Castelbuono, Sicilien Med åsna runt i Castelbuono

Mario leder runt åsnan Valentina i stadens gator Se påsen som faller ner från balkongen: den landar rätt! Åsnan Valentina tackar för maten Avfall flyttas från åsnornas rygg
 
Endast boende
+Flyg & boende
Nyhet
Loading
Loading
Vuxna
Barn
Ålder på barn vid hemresetidpunkten
Rum / lägenhet 1
Ålder på barn vid hemresetidpunkten
Fler sökmöjligheter
0
Hämtar innehåll

Man kan lätt finna flera goda själ till att besöka den pittoreska sicilianska staden Castelbuono. Inte minst genom att titta i en guide-bok: Ventimiglia-borgen, slow-food ambassadör för bl.a. manna och den gamla mekaniska klockan som nyligen restaurerats och återfinns vid stadens turistbyrå. Men få nämner att det är värt att komma hit tidigt om förmiddagen och gå en tur i staden i sällskap med med åsnorna och deras sophanterare!

Toscana Sardinien Sicilien Abruzzo Aostadalen Apulien Basilicata Kalabrien Kampanien Emilia-Romagna Friuli-Venezia Giulia Lazio Ligurien Lombardiet Marche Molise Piemonte Sydtyrolen & Trentino Alto Adige Umbrien Veneto Karta över Italien

Historien om en grön borgmästare och ett jobb till stadens svaga

Den gamla staden består av många smala gator och trappor där det är svårt att komma fram med bil, oavsett hur små bilarna är. Stadens borgmästare stod tillbaka i 2007 med det eviga problemet med att samla in avfall och blickade tillbaka i tiden för att se hur man transporterade produkter och varor i staden. Åsnor var effektiva transportdjur som kostar oerhört lite i drift - tror att en åsna kan leva på endast 400 m² mark täckt med gräs - och kunde klättra upp överallt. Deras genomsnittliga hastighet är inte lägre än biltrafiken i storstäderna (8 kilometer i timmen).

Resultatet av detta experiment

Differentierad insamling av avfall infördes och åsnor började gå runt på stan med sina förare. De är söta och vänliga djur, och de förorenar och hörs betydligt mindre än motorfordon. Dessutom är de idealiska terapimedel för de svaga i samhället, både för rehabilitering av narkotikamissbrukare som barn med särskilda psykiska sjukdomar, bl.a. autistiska barn. Åsnor kan inte beordras, de bör övertalas, och de etablerar en personlig relation till sin förare. Så avfallssamlaren är faktiskt människor som har återupptäckt sin sociala plats tack vare detta projekt.

Följ med åsnorna...

Man kan gå runt i staden omkring kl. 09:00 och njuta av en god kopp kaffe eller cappuccino på det centrala torget. Därifrån har man utsikt till porten till Ventimiglia-borgen, och man kommer se att lite senare dyker det upp en eller flera förare med sin åsna som går runt och samlar in avfall. De äldre damerna har blivit duktiga på att hälsa på dem och kasta dagens avfall från balkongen ner i korgen på åsnans rygg... Det sker ofta att åsnorna får gamla matrester som belöning. Åsnor äter bl.a. rester från kronärtskockor, potatis mm. En mindre lastbil som kör runt i stadens huvudgator och är beredd att tömma lådor och korgar på åsnorna med jämna mellanrum.

Ta en bild av dig och familjen med åsnorna

Dagens hjältar stannar gärna så du kan ta en bild av dig själv eller dina barn tillsammans med åsnan (och föraren). De är på jobbet, men de tar sitt jobb i lugn takt och med ett leende - särskilt när solen skiner, som så ofta i denna solrika del av Italien. Man kan spendera hela förmiddagen runt om i staden för att se åsnorna arbeta, och samtidigt upptäcka karakteristiska hörn där du förmodligen inte skulle hamnat annars, då man normalt går efter kända kyrkor och torg. Vill man stanna kvar och äta lunch i staden finns det flera genuina restauranger där man kan sitta ute och få något gott att äta. Dessutom finns det en erkänd restaurang: Nangalarunni heter den och ligger på gatan Via delle Confraternite, n 10. Smaklig spis!

På vägen ner från berget är det inte omöjligt att se människor på åsnan som återvänder till sina stall, som ligger ca. 1 km utanför staden på vägen ner till Cefalù.

 
search map