Endast boende
+Flyg & boende
Nyhet
Loading
Loading
Vuxna
Barn
Ålder på barn vid hemresetidpunkten
Rum / lägenhet 1
Ålder på barn vid hemresetidpunkten
Fler sökmöjligheter
0
Hämtar innehåll

Stor variation i landskapet

Piemonte är en grön och frodig region med sköna kullar, stora och små skogsområden, alperna mot norr som når imponerande höjder och nästan överallt ändlösa vinmarker där det odlas några av de bästa druvorna man kan tänka sig som t.ex. Nebbiolo.

Toscana Sardinien Sicilien Abruzzo Aostadalen Apulien Basilicata Kalabrien Kampanien Emilia-Romagna Friuli-Venezia Giulia Lazio Ligurien Lombardiet Marche Molise Piemonte Sydtyrolen & Trentino Alto Adige Umbrien Veneto Karta över Italien

Matmekka

Piemonte är rik på gastronomiska upplevelser. Maten är robust och regionen är känd för att vara tryffelns förlovade land. Dessutom kommer de kända brödpinnarna, Grissini, från regionens huvudstad Torino. Det bästa av regionens vin kommer från Langhedalen, sydväst om Torino, där några av Italiens främsta röda viner; de smakfulla och kraftiga Barolo och Barbaresco vinerna framställs. En annan specialitet är det mousserande spumante vinet, italienarnas favoritdryck vid festliga tillfällen.

Läs mer om Piemonte

Regionens huvudstad är Italiens tidigare huvudstad, Torino. Staden har både charm och elegans, vars centrum är snyggt och imponerande med stora palats, många trevliga gator med härliga cafeér, restauranger och inköpsmöjligheter.

Piemonte erbjuder, utöver vin-och naturupplevelser, en rad imponerande slott speciellt från 1600-talet som reser sig majestätiskt och vackert omkring på de mjuka kullarna.

Närmaste flygplatser finns i Torino, Milano, Genova och eventuellt Bergamo.

Det pittoreska Italien finns också i Piemonte

Letar man efter det autentiska Italien där man kan uppleva den lokala stämningen, ännu opåverkad av turismen så bjuder den bildsköna regionen Piemonte på olika, spännande möjligheter i de många små pittoreska vinstäder som kännetecknar Piemonte.

Regionen kallas för "det nya Toscana", tack vare de levande landskapsmålningar med sin höga koncentration av vinmarker och vinproducenter, men det betyder inte att man måste leta länge för att hitta en lugn landsby i vindistriktet Langhe där tecknen på turism är ytterst få.

Städer

Majestätiska Turin

Turin (eller Torino som den heter i Italien) är en vacker stad vars historia går tillbaka till Romartiden. Staden ligger i vackra omgivningar med gröna och frodiga kullar samt den breda Po-floden. Längs floden ligger det flera trevliga cafeér och restauranger som är en bra utgångspunkt för en avslappnad eftermiddag eller kväll. I Torino kan man bl.a. beundra många neoklassiska palats, det berömda egyptiska museumet och det kungliga residenset, allt medan man går förbi vackra butiker och njuter av den goda lokala chokoladen eller vinet. Pröv en bicierin på en av Torinos trevliga caféer som speciellt under åren efter kriget var samlingspunkt för det kulturella liv i Italien.

Piazza Castello är stadens egentliga centrum och härifrån kan man uppleva stadens vackra centrum vars gator är präglade av pelargångar. På Via Roma och i området Via Garibaldi finner man många spännande butiker och matställen. Prova t.ex. den lokala drycken ”bicerin” som består av god mörk choklad, varm mjölk och kaffe. Apropå choklad så är Torino även känt för att framställa fantastiska chokladprodukter.

Andra städer som kan framhävas för deras skönhet, charm eller monument är t.ex. Asti, Canelli, Barolo och Alba.

Sol & Bad

Ingen baddestination - men ändå

Om man vill bada i regionen Piemonte kan man göra det i floder eller sjöarna. Har man inte lust till det kan man utan problem, om man befinner sig i den sydliga delen av Piemonte, åka till grannregionen Ligurien och ta sig ett dopp i det inbjudande Medelhavet.

