Semesterbostäder & hotell i Molise

Besök en av kyrkorna i staden Agnone i Molise. Staden är känd för sin produktion av kyrkklockor Campomarino från luften Från den trevliga kustaden Termoli i Molise Värdparet på Masseria Santa Lucia djupt inne i Molises frodiga hjärta Stämning från Molise Termoli, Molise Karakteristisk fiskepost i Termoli Landskapsutsikt i Molise Historien ses också i Molise Vy mot pittoreska staden Agnone i Molise Kuststaden Termoli som också har några fina sandstränder Pittoresk fiskepost i staden Termoli Termolis sköna sandstrand
 
Endast boende
+Flyg & boende
Nyhet
Loading
Loading
Vuxna
Barn
Ålder på barn vid hemresetidpunkten
Rum / lägenhet 1
Ålder på barn vid hemresetidpunkten
Fler sökmöjligheter
0
Hämtar innehåll

Italiens minsta region

Molise är utan diskussion Italiens minst kända region! Den är också Italiens yngsta region då den först 1964 blev självständig. Dessförinnan hade den tillhört grannregionen Abruzzo. Samtidigt är den en av Italiens minst utvecklade och fattiga område där skick och seder består sedan flera hundra år tillbaka i tiden.

Toscana Sardinien Sicilien Abruzzo Aostadalen Apulien Basilicata Kalabrien Kampanien Emilia-Romagna Friuli-Venezia Giulia Lazio Ligurien Lombardiet Marche Molise Piemonte Sydtyrolen & Trentino Alto Adige Umbrien Veneto Karta över Italien

Pittoreska landsbyar och storslagen natur

Även om Molise erbjuder outforskade städer och säkert skulle kunna vara ett bra val för den som söker det autentiska Italien vill vi hellre rekommendera Molises angränsande regioner. Tex. Finner man det autentiska Italien väl representerat i både Abruzzo, Campania och inte minst Apulien.

Samtidigt är den en av Italiens minst utvecklade och fattiga område där skick och seder består sedan flera hundra år tillbaka i tiden. I staden Ururi, som blev grundad av albanska flyktingar på 1300-talet, är idag en orolig stad med mycket brutalitet som inte är långt efter Ben Hur. Sida om sida med svartklädda kvinnor som knappt känner till vad en telefon är ser man unga tjejer med märkeskläder och mobiltelefon i handen. Här finner man underutvecklade landsbyggder som verkar ha stannat i utvecklingen, och överutvecklade storstäder vars utveckling visat sig vara otäck och förkrossande. Man kommer inte till Molise för att besöka de stora städerna, utanför att njuta av den fantastiska naturen, dess outforskade strand och arkelogiska utgrävningar.

Något vi heller inte får glömma när vi talar om det autentiska syditalien så är det den varma gästfrihet som infinner sig när man ankommer till sitt semesterboende eller kvällens utvalda restaurang. Överallt blir man mottagen med öppen famn och det är kanske just detta som vi älskar mest med det autentiska Italien.

Läs mer om Molise

Bergrika omgivningar

Besök till exempel den lilla fiske- och bad staden Termoli som ligger nära Apulien. Den härliga sandstranden är ett annat badställe där särskillt Molises egna invånare gärna åker. Stadens borg från 1200-talet samt domkyrkan med romansk arkitektur är imponerande byggnadsverk. Över 40% av Molise är täckt av berg och man får en fin upplevelse av deras vilda skönhet om man tar en tur till Matese området som ligger på gränsen till Campania. Här lever örnar, vildsvin, björnar och ulvar i de djupa skogarna. Det skrämmer dock inte befolkningen som kommer i flertal särskillt efter året när bergen är fulla av god svamp. Om man föredrar antiken så är en utflykt till Saepinium på sin plats. Här finns nämligen mycket välbevarade ruiner från romartiden. Det är dock inte så omfattande som Pompei men till skillnad så slipper man alla turistmassor som besöker Pompei om sommaren. Molise är på gott och ont en ovanlig region som dock ska upplevas för den på både gott och ont liknar resten av Italien!

Aktiv semester

Stora delar av Molise präglas av skog och ödemark vilket inbjuder till en aktiv semester. Dock finner man de absolut bästa fårhållandena i den närliggande Abruzzo Nationalpark som faktiskt officiellt heter Abruzzo, Lazio och Molise Nationalpark. Detta pga att parkens ca. 440 km² sträcker sig över alla tre regioner.

Förutom ett imponerande naturlandskap med höga berg, skog och sjön Lago di Barrea finner man åtskilliga vandringsrutter. Med andra ord en perfekt kombination för den som är ute efter en aktiv semester i Molise.

Städer

Regionshuvudstaden Campobasso och badorten Termoli

Regionshuvudstaden Campobasso ligger långt inne i regionens gröna hjärta. Städerna Isernia och Termoli (vid kusten) följer efter i invånarantal och betydelse. Framför allt Termoli är en pärla som bör besökas.

Man bör inte missa Termoli, som är en liten fiske- och badort. Staden är känd för sin härliga sandstrand men även för sin borg från 1200-talet som är imponerande tillsammans med stadens domkyrka. Till sist bör man även titta närmare på de karaktäristiska fiskeposterna som kallas Trabucchi.

Isernia däremot ligger inne i landet och är känd för sina knypplingar samt historiska byggnadsverk medan den närliggande och mindre landsorten Frosolone är känd för sin tillverkning av knivar och saxar samt den vackra naturen.

När man befinner sig i Molises hjärta bör man unna sig ett besök i berglandsbyn Agnone som är världsberömd för sin produktion av kyrkeklockor och som själv har hela 16 kyrkor fördelat runt på de små gator och gränder.

