Endast boende
+Flyg & boende
Nyhet
Loading
Loading
Vuxna
Barn
Ålder på barn vid hemresetidpunkten
Rum / lägenhet 1
Ålder på barn vid hemresetidpunkten
Fler sökmöjligheter
0
Hämtar innehåll

Mest populära städer och område på Sardinien

Se alla städer och resmål på Sardinien

Ett semesterparadis mitt i Medelhavet

Sardinien, som är Italiens näst största ö, och ligger mitt i det härliga Medelhavet.

Det är kanske den ö i Europa som mest påminner om öarna i Karibien, p.g.a. dess tropiska vegetation, det varma klimatet och det rena, turkosblå havet. Sardinien är absolut det bästa stället i Italien för en badsemester för naturälskare med bra dykmöjligheter bland färgrika fiskar, och gamla romerska skeppsvrak. Här finns sandstränder så långt ögat räcker, varierat med intressanta klippformationer, formade av vind och väder.

Toscana Sardinien Sicilien Abruzzo Aostadalen Apulien Basilicata Kalabrien Kampanien Emilia-Romagna Friuli-Venezia Giulia Lazio Ligurien Lombardiet Marche Molise Piemonte Sydtyrolen & Trentino Alto Adige Umbrien Veneto Karta över Italien

Gamla herdetraditioner skapar rätt känsla

Sardiniens kust är uteslutande bebyggt med låga hus, i mindre landsorter, uppförda i nyare tid. Sarderna arbetade långt fram till modern tiden med både lantbruk och boskapsskötsel, framförallt med getter och får, därav de goda ostarna. Gruvdrift utgjorde också en betydelsefull inkomst och gjorde ön attraktiv för dåtidens strateger. Idag präglas ön fortfarande av dessa gamla herdetraditioner, och vi vill gärna därför rekommendera dig att smaka de lokala specialiteter som te.x. hemmagjord korv och ost samt det goda starka bordsvinet.

Läs mer om Sardinien

Det autentiska Sardinien

När du åker på resa till Italien, så hittar du en av de mest autentiska stämningarna på Sardinien. Här hittar du lokalkolorit, och en särskild atmosfär. Stardinien förtrollar med sin uförstörda natur, de många traditionerna och den varma, sardiska gästfriheten.

Ett exempel på autenticitet är den lilla byn Cabras som ligger på Sardiniens västkust. Byn är precis så autentisk och charmig som man önskar. Invånarna lever sina liv i lugn och ro och livnär sig på fiske och småskalig vinproduktion.

Städer

Cagliari - öns metropol

Sardiniens charmiga huvudstad heter Cagliari och har en skön belägenhet vid havet. Staden har flera olika nivåer och är på många ställen mycket välskött. Cagliari kan inte skryta med stora monument som många andra italienska städer kan men den har trots det sin egen speciella charm, belägenheten. En tur längs strandpromenaden är en trevlig upplevelse.     

Alghero - med anor från Katalonien

Alghero på nordvästkusten har en säregen katalansk prägel på grund av katalanernas tidigare dominans i detta område. Även Alghero har sin charm, framförallt från stadens olika utsiktspunkter över havet. Här bor cirka 45 000 invånare, och staden har bland annat ett universitet. Dessutom ligger staden nära flygplatsen Algero-Fertilla Airport, som har många direkta förbindelser med många destinationer i Europa.

Andra vackra städer

Bland andra städer man kan besöka under sitt besök på Sardinien är te.x. Oristano och Bosa på västkusten ,samt Iglesias som också ligger på västkusten. Nuoro i den östliga centrala delen av ön är också värd ett besök.

Längs de olika kuststräckningarna hittar du naturligtvis många mindra städer som var och en har sina karatäristiska egenskaper, och flera av dessa upplever en kraftig storm av tuirster under sommarmånaderna.

Historia

Dominans från flera håll genom tiderna

Trots att Sardinien har varit såväl grekiskt, romerskt, arabiskt och spanskt hittar du inte speciellt många sevärdheter från dessa perioder på ön.

Öns historia är lång och det finns många gamla fornminnen från öns egen befolkning.

Det finns en del romerska monument som te.x. amfiteatern i Cagliari och romerska villor spridda över olika områden på ön. Många mindre kuststäder har flera små intressanta fästningar som blev uppbyggda under spanjorernas tid på ön.  

Sol & Bad

Stränder som leder tankarna till tropikerna

Är du ute efter sol och strand, är Sardinien det helt perfekta valet. Här hittar du förstklassig sandstränder, samt det renaste och klaraste vatten du kan tänka dig - något som bidrar till bilden av en känns mer tropisk ö, än en medelhavsö.

