Vulkanen Etna, Sicilien Vandring på vulkanen Etna

 
Endast boende
+Flyg & boende
Nyhet
Loading
Loading
Vuxna
Barn
Ålder på barn vid hemresetidpunkten
Rum / lägenhet 1
Ålder på barn vid hemresetidpunkten
Fler sökmöjligheter
0
Hämtar innehåll

Vi vill här presentera lite förslag på olika vandringsturer runt vulkanen Etna. Området med dess krater är en otrolig upplevelse på nära håll men man ska kanske inte gå hela vägen upp till toppen ensam utan vi rekommenderar att använda sig av guidade turer. Man kan mot betalning boka in sig på guidade turer via flera lokala byråer eller förhöra sig hos närmaste turistkontor. Vulkanen är en upplevelse för både barn och vuxna.

Toscana Sardinien Sicilien Abruzzo Aostadalen Apulien Basilicata Kalabrien Kampanien Emilia-Romagna Friuli-Venezia Giulia Lazio Ligurien Lombardiet Marche Molise Piemonte Sydtyrolen & Trentino Alto Adige Umbrien Veneto Karta över Italien

En av de saker många förknippar Sicilien med, är vulkanen Etna. Och detta inte helt utan orsak. Etna är Europas största aktiva vulkan på 3.323 meter (mot Vesuvios 1.281 meter) och är en av världens mest aktiva av sin sort. Etna har därför en lång historia av utbrott av både våldsam och mild karaktär. Ett av dess största utbrott var 1669, då lavaströmmarna varade i upp till 122 dagar! Så sent som 1992 nådde det Italienska luftvapnet precis att stoppa en lavaström genom att släppa ner stora isblock så att den lilla byn Zafferana Etnea lyckligtvis blev räddad.

Vandringsstigen Natura Gurrida: Denna stig passar alla (även de med vissa gångbesvär) och är en härlig tur var man kan uppleva Etnas skiftande natur. Den ligger i nordväst om Etna i parken ”Parco d’ Etna”. Då lavan ger en extra frodig jord så kan man här finna ett rikt växtliv samt ett rikt djurliv, både på land och i vatten. Här ligger nämligen sjön Gurrida som är en ansamlig med vatten som kommer ner från vulkanen. Men sjön är baserad på årstider, den blir nämligen nästan helt tömd på vatten under sommarmånaderna.

I parken finns även över 200 grottor var lavan rinner igenom, dessa grottor användes förr i tiden som helgedommar och begravningsplatser, eller en plats var man samlade snö och is på vintern för att sen kunna använda som frys under sommaren. Bland de mest kända är grottorna ”dei Lamponi”, ” dei Tre Livelli”, ”del Gelo” och ”Palombe”. Stigen Natura Gurrida är som sagt anpassad även för dem som har lite gångsvårigheter och det finns på området en handikapsanpassad toalett och man har lagt mycket vikt vid att alla verkligen ska kunna företa denna promenad.

Stigen börjar inne på ett privat område vid byn Randazzo och man måste gå igenom en grind för att påbörja sin vandring som är ca. 1,5 km, det finns en signal som talar om då grinden är öppen för att passera och när det är stängt (tyvärr finns ingen information om det är på fasta dagar). Vi rekommenderar att kontakta den lokala turistinformationen för närmare information om öppettider.

Vandringsstigen Piano dell’ Acqua- Monte Calanna: Denna stig ligger på den östra sidan av Etna ca. 1 km från Piano dell’ Acqua. Man finner hit från Zafferana Etnea genom att följa indikationerna till starten av lavströmmen som kom till vid vulkanutbrottet 1991- 93. Här präglas området av lavamassorna kombinerat med den fauna som fanns där redan innan utbrottet. Stigen är ca. 1,1 km lång och är medelsvår. Då det här bor mycket speciella fågelarter så kan vi rekommenderar att ta med kikaren om man är intresserad av att se dem närmare.

Man ska dock uppmärksamma att dessa fåglar inte bör störas så man ombes vara så tyst som möjligt, man ska även följa stigen och inte ge sig av utanför den då detta är ett skyddat/fredat område.

Monte Zoccolaro: Denna stig ligger på den östra stidan av Etna och ger en god möjlighet till att studera den geologiska evolutionen i området. Stigen går brant uppåt tills man kommer upp på toppen av Monte Zoccolaro var man har en otroligt vacker panoramisk utsikt över dalen ”Valle del Bove”. Landskapet skiftar konstant längst vägen och man kan betrakta den lokala vegetationen. Denna stig är av en svår svårhetsgrad och är ca. 1 km men tar ca. 2,5 timmar att gå. Man ombes även här att vara så tyst som möjligt, man ska även följa stigen och inte ge sig av utanför den då detta är ett skyddat/fredat område.

För dem som däremot önskar beskåda vulkanen Etna på avstånd kan med fördel åka med den lilla tågbanan Circumetnea (www.circumetnea.it) som kör runt om berget var vulkanen finns. Här finns det möjlighet för att gå av i de mindre byarna som ligger på bergets sluttningar. Man kan också köra runt mellan byarna i egen bil.

 
search map