Endast boende
+Flyg & boende
Nyhet
Loading
Loading
Vuxna
Barn
Ålder på barn vid hemresetidpunkten
Rum / lägenhet 1
Ålder på barn vid hemresetidpunkten
Fler sökmöjligheter
0
Hämtar innehåll

Mest populära städer och område på Sicilien

Se alla städer och resmål på Sicilien

Medelhavets mest spännande ö

Sicilien bjuder på överväldigande upplevelser: skönt varierande natur, inbjudande hav och strand, städer med fascinerande historia från greker, romare, araber och spanska perioder. De vackra kyrkorna och slotten vittnar om en tid då Sicilien var en avgörande maktfaktor i Medelhavet.

Toscana Sardinien Sicilien Abruzzo Aostadalen Apulien Basilicata Kalabrien Kampanien Emilia-Romagna Friuli-Venezia Giulia Lazio Ligurien Lombardiet Marche Molise Piemonte Sydtyrolen & Trentino Alto Adige Umbrien Veneto Karta över Italien

Sicilien förenar ett imponerande urval av livsglädje som kommer till uttryck i ett mångfald av dofter, färger och ljud. Det sköna vädret, de flera hundra år gamla olivlundarna, de blomstrande mandelträden, doften av apelsin och citron i harmoni med de exotiska blommorna som skiljer Sicilien från resten av Italien.

Läs mer om Sicilien

Denna spännande ö med fascinerande barockstäder, pulserande storstäder, höga berg med stora skogar, livliga marknader med ett frodigt och enastående urval av råvarer, viner och mat av god kvalitet samt det härliga havet, är alla en otrolig upplevelse.

Sicilien är ett resmål som inkluderar allt: sol, strand, natur, kultur, vin & gastronomi och inte minst en härlig atmosfär.

Det autentiska Sicilien

Sicilien är en dröm när det handlar om det autentiska och pittoreska Italien. Små charmiga fiskelägen kombineras med stämningsfulla städer med små gator och torg där lokalbefolkningen ofta samlas om kvällen. Dessa platser älskar vi svenskar när vi besöker Sicilien! Att som turist och besökande få uppleva det äkta Italien är något nästan varje stad på Sicilien bjuder på.

Något vi heller inte får glömma när vi talar om det autentiska syditalien så är det den varma gästfrihet som infinner sig när du ankommer till sitt semesterboende, eller till kvällens utvalda restaurang. Överallt blir du mottagen med öppen famn, och det är kanske just detta som vi älskar mest med det autentiska syditalien.

Städer på Sicilien

Från pulserande storstad till barock i provinsen

Det är ganska få områden i Medelhavet som bjuder på historiska fornlämningar av en så enastående och varierad mängd som Sicilien. Hovedbyen Palermo är storstaden med en kuslig blandning av nordmandisk och arabisk prägel, kombinerat med spansk arkitektur, levande marknader, vackra villor, små parker och ett kaos som utgör en fascinerande atmosfär.

Ragusa, Modica och Noto med sin imponerande prägel i barock stil, karaktäristiska gator och små torg omgivna av härligt landskap. Historiska Siracusa med sina antika rötter, det charmiga kvarteret Ortigia och den helt unika historien. Klassiska Taormina som ligger vackert med vulkanen Etna i bakgrunden, den grekiska teatern, stadens nobla gator och den härliga utsikten över havet.

Piazza Armerina i hjärtat av Sicilien på nästan 700 meters höjd och med element från medeltiden, barocken samt med gator fyllda av atmosfär. Caltagirone med sona imponerande keramiker som präglar stadsbilden och det omgivande landskapet. Stämningen i hamnstaden Sciacca med trevliga gator och torg, det inbjudande Medelhavet och de många härliga sandstränderna.

Siciliens historia

Med rötter från de gamla grekerna

En semester på Sicilienblir nästan alltid präglad av öns fascinerande historia. Här har man sedan tidernas begynnelse varit utsatt för många olika folkslags inflytande. Grekerna var några av de första som bosatte sig på Sicilien, och införde naturligtvis den grekiska kulturen och levnadssättet på ön.

Romarna kom därefter och satte sin egen prägel på ön, vilket sedermera ledde till att de tog över styret av ön under Byzantinernas ledning. Under de efterföljande århundradena följde perioder med arabisk, normandisk, fransk och spansk dominans.

Alla de kulturer som har varit representerade på Sicilien, har i hög grad också efterlämnat sin prägel i form av byggnader, mat och dialekter. Det är precis denna blandning av kulturer som gör en semester på Sicilen till en mycket fascinerande upplevelse.

