Alba, Piemonte Åsnekapplöpning i Alba

 
Endast boende
+Flyg & boende
Nyhet
Loading
Loading
Vuxna
Barn
Ålder på barn vid hemresetidpunkten
Rum / lägenhet 1
Ålder på barn vid hemresetidpunkten
Fler sökmöjligheter
0
Hämtar innehåll

Historian

År 1275 var det krig mellan Alba och den närliggande staden Asti. Alba var belägrat, och inkräktarna från Asti avhöll, utanför stadsmuren, en hästkapplöpning för att visa hur säkra de kände sig på segern. Albas invånare gav svar på tal genom att hålla i en åsnekapplöpning inne i stan, en form av parodi på inkräktarnas kapplöpning, som skulle deras förakt för inkräktarna.

Minnet av historien

En stadsdel i Alba kallas borgo, och det finns nio av dem. Den första söndagen i oktober möts de nio borghi för att minnas historien från 1275 med en procession och en avslutande kamp på åsnor. Den första händelsen är tilldelningen av åsnor, som föregår klockan 10 på en av stadens torg. Här får en jockey från varje borgo tilldelat sig en åsna, som han ska försöka bli god vän med innan loppet.

Händelserna startar

Klockan 14.30 startar de medeltida händelserna. Det är ett imponerande skådespel där det hänger fanor ut från balkonger och fönster längs gatorna, och processioner går genom staden - ett för varje stadsdel. Det är med trumpeter, trummor och fanor, och totalt deltar över 1000 människor. När processionerna kommer fram till torget där åsnekapplöpningen ska ta plats, framför varje stadsdel ett medeltida stycke. Det kan vara en kamp, en belägring eller ett bröllop.

Och så startar kapplöpningen

Vanligtvis startar kapplöpningen klockan 16.30. Det är två heat och en final, och det är nu jockeyn ska visa om han kommit att förstå sin åsna. Det är inte alltid de bästa av vänner, vilket är till stor underhållning för publiken - framförallt när åsnan inte vill samma väg som jockeyn. När vinnaren är utsedd, tillfaller trofén hans borgo, och det utgår samtidigt en premie till den stadsdel som har dykt upp i bäst utklädnad.

Toscana Sardinien Sicilien Abruzzo Aostadalen Apulien Basilicata Kalabrien Kampanien Emilia-Romagna Friuli-Venezia Giulia Lazio Ligurien Lombardiet Marche Molise Piemonte Sydtyrolen & Trentino Alto Adige Umbrien Veneto Karta över Italien
 
search map