Piemonte Santuario di Vicoforte

 
Endast boende
+Flyg & boende
Nyhet
Loading
Loading
Vuxna
Barn
Ålder på barn vid hemresetidpunkten
Rum / lägenhet 1
Ålder på barn vid hemresetidpunkten
Fler sökmöjligheter
0
Hämtar innehåll

Få kilometer från den sydpiemontesiska byn Mondovì ligger Santuario di Vicoforte, en helgedom bestående av kyrka, kloster och palats, som anses för ett av de viktigaste monumenten i Piemonte. Redan på långt avstånd är det möjligt att se denna ståtliga byggnad. Efterhand som man närmar sig, förnimmer man tydligt en bild av världens största elipsformade kupol – som reser sig stolt mot himlen.

Toscana Sardinien Sicilien Abruzzo Aostadalen Apulien Basilicata Kalabrien Kampanien Emilia-Romagna Friuli-Venezia Giulia Lazio Ligurien Lombardiet Marche Molise Piemonte Sydtyrolen & Trentino Alto Adige Umbrien Veneto Karta över Italien

Ställets historia är ganska intressant: Legenden säger att en jägare i år 1592, p.g.a. en olycka råkade träffa en stöttepelare med en bild av Jungfru Maria, på den platsen var kyrkan nu ligger. Jägaren blev så ledsen över det han gjort att han beslutade sig för att reparera stöttepelaren. Denna handling väckte entusiasm bland folk och snart började byggandet av en deciderad helgedom att ta form. Den savoianska kungen Carlo Emanuele I var fascinerad av historien och var den som på allvar startade byggeriet den 7:e juli 1596. Hans idé var att byggandet skulle representera folks kärlek till stället såväl som till Savoia-familjens storhet. Under 1700-talet började arkitekten Francesco Gallo den elipsformade kupol som är 74 meter hög (från golv till tak). Elipsen är på den bredaste punkten 37,15 meter, på den smalaste punkten 24,80 meter och som nämnt tidigare världens största. Byggandet blev färdigt i slutet av 1800-talet då de tre fasader och klocktornen till slut blev färdiga. Samtidigt blev det bredvid kyrkan byggt ett cistercienskloster som är förbundet med kyrkan genom en korridor och man byggade även samtidigt med klostret ett mindre palats som ligger strax framför kyrkan.

Det mest intressanta inne i kyrkan är det lilla marmortempel i huvudskeppet. Detta tempel huserar den stöttepelare med bilden av Jungfru Maria som i sin tid startade hela byggandet. Förutom templet kan man i kyrkan se olika intressanta tavlor. Ljuset i kyrkan, som tränger igenom de många fönstren i kupolen, skapar en helt speciell upplevelse. På platsen utanför kyrkan står det en staty av kung Carlo Emanuele I.

 
search map