Solsemester / badsemester på Sicilien

Den varierande och inbjudande kuststäckan

Ifall det är badsemester med sol och strand du letar efter så har Sicilien otroligt mycket att erbjuda runt hela ön. Det finns långa och breda sandstränder kombinerat med klippor och små genuina stränder, och inte minst ett kristallklart vatten. Oavsett vilken typ av badsemester du önskar så har Sicilien något att erbjuda.

Området omkring staden San Vito är fullt av härliga sandstränder med klart vatten som är väldigt långgrunt. Mellan Castellammare del Golfo och Palermo hittar du mindre sandstränder, men området är framförallt präglat av klippor som är ett populärt tillhåll för de som är intresserade av dykning och snorkling. Kuststräckan vid städerna Borgo San Gregorio, Capo d’Orlando och Cefalu erbjuder sandstränder och mindre sträckor med klippor.

Mot väst, sydväst och sydöst finns flera långa och breda sandstränder som på några ställen är helt oberörda. Men som på många andra platser på Sicilien finns det även ställen där det endast är här är korta klippsträckor. Det finns många goda möjligheter för att få en spännande badsemester på Sicilien, både längs öns egen kuststräcka och på de många småöarna som ligger vid öns nordligaste sida (de Eoliska öarna) och väster om Trapani.

Semesterbostäder på Sicilien

Hos In-Italia älskar vi Sicilien, och det avspeglas också i vårt breda utbud av handplockade hus och semesterbostäder på Sicilien. Vi har fler än 100 semesterbostäder semesterlägenheter och hotell på programmet, så du kan välja en semesterbostad som passar dina behov, oavsett om du reser ensam, med en partner eller med hela familjen. Alla våra semesterbostäder på Sicilien har besökts av minst en av våra resekonsulenter som därmed i detalj kan förklara för dig om boendet och området, om du undrar ifall du har valt rätt.

Foto: Villas Costa d"Orlando - Njut utsikten på ett av våra mest populära ställe på Sicilien

Så reser du till Sicilien

Från södra delarna av Sverige är det cirka 2500 km väg att klara av för att komma fram till gränsen av Sicilien, så de flesta väljer naturligt nog att resa till Sicilien med flyg. Från Sverige och Danmark finns det fina förbindelser från bl.a. Stockholm, Göteborg och Köpenhamn. Reser du med flyg till Sicilien kommer du att landa på en av de två största flygplatserna vid storstäderna Palermo och Catania, eller den något mindre flygplatsen vid Trapani helt ute på Siciliens västkust.

Flygresor till Sicilien är i allmänhet inte våldsamt dyra, och utbudet är klart störst under sommarmånaderna. Naturligtvis kan du resa till Sicilien året runt men förvänta dig dock en mellanlandning i lågsäsongen. Vid vistelse på Sicilien rekommenderar vi att man hyr bil för att på bästa vis transportera sig runt på Sicilien och uppleva alla härligheter. Alternativet är att nyttja det 1300 km lång järnvägssystemet som främst fungerar på norra kusten mellan Palermo och Catania samt ner till Siracusa.

Naturupplevelser på Sicilien

Exotisk och hisnande natur

Sicilien erbjuder ett otroligt varierat och vackert landskap som skildrar årstidernas övergångar. Mot nordöst mullrar vulkanen Etna majestätiskt fram i landskapet. Upp till en viss höjd på vulkanen och i dalarna runt omkring är växtligheten mycket frodig och fruktbar. Området är på många håll också fullt av vinmarker.

Det sydöstra hörnet

Det sydöstra hörnet av ön är välsignat med de vackra skogsklädda Monte Iblei-bergen. Landskapet är också präglat av böljande kullar med härliga vingårdar, olivlundar, mandelträd, citrus och de karaktäristiska Johannesbrödträden. Längs kusten i väster breder långa sandstränder ut sig medan kristallklara hav njuder in till ett uppfriskande dopp på en mild vårdag eller en hetare sommardag.

Siciliens norra kust

Öns norra kust är i stort präglat av de bakomliggande Monti Nebrodi-bergen som når imponerande höjder (1817 meter - Monte Soro). Bergen är fulla av skogsområden, vilka avlöses av ängar, sjöar och mindre landsorter. I området bakom den intressanta staden Cefalù hittar du de så kallade Madonie-bergen som bjuder på flera skogsklädda områden, och flera trevliga och spännande städer som t.ex. Petralia Sottana och Petrali Soprana, Collesano och Gangi.

Naturreservatet Lo Zingaro

På höjderna bakom Palerma hittar du flera odlade områden med vinmarker, frukter och grönsaker. Ficuzzaskogen är en imponerande syn och det finns flera fascinerande grottor och karaktäristiska städer.

