är sinnebilden av romantik: här hittar man nedlagda kloster som är perfekta för en romantisk middag vid en fint dukat bord på den inre klostergården. Regionen erbjuder små lantställen där lugn och ro skapar grund för en romantisk getaway för två. Toscana är även de små medeltidsstäderna, där man kan promenera ner för en idyllisk gata med armen om sin älskade.

Möjligheterna är med andra ord oändliga när man är ute efter en romantisk semester i Toscana. Det mångfacetterade Toscana är också stället där man kan kombinera romantik med det mer autentiska Italien, med intresset för en aktiv semester, med storstadsliv eller med din familj i bilen. 

Städer

Toscana har allt vad hjärtat begär av spännande städer. Romerska monument, medeltidsborgar och slott och inte minst storslagen renässansbyggnader samt spännande museer. Många av städerna har vi alla mer eller mindre hört om men det finns också andra mindre outforskade städer i Toscana som är värda ett besök.

Arezzo, Colle Val d'Elsa, Cortona, Florens, Lucca, Montalcino, Montepulciano, Pisa, San Gimignano, Siena, Volterra är bara några pärlor i raden av intressanta städer i Toscana.

För mer information och fördjupande beskrivningar av Toscanas spännande städer rekommenderar vi att du klickar på länkarna till de enskilda städerna.

Historia

Toscanas historia är mycket gammal och har monumenter från såväl Etruskerna och Romarnas storhetsperioder. Men mycket av Toscanas historia är centrerat omkring medeltiden och renesansen som är mycket representerad i denna vackra region.

Personligheter som Dante, Leonardo da Vinci och Machiavelli var alla från Toscana och är personer som inte bara haft betydelse för Toscanas historia utom hela världen.

Regionens historia vittnar om många brutala interna stridigheter mellan städerna och Dantes guddomliga komedi vittnar på ett mycket dramatiskt vis om några av dessa fejder eller vilket öde som bovar och hjältar skulle få.

Toscana har inte som så många andra italienska regioner varit underlägset främmande herredömmen men man finner likväl spännande historiska fornlämningar som många andra städer i världen inte kan skryta med.   

Sol & Bad

Om man är ute efter badsemester är Toscana inget dåligt val. Det finns många härliga sandstränder längs kusten men några av dessa områden kanske inte är lika orginella som andra ställen i regionen.

Men man ska inte glömma att en badsemester i Toscana ger möjlighet att kombinera ihop med intressanta upplevelser i den sköna toscanska naturen eller bland regionens många sevärdheter.

Semesterhus i Toscana

Toscana omtalas ofta som hjärtat i Italien, och på samma vis är regionen en baby för oss på In-Italia. Vi erbjuder flera hundra lägenheter och semesterhus i Toscana, alla noga utvalda och handplockade samt besökta av våra egna medarbetare. När du ska boka ett semesterhus i Toscana är du därför i trygga händer hos oss. Vi kan Italien, vi kan framför allt Toscana och denna kunskap förmedlar vi gärna till dig ifall du kontaktar oss för tips och rådgivning för att planera en perfekt semester.

Naturupplevelser

Också här har Toscana mycket att bjuda på. Sköna grönskande backar, floder, skogsområden, berg och inte att förglömma de många vackra vinmarkerna. 

Ser vi på den "klassiska" delen av Toscana (trekanten mellan Florens, Pisa och Siena) så bjuder landskapet på böljande kullar och smala dalar med skiftande kornmarker, skog, olivlundar och vinplantager. De flestas idé om Toscana är skapad på bakgrund av de bilder man sett från detta område. Här har landskapet varit kultiverat i flera årtusende, vilket har satt en tydlig och mycket vacker prägel på området: Överallt möter ögat harmoni, välbefinnande och pittoresk skönhet. Bara det att köra upp till Volterra eller längs huvudvägen genom Chianti (SS 222, även kallad Chantigiana-vägen) är en upplevelse i sig själv!

Längs kusten är upplevelsen av naturen dessvärre ödelagd av de många byggnader och vägar som skapades i åren efter 2:a Världskriget, då hela landet framför allt de platta områdena norrut upplevde en stark industrialisering. Dock finns det kuststräckor som är värda att uppleva, framför allt utanför den italienska industrisemestern som ligger i augusti månad. Den lokala toscanska befolkningen är själv mycket glad för Versilias sandstränder vid Forte dei Marmi, Viareggio, Pietrasanta och hela vägen upp till La Spezia bukten i Ligurien. Från stranden har man utsikt till de bakomliggande kullarna, marmorbrott och de toscanska sjöarna i horisonten... Vägen mellan Livorno och Castiglioncello är en av de rutter som kan imponera mest i lågssäsongen, och i så hög grad vara irriterande mitt i högsommaren på grund av de många besökande som hör hit för att sola och bada. Kullarna bakom kusten vid mellan Livorno och Grosseto är betydligt mer inspirerande och trevliga, då utsikten över vinplantager, olivlundar och kornmarker ofta öppnar sig över havet med de toscanska öarna i bakgrunden. Söder om Grosseto ligger Maremmas stränder och kullar, som är något mer öde än resten av regionen, dels då det bor färre människor här, dels då det kommer färre turister hit..., bortsett från den italienska industrisemestern då alla stränder och berg i hela Italien invaderas.