I Saepinium finner man välbevarade ruiner från romartiden. De är inte så omfattande som de i Pompei men till skillnad så slipper man alla turistmassor som besöker Pompei om sommaren.

Historia

Molise genom tiderna

Molise är utan diskussion Italiens minst kända region! Den är också Italiens yngsta region då den först 1964 blev självständig. Dessförinnan hade den tillhört grannregionen Abruzzo.

Molises historia är till stor del sammanknuten med hertigdömmet Benevento. Kyrkan hade också stor inflytelse på regionen särskillt under medeltiden. Med den franska invasionen under Napoleon i 1806 börjar en lösrivningsprocess som i 1811 betyder att Molise blir en självständig region för er period. Då täckte territoriet ett område som svarar till det norra Gargano, Molise och en bit av Campania samt det södra Abruzzo upp till floden Aterno-Pescara som mynnar ut vid staden Pescara.

När regionen senare kom under Kungariket Italien uppstod det fram till slutet av 1800-talet väpnat motstånd från flera håll i regionen.

Under Andra Världskriget blir området vid Campobasso ödelagt under flera angrepp som först slutar då de Allierade träder i land i Termoli i september 1943 och i 1963 blir regionen åtskillt från grannregionen Abruzzo.

Sol & Bad

38 km kust med fina sandstränder

Det finns härliga sandstränder i Molise som även är tillhåll för Molises egen befolkning. Havet vänder ut mot Adriaterhave och bjuder på mellan Abruzzo och Apulien på 38 km kust med fina sandstränder, långgrunt vatten och vackra karakteristiska fiskeposter. Mot norr finner man Vasto med sina klipprev och mot söder Apulien och Gargano Nationalpark med sina många kustpärlor och exotisk natur.

Termoli är en liten fiske och badort men den räknas som regionen Molises huvudort längs kusten. Staden är känd för sina härliga sandstränder men även sevärdheter i form av stadens borg från 1200-talet är imponerande precis som stadens domkyrka. Termoli är inte så stor men den har som sagt allt: härlig sandstrand och kultur.

Stranden vid Termoli är dessutom tilldelad den Blå Flaggan som bevis för sin höga standard som går igen längs regionens andra stränder.

Segla ut till ö-gruppen Tremitiöarna

Blickar man mot öster ser man dessutom Tremitiöarna i horisonten. Önskar man besöka dessa ska man via Termoli som har en välfungerande hamn ta båten då det härifrån går dagliga rutter till Tremitiöarna.

Naturupplevelser

Vildmark och nationalparker

Mer än 40% av Molise är täckt av berg. Man får en god insyn i deras vilda skönhet om man besöker Matese området som ligger på gränsen till Campania.

Här lever örnar, vildsvin, björnar och ulvar i de djupa skogarna. Men det skrämmer inte befolkningen från att komma i flertal speciellt efter året när bergen är fulla av god svamp.

En annan fin möjlighet för att utforska naturen i Molise är Nationalparken för Abruzzo, Lazio och Molise som är täckt av skog och som är bland de äldsta nationalparkerna i Italien (1923). Parken ligger i ett nordvästligt hörn av regionen. Här finner man en mycket intressant natur då parken rymmer en tredjedel av alla de botaniska arter som finns i hela Italien. Parken täcker ett areal på över ca. 44.000 hektar och har över 50 avmarkerade stigar som riktar sig åt både vandraren men även de som önskar ta en tur på mountainbike. I parken finns även två sjöar som dock båda ligger geografiskt i Abruzzo och här kan man paddla kanot mm. Sjöarna heter Lago di Barrea (närmast Molise) samt Lago di Scanno.

Sanningen är att det mesta av regionen framstår som ett stort orört naturområde som bara väntar på att man kommer och besöker det, vandrar, kör igenom, smakar och njuter av det.

Vin & Gastronomi

Regionens rustika kök

Molises kök karakteriseras ofta som en aning rustikt men har faktiskt ett gott rykte.

Fisk & Skaldjur: Ansjovis, bläckfisk, krabbor, musslor och havssniglar finns ofta på menyn.

Kött, Vilt & Fågel: Lamm och get är populära kött typer i Molise. Gris används ofta till förarbetning av korvar etc.

Korv & Skinka: Soppressata molisana är en mycket utbredd korvtyp av griskött.

Tryffel: I de frodiga skogarna finns det både vit och svart tryffel som bidrar med stor mängd till Italiens samlade kvot av tryffel.

Ost: Caciocavallo Silano framställs av komjölk och är den mest kända osten i Molise, men man finner även mozzarella. Dessutom hör komjölksostarna trecce (färsk komjölksost) och scamorze (päronformad komjölksost) med en smöraktig konsistens, ofta rökt vilket bidrar till en särskild smak) också bland regionens kända ostar.

Söt saker: I Molise är man bra på att baka och det finns ett stort utbud av olika kakor, kex osv. Bland annat bör man smaka ostie (fyllda kakor som hör till Julen och som mellan två tunna skal överraskar med choklad och nötter), confetti (sockeröverdragna mandlar som också är en tradtion i Abruzzo), mostaccioli (myycket söta småkakor som ofta är överdragna med choklad) och ferratelle (en slags våffla), alla sötsaker som bidrar till regionens kulinariska rikedom.

Vin & Vingårdar: Det framställs inte mycket gott vin i Molise. De mest utbredda druvorna är Montepulciano d'Abruzzo och Aglianico som dock är en mer typisk druva för Campania och Basilicata. Regionens bästa vingård är Masseria di Majo Norante.

Dölj texten
 
 
search map