Endast boende
+Flyg & boende
Nyhet
Loading
Loading
Vuxna
Barn
Ålder på barn vid hemresetidpunkten
Rum / lägenhet 1
Ålder på barn vid hemresetidpunkten
Fler sökmöjligheter
0
Hämtar innehåll

Något för alla

Marche är ännu ganska okänd bland skandinaver och regionen kallar sig själv "Italiens bäst bevarade hemlighet". Det är verkligen synd att inte fler upptäckt Marche som är en mycket vacker region i det centrala Italien längs den Adriatiska havskusten. Kuststräckan bjuder på vackra sandstränder och imponerande klippor, bl.a. Monte Conero som ligger norr om städerna Sirolo och Numana.

Toscana Sardinien Sicilien Abruzzo Aostadalen Apulien Basilicata Kalabrien Kampanien Emilia-Romagna Friuli-Venezia Giulia Lazio Ligurien Lombardiet Marche Molise Piemonte Sydtyrolen & Trentino Alto Adige Umbrien Veneto Karta över Italien

Mat och vin..., och lite kultur

Ett besök i Tryffeldalarna i den norra delen av regionen (med orter som bl.a. Apecchio, Acqualagna och Piobbico) är en storslagen upplevelse som varje gourmet eller naturälskare bör inna sig själv. En vistelse i Tryffeldalarna är också en