I den norra delen av Toscana finner man mer dramatiska och öde landskap, då berg, klyftor och dalar här dominerar landskapet. Avstånden mellan städerna är större, vägarna mer ringlande och därför långsammare att ta sig fram på. I bergen har den tidigare omtalade kultivering av landskapet varit betydligt svårare att genomföra för regionens invånare, och även där den satt sig i form av terrassbruk, har nästan varje spår av den idag försvunnit. De höga bergen i områdena Lunigiana och Garfagnana bjuder än idag på en orörd miljö och små landsbyar där det är svårt att bli imponerad av enastående konstverk, men där man kommer närmare på befolkningens kultur och liv, då det finns betydligt färre turister här än i flera andra provinser.

I Casentino-dalen som ligger mellan Florens och Arezzo finner man de klassiska toscanska medeltidsstäder med imponerande borgar och fästningar omgivet av stora skogar och olivplantager, som täcker de höga sluttningar och slätter. Längst söderut i regionen finner man berget Monte Amiata som med sina 1783 meter är det högsta i Toscana. För årtusende sedan var det en vulkan men i historisk tid har det primärt varit känt för mindrift. De sista minorna stängde för årtionde sedan, och idag utmärker sig Monte Amiata bäst för sina orörda skogar, skidaktiviteter på toppen och inte minst de många fascinerande medeltidsstäder länge ner på sluttningarna, där turisterna ännu är ytterst få. De lilla smula turism ger en viss intäckt, men även vinproduktion (först och främst den nya stjärnan Montecucco), ostproduktion, kastanjer och uppfödning av den traditionella frigående grisen Cinta Senese står för inkomsterna.

Vin & Gastronomi

Toscana är överflödigt av välsmakande och spännande rätter och ingredienser. Regionen har i stor grad varit med till att prägla den moderna gastronomin och bör få större del av äran än vad normalt Frankrike får.

Hade det inte varit för en viss Catherina av Medici hade fransmännen nog inte varit så berömda för många av de tekniker och tillberedningsmetoder som de idag orätt tagit äran för.

Fisk & Skaldjur

I Toscana äter man te.x. ål, räkor och bläckfisk tillsammans med andra typiska medelhavs fiskar. Fisksoppa från Livorno har tagit en särskild plats i den toscanska gastronomin. Musslor och andra skaldjur hör självklart också till favoriterna.

Kött, Vilt & Fågel

Det finns flera kött typer i Toscana. Den lokala gris rasen Cinta Senese har ett välsmakande och saftigt kött. Kalvköttet från Chianina är också god och av bra kvalitet. Toscana har också sin egen får ras som heter Agnello di Zeri vars kött är mört och välsmakande.
Vildsvin, hare och and hör till viltfavoriterna i det toscanska köket. Överallt kan man stöta på rätter med dessa härligheter till lagade på traditionellt och rustikt vis eller mer modernt och kreativt vis.
I Toscana har man också sin egen höns ras Pollo del Valdarno vars kött är mycket utsökt.

Charkuterier

Här under nämner vi bara ett urval av alla de korv och skink sorter som finns i Toscanas otroliga sortiment.
Finocchiona (griskött med fänkål), Lardo di Colonnata (kryddat grisfett), Mortadella di Prato, Prosciutto del Casentino (skinka från Arezzo provinsen), Prosciutto di Cinghiale (vildsvinsskinka), Prosciutto Toscano Dop (lufttorkad skinka) och Rigatino (lufttorkad bacon).
Utöver dessa finns det många andra korv- och skink sorter av både vildsvin som av gris rasen Cinta Senese.

Toskanska ostar

En god toscansk fårost som är mycket känd är Pecorino della montagna pistoiese och går att äta både färsk och lagrad. Andra goda ostar från regionen är te.x. Pecorino di Garfagnana (fårost), Ricottine della Lungiana (små ricotta ostar som skall ätas medan den är färsk), Marzolino som är en fårost från Chianti. Det finns dessutom ett stort antal varianter av Pecorino med te.x. rucola, nötter osv.

Sötsaker

Några av Toscanas mest berömda söt saker är också kända här i Scandinavien. Vem har te.x. inte smakat cantuccini eller panforte.
Desserter med frukt och bär är också vanligt på de toscanska menyerna.

Toskanska viner & Vingårdar

Var ska man börja en presentation av denna regions fantastiska viner? Toscanas egen blå druvsort Sangiovese (som varierar från område till område) lägger kropp och karaktär till ett av det allra största vinet överhuvudtaget. Brunello di Montalchino, Vino Nobile di Montepulcino och självklart Chianti är alla viner som är framställda på sangiovese druvan.

Men Toscana är också känt för de såkallade supertoscanarna som särskilt produceras i regionens sydliga del i området Bolgheri. Supertoscanarna är ofta gjorda på druvorna cabernet sauvignon och eller merlot. Ibland kombinerar man också dessa ”franska” druvor med sangiovese.

Av våra samarbetspartner som utöver att erbjuda övernattning på vingård, har deras egen vinproduktion kan vi nämna Cantine Cesani, Palazzo Bandino, Fattoria di Castiglionchio, Fattorie Santo Pietro, Agriturismo Collelungo, Fattoria Castellina, Riserva di Fizzano, Rocca di Cispiano, Le Fonti a San Giorgio, Tenuta Cantagallo, Villa Buoninsegna, Fattoria Poggio Capponi, Fattoria Sant'Appiano, Fattoria Piecorto, Podere La Casa, Azienda Agrituristica Marrucola...

Dölj texten
 
 
search map