Mot väst plattar landskapet ut sig, men är fortfarande präglat av frodiga kullar vilka avlöses av förvridna klippformationer. Landkslapet uppfattas en aning mer torrt, med det finna många gröna oaser med odlade områden. Det finns många inbjudande olivlundar i den västra delen av Sicilien. Väster om Palermo hittar du naturreservatet Lo Zingaro som ligger ute vid kusten vid branta klippor, och bjuder på stora och spännande grottor. Havet i naturreservatet är kristallklart och du hittar fler små och lugna laguner.

Siciliens södra kust

Sydkusten bjuder på spännande och ofta öde kuststräckor. Landskapet är mindre präglat av höjdskillnader än andra områden på Sicilien. Landskapet i bakgrunden är på vissa platser dominerat av citronträd, mandelträd och olivlundar.

Den centrala delen av Sicilien når på flera håll höga höjder och kan tyckas vara ett barskt område. Här finner du ändlösa vetemarker som breder ut sig över landskapet och det kan vara långt till närmsta grönområde beroende på var du befinner dig.Maten på Sicilien

Matkultur med afrikansk prägel

Sicilien är välsignat med ett fantastiskt utbud av råvaror. Jorden är fruktbar och näringsrik och flera städer är av vulkaniskt ursprung. Man har sedan antiken odlat oliver och producerat olivolja. Idag räknas de två sicilianska olivoljorna från Monti Iblei på den sydöstliga delen av ön och Nocellara del Belice på den västliga delen av ön att vara bland Italiens bästa olivoljor. Båda typer är karakteriserade av mycket lågt innehåll av syra och koncentrerad doft.

Mandelträd, fikonträd, blodapelsiner och citroner

Mandel och fikonträd pryder på flera ställen landskapet. När mandelträden blomstrar i februari och mars månad får det sicilianska lanskapet en extra fin karaktär. De vita blommorna utgör en vacker och fascinerande syn. För de som inte provat att äta färska mandlar som har sin säsong från juni och ett par månader fram har gått miste om något mycket gott.

Araberna införde omkring år 800 e.Kr. citrusfrukter till ön och Sicilien är idag känd för sina goda blodapelsiner och citroner. På Sicilien produceras det i övrigt många tomater i området kring Pachino på den sydöstliga delen av ön. Tomaterna från denna trakt är med all rätt kända över hela Italien. Bland andra frukter och grönsaker som produceras finner man bland annat persikor (röda och saftiga), aprikoser, paprika, kronärtskocka och auberginer. En mycket intressant och välsmakande grönsak är i övrigt den speciella sicilianska squashen, som är böjd och mycket lång. Bland kryddörter använder man mycket vild fänkål, rosmarin, basilika, färska lagerblad och timjan.

Fisk & Skaldjur: Havet runt omkring Sicilien bjuder på många spännande och kulinariska upplevelser. Fantastisk ton- och svärdfisk, bläckfiskar av olika slag, räkor, hummer, musslor mm. Hos vissa fiskhandlare kan man hitta den mycket välsmakande muränan.

Kött, Vilt & Fågel: De vanligaste köttsorterna är gris, lamm och get. Grisköttet från Monti Iblei är av särskilt bra kvalitet men den allra bästa smakupplevelsen får du om du har turen att få smaka köttet från den svarta grissorten som lever fritt i Monti Nebrodi-bergen.
Lammköttet på Sicilien har en härligt god smak och tillagas på många olika sätt.
Vilt äter man inte så mycket av på Sicilien men man kan ibland hitta kanin och vildsvin på menyn.

Korv & Skinka: De bästa sicilianska korv- och skinksorterna som produceras på ön framställs framförallt i Nebrodi-bergen. Bland de godaste nämns bland annat Fellata (griskött), Pancetta Arrotolata dei Monti Nebrodi (griskött), Prosciutto dei Nebrodi (fantastisk skinka framställd av den lokala fria svarta grisen från Nebrodi bergen).
I Ragusa-området framställer man de goda Salame di Chiaramonte Gulfi (griskött). Detta område är också känt för den goda grisköttssyltan som är något lättare än de Scandinaviska versionerna.
Mot väst omkring Palermo framställer man den karakteristiska Buffa korven (griskött). Om man rör sig mot Messina provinsen stöter man på den goda korven Salame di Sant´Angelo. (griskött).

Ost: I området kring Palermo kan man smaka på typiska ostar som de goda Caciocavallo Palermitano (siciliansk Cinisara kreatur) och Vastedda Palermitana.
I den centrala delen av det västliga Sicilien i närheten av Trapani producerar man flera olika, intressanta och välsmakande ostar som te.x. Ericino (oftast gjord på fårmjölk men även mjölk från kreaturen Cinisara rasen), Cofanetto (blandning av mjölk från Cinisara kreaturen och får från Valle del Belice), Vastedda della Valle del Belice (fårost), Caciotta degli Elimi och Provola Siciliana.
På det centrala höglandet finner man goda sorter som Canestrato (oftast gjord på komjölk men även får eller get) och Piacentinu Ennese (kryddad med safran).
Mellan Ragusa och Siracusa framställer man de goda Ragusano (komjölk) och Ricotta Siciliana.
Området kring Messina och den nordliga delen av Etna är känt för osten Maiorchino.
Generellt för hela Sicilien är att man framställer diverse typer av Pecorino som ofta heter Pecorino Siciliano och Pecorino Rosso som är kryddad med torkad chili.