En semester på Sardinien ger dig tillgång till några av Europas absolut bästa och vackraste stränder. Den riktiga badfantasten planlägger naturligtvis sitt besök efter de stränder med bäst belägenhet, eller hyr en bil så att hen på så vis kan ta sig runt ön och verkligen besöka de många fina stränderna.

Utforska härligheterna under havsytan

Om du gillar att snorkla eller dyka så har du kommit till rätt ställe. Sardinien har oändliga möjligheter för undervattensaktiviteter. Uppe norrut kan du till exempel prova Capo Testa på Nordsardinien nära Santa Teresa di Gallura, ön Maddalena och hela ö-gruppen med den vackra skärgården i samma område. Österut lockar Golfo di Orosei (Oroseibukten) med sina många gömda grottor under ytan. Bue Marino grottorna från Cala Gonone kan vara ett bra tips.

Vid badorten Villasimius nere i sydöstra hörnet finns det bra dykning på halvön Capo Carbonara och de små öarna Cavoli och Serpentara. Och slutligen finns det bra dykning på öarna San Pietro och Sant"Antioco i sydväst - och längre norrut vid den vackra, historiska staden Alghero. Och detta är bara ett urval av undervattens upplevelser. Hitta din egen favoritplats längs med Sardiniens 1.900 km kust.

Naturupplevelser

Vacker natur och exotiska flamingos

Sardinien visar sin fantastiska natur i förbindelse med det vackra omgivande havet. Inne på ön finner man även härliga skogsområden och mindre berg. Sardinien har också några fina floder.

Men Sardiniens absoluta styrka är de fantastiska stränderna som överrumplar vem som helst med sin skönhet. För den som önskar att snorkla bland klippor finns det flera spännande platser te.x. på västkusten som i övrigt har en stor flamingokoloni med rosa flamingos.

Vin & Gastronomi

Rustik matkultur

Sardiniens kök var och är delvis präglat av den herdekultur som var mycket utbredd på ön. Idag sker det dock mycket på det kulinariska området på Sardinien. En semester på Sardinien ger dig möjlighet att uppleva en matkultur, som är starkt lokalt präglad - det avsides läget gör, att lokala råvaror utgör en mycket stor del av innehållet i rätterna.

Fisk & Skaldjur: Hummer från Alghero är utsökt och berömd för dess saftiga kött. Muräna är en ytterst välsmakande fisk som om man är tursam kan finna på menyerna hos Algheros restauranger.

Sardinarna tycker också väldigt mycket om grillad bläckfisk med lite citron. Musslor är också något som ofta finns med på menyn.

I Cagliari finns det en fiskmarknad som är intressant för den mat intresserade att besöka. Här finns möjlighet att se ett spännande sortiment av medelhavsfisk.

Kött, Vilt & Fågel: Det är trots allt mest på köttområdet som sarderna har gjort sig kända. Gris är bland favoriterna och är ytterst välsmakande.
Lammkött är också bland de omtyckta kött-typerna. Vildsvin är utbrett på Sardinien och man kan framförallt inne på ön äta vildsvin och de produkter som framställs av djuret.

Korv & Skinka: Grandula är ett slags lufttorkat speck av griskött. Grandula framställs av kött och fett från grisens käke. En annan god korv är den såkallade Mustela som också framställs av griskött.

Prosciutto di Desulo är en omtyckt lufttorkad skinka som framställs i de mer bergiga områdena på ön. I Sassari framställer man korven Salame di Tergu, även denna av griskött.

Ost: På Sardinien framställer man den mycket goda fårosten Pecorino Sardo som finns över hela ön. En annan god sardinsk ost är Casizolo som framställs av komjölk.

Sötsaker: Sardinien är mycket känd för sina många nougatprodukter som på flera ställen över ön framställs på traditionellt handgjort vis.

Vin & Vingårdar: Vermentino di Gallura är ett vitt vin framställt på den gröna vermentindruvan som är mycket utbredd på Sardinien. Vermentino di Gallura vinen finns i flera utomordentliga utgåvor och smakar bra till fisk och skaldjur.
Sardiniens egna druva är blå och heter Canonau och skapar ett kraftigt vin. Men det finns även fler producenter som gör vin i världsklass.
Några mycket bra vingårdar på Sardinien är Arigolas, Dettòri, Sella & Mosca och Jerzu.

Dölj texten
 
 
search map