Naturupplevelser

Regionen har allt vad man kan begära av naturupplevelser. Floder, sjöar, berg, skogsområden och idylliska, lantliga omgivningar i det backiga landskapet.

Man kan åka skidor i Alperna, segla på floderna och vandra i de natursköna skogarna som har ett rikt djurliv som t.ex. vildsvin, hare och andra djur.

Vin & Gastronomi

Storslagna viner

Det piemontesiska landskapet är främst präglat av vinmarker som sträcker sig så långt ögat når. Regionen är nämligen en av de mest vinproducerande i Italien. De bästa av regionens viner kommer från Langhe-dalen sydväst om Torino, var några av Italiens bästa rödviner framställs. Druvorna odlas dock över hela regionen och listan över goda vingårdar är därför väldigt lång. Vi kommer nedan att beskriva några av de mest kända vin från regionen och berätta var man själv kan komma helt nära druvorna.

Barolo: En av Italiens mest berömda och utmärkta rödvin är Barolo som ofta i folkmun kallas för ”rödvinets kung”. Detta vin framställs i Langhe-dalen närmare bestämt i följande 11 kommuner: Barolo, Castiglione Falletto, Cherasco, Diano d’Alba, Grinzane Cavour, La Morra, Montforte d’Alba, Novello, Roddi, Serralunga d’Alba och Verduno. Vinet är gjort på Nebbiolo-druvan och ska helst avnjutas när det är fem år gammalt. Om man vill veta mer om Barolo kan man besöka den regionala Barolo-vinkällaren: http://www.baroloworld.it/index_en.html

Barbaresco: En av Italiens bästa och mest berömda rödvin vars rötter kan dateras till romartiden. Precis som Barolon är Barbaresco även gjord på Nebbiolo-druvan. Detta vin framställs i kommunerna Barbaresco, Neive och Treisio samt den lilla landsbyn San Rocco Seno d’Elvio, som är en del av Alba kommun. Vinet kan drickas efter ett år men avnjuts bäst efter tre till fyra år. Om man vill veta mer om Barbaresco kan man besöka den regionala Barbaresco-vinkällaren: http://www.enotecadelbarbaresco.it/indice_e.htm

Både Barolo och Barbaeresco kan vara ganska dyra viner men lyckligtvis bjuder Piemonte på många andra goda rödvin i en mer prismedveten klass så man behöver inte vara rädd för att ställa lägre krav. Piemonte är mycket annat än goda rödvin - det är också möjligt att finna utmärkta vitvin runt omkring i regionen. Speciellt framställs det förträffligt goda viner av regionens enda och mest berömda druva för produktion av vitvin – Arneis-druvan. Villa Cornarea, som är ett litet vinslott som vi erbjuder som uppehållsställe, producerar en av dessa viner som logiskt nog heter Villa Cornarea.

Villa Cornarea: Arneis-druvan har varit känd i området sedan medeltiden. Men det var först i slutet av 70-talet som några få vinbönder på allvar upptäckte druvan igen. Fadern till ägaren av Villa Cornarea var en av de första som gjorde det då han köpte de 12 hektar vinmark med Arneis-druvan som idag utgör hela produktionen av Villa Cornarea vinet. Då han köpte vinmarken i slutet av 70-talet utgjorde de 12 hektar över 50 % av den samlade Arneis-produktionen i hela regionen. I löpet av 80-talet följde andra vinbönder hans exempel och började odla Arneis-druvan och vinet blev snabbt en stor succé. År 2005 blev vinet belönat med DOCG-status, en ära som endast de allra bästa viner uppnår. Årligen produceras nu ca. 5 miljoner flaskor från ca. 100 små vinbönder varav Villa Cornarea står för 70.000 flaskor.