Sötsaker: Sicilien är känt för den goda glassen som är gjord på mogna frukter, nötter och blommor. Det finns ett otroligt utbud av varianter som te.x. jasminblommor, blodapelsin, citron, apelsinblommor, hasselnötter, pistage, mandel, aprikos, persikor, kaktusfikon osv.
Sicilianarna har smal för sötsaker som kakor. Du hittar många olika kak-varianter, och den mest kända är ”Cassata Siciliana”. Där utöver gör man marcipanfrukter och figurer som har en söt smak och är mycket konstnärligt utformade.

Vin & Vingårdar: Under de senare åren har Sicilien genomgått en omfattande förnyelse med hänsyn till vinframställning. Sen 1990-talet har fler och fler vingårdar med viner som håller internationellklass kommit fram.
För i tiden hade inte Sicilien några viner att skryta med. Det fanns bara några få seriösa producenter som kunde räknas på en hand. I gengäld var de få seriösa producenterna som Tasca d´Almerita och Duca di Salaparuta väldigt duktiga och välkända för deras röda viner Rosso del Conte respektive Duca Enrico vilka hör till några av de bästa rödvinerna i Italien.
För några få år sedan började många vingårdar satsa på internationella druvor medan man i löpet av de sista 3-4 åren upplevt ett stigande intresse för sicilianska druvor som Nero d´Avola (som har samma standard som Sangiovese, Nebbiolo, Aglianico, Corvina...), Perricone, Nerello Mascalese, Nerello Cappuccio, Frappato, Carricante, Grillo osv.
Nero d´Avola som sägs vara den bästa av Siciliens röda druvor presenterar sig med stor variation beroende på markarbetet, klimatet och producenten.

Om vi fokuserar på de vita vinerna finns det en hel del intressanta och goda viner som är framställda av sicilianska druvor.
Det produceras i övrigt också många goda röda och vita viner på internationella druvor men om du vill få en originell vinupplevelse bör du prova vin gjort på Siciliens egna framstående druvor. På så vis får du ju serverat ett stycke kultur.

Här under nämner vi några omtyckta och bra vingårdar: Gulfi, Tasca d´Almerita, Firriato, Duca di Salaparuta, Donnafugata, Planeta, Morgante, Cottanera, Feudo Montoni, Feudo Principi di Butera, Fatasciá, Cusumano, Benanti och Palari.

Besök på vingård
Flera av de goda sicilianska vingårdarna är villiga att ta emot intresserade och nyfikna vinturister. Man kan eventuellt själv försöka ta kontakt med den vingård man önskar besöka för att höra om det är möjligt att avtala en tid.

Information om bilhyra

Det är nästan ett måste att hyra bil när du är på semester på Sicilien - det är absolut det enklaste sättet att utforska alla de spännande sevärdheterna som ön erbjuder. Vägnätet är välutbyggt och det är ganska lätt och säkert att köra bil på Sicilien, så länge du använder dig av ditt sunda förnuft. Du kan hyra bil i alla större städer och naturligtvis också på de tre flygplatserna i Catania, Palermo och Trapani. Det är normalt sätt på flygplatserna som du hittar de billigaste priserna, och det största utbudet.

Priser och tips om bilhyra

Hos In-italia har vi ingått egna avtal med Italiens största biluthyrningsbolag som heter Maggiore och här kan du hitta priser och tips om det företaget - men du kan också finna information om att hyra bil från sällskap som t.ex. Avis, Hertz og SIXT.

Sök priser på bilhyra och få våra tips och råd till försäkringar och val av biluthyrningsbolag.

Semesterhus på Sicilien

Hos In-Italia har vi valt ut en rad unika och fint belägna semesterhus, som passar perfekt till den kräsna, skandinaviska resenären. När du letar efter det helt perfekta semesterhuset på Sicilien, så ring till oss och låt våra experter hjälpa dig att hitta den bästa kombinationen av läge, pris och utrymme - allt efter dina och din familjs behov.

Semesterhus på Sicilienär präglade av områdets råa och rustika karaktär. Väljer du en semester på landet, t.ex. på en vingård, kommer du att uppleva något av det mest autentiska Italien har att erbjuda. Läs mer om agriturismo här.

Dölj texten
 
 
search map