Arneis-druvan heter antingen Roero Arneis, när den odlas norr om floden Tanaro i Roero-området eller Langhe Arneis när den odlas i Langhe-området söder om floden. Roero Arneis är den mest värdefulla av dessa två och Villa Cornarea hör till denna. Det är möjligt att besöka stället var Villa Cornarea vinet produceras, även om du väljer att inte bo i villan. Men kan beställa antigen övernattning eller bara en vinsmakning direkt genom oss.

Asti Spumante och Moscato d’Asti: Asti Spumante och Moscato d’Asti fick båda tilldelat DOCG status år 1993. Båda är gjorda på Moscato Bianco druvan som odlas i området söder om Asti. Spumante betyder mousserande vin på italienska och är den italienska variant av den franska champagne. Spumanten är dessutom italienarnas favorit vin vid festliga tillfällen. I förhållande till spumanten är moscato ett mer frizzante vin, vilket betyder att den är mer porlande än bubblande. Denna sort avnjuts ofta som dessertvin.
Svenskarna känner nog bäst båda vinen från exportören Fontanafredda (som betyder den kalla källan), som är Piemontes största vinkollektiv. Om man önskar besöka kollektivet kan man hitta mer information här
http://www.fontanafredda.it/

Canelli är huvudstaden i det område var båda vinen produceras och här är det möjligt att besöka några av de underjordiska vinkällarna som kallas underjordiska katedraler. En av möjligheterna är följande ställe: http://www.bosca.it/italiano/default.html

Massor av Michelin-restauranger

Piemonte kan verkligen tillfredsställa varje vinkännare men som vi alla vet är vinet inte lika gott om man inte kombinerar det med en god måltid mat och tvärtom. Lyckligtvis kan regionen även tillfredsställa varje gourmet. Området är en av de regioner i Italien som kan skryta med att ha flest Michelin restauranger. Det finns ca. 30 restauranger med 1 stjärna och 1 restaurang med 2 stjärnor (Filipot som ligger sydväst om Torino i byn Torre Pellice). Dessutom har regionen i byn Pollenzo Italiens enda smaksuniversitet, som utbildar de studerande i att förstå sambandet mellan matkultur och vetenskap.

Det piemontesiska köket som t.ex. ofta består av rätter som ravioli med kaninfyllning av den lokala rasen coniglio grigio, risotto-varianter, vild och bräserad gryta med Barolo. Som ett speciellt kännetecken för Piemonte serverar barerna ofta en lång rad antipasti som man fritt kan smaka på en sen eftermiddag till en smaklig aperitif.

Fisk & Skaldjur: Eftersom Piemonte inte har någon kuststräcka är fisk och skaldjur inte det man äter mest av i det traditionella piemontesiska köket. Man kan dock på flera ställen smaka utmärkta rätter med ål som huvudingrediens. En av de äkta Piemonte specialiteter görs dock med fisk – ansjovis – och heter Bagna Couda, vilket betyder ”den varma salsan”. Rätten har fått detta namn eftersom den består av en ansjovissås som ska hålllas varm under hela serveringen. I den varma såsen doppar man strimlor av grönsaker såsom morötter, fänkål, bladselleri osv. Dessutom serveras det massor av bröd till.

Kött, Vilt & Fågel: Här har Piemonte massor att bjuda på. I det västra Piemonte äter man t.ex. lammkött av den lokala rasen agnello sambucano som har en god smak och väldigt lite fett. I den västra delen av regionen är det också möjligt att smaka på kapun eller cappone di Morozzo, som det heter på italienska. Köttet är mört, saftigt och delikat och bör inte överdoseras av andra ingredienser.

Ovannämnda kaninrasen coniglio grigio är en omtyckt rätt speciellt omkring Torino. Köttet är mer muskulöst än andra kaninraser. I Langhe äter man ofta kyckling av rasen gallina bionda. Köttet används ofta i mer rustika rätter som typiskt då följs med av polenta - det typisk norditalienska tillbehör som görs av majsmjöl. Piemonte kan också skryta med ett utmärkt kalvkött av den lokala rasen razza piemontese. Köttet används speciellt till carpaccio och smakar fantastiskt. En berömd lokal rätt med kalv är vitello tonnato, som består av tunna skivor kalvkött som serveras tillsammans med en tonfisksås.

Vildsvin, hare, duva, dovhjort och anka är några av favorit huvudingredienserna i piemontesiska vilträtter. Naturligtvis bör Barolo eller Barbaresco följa med! Av de mer intressanta specialiteterna äts det även sniglar i regionen och staden Cherasco kallas sniglarnas huvudstad. Staden är speciellt känd för rätten Lumache som består av en speciell friterad utgåva av vinbergsniglarna.

Korv & Skinka: Även här kan Piemonte skryta med goda produkter som t.ex. den goda ”Filetto baciata di Ponzone”, den utsökta ”Mortadella della Val d'Ossola” och den goda syltan ”Testa in cassetta di Gavi”.

Pasta: Piemonteserna har deras egen pasta som heter tajarin. Denna pasta-sort påminner mycket om tagliatelle, men är skuren i mindre strimlor. Dessutom gör de bästa pastaproducenterna i Piemonte ofta pastan endast med äggulor, istället för både ägg och vatten som traditionell pasta.

Tryfffel:
Några av världens bästa tryfflar finne rman i Piemonteoch denna delikatess är även en av regionens stoltheter. I Alba håller man en årlig tryffelfestival när det är säsong, omkring oktober-november, och överallt i regionen kan man finna butiker som har specialiserat sig på detta. Några av de produkter som man kan äta tillsammans med tryffel är pasta, ost och även choklad.

Ost: Av ostar vill vi nämna några av Piemontes bästa typer som t.ex. getosten Cevrin di Coazze som produceras norr om Torino i alperna. Maccagno är en annan god ost som framställs i alperna av komjölk. Robiola di Roccaverano classica är en annan god getost som äts färsk. Sarass är en ost av komjölk också känd som en art ricotta som ska ätas färsk. Till sist bör man heller inte glömma att nämna den goda tuma di pecora delle Langhe, som är en fårost som går att äta både färsk och vällagrad.

Sötsaker: Piemonte är särskillt känd för sin Nutella som blev uppfunnen i Alba strax efter 2:a världskriget och är traktens äldsta och största exportsuccé. Det var en konditor som hette Pietro Ferrero, som på grund av de dyra och rationerade kakaobönorna beslutade sig för att blanda några av de lokalt producerade hasselnötterna i sin kakaomassa. Detta blev en jätte succé. Det var dock först i 1964, som Ferrero sände den första burken Nutella till försäljning och sedan dess har många stått i kö för att kopiera receptet - dock utan tur.

Regionen är förutom den bredbara chokladen även känd för sin vanliga utmärkta choklad som primärt framställs av gamla och välrenommerade caféer i det centrala Torino. Antalet chokladvarianter är stort och man kan finna något för varje smak. Som turist i Torino är det möjligt att köpa ett ”choklad-pass” som över 3 dagar ger en möjlighet för att smaka olika choklader på olika pasticceria (konditorier) runt om i staden.

Panna cotta (på svensk kokt grädde), är en av de mest berömda desserterna i Piemonte och i hela Italien. Gräddesserten serveras ofta tillsammans med antingen karamell- eller choklad-sås eller en frukt-coulis av årstidens bär. Kakor baserade på choklad är också en vanlig dessert eller till och med frukost beroende på, var man befinner sig i regionen.

Historia

En titt i backspegeln

Piemontes historia är lång och man finner i vissa delar av regionen spår från Romarna. Annars finner man ruiner som t.ex. slott från 1600-talet. Men många småstäder präglas av Medeltiden.

Piemontes historia är primärt centrerat omkring regionens ”storhetstid” under kungadömmet Savoy. Torino kan dessutom skryta med att ha varit Italiens första huvudstad efter nationens enande 1861.

Många av historiska vittnesbördar i Piemonte härstammar från perioden omkring Italiens enande och de förgående år då många av Europas mer moderna gränser började ta form.

Dölj texten
 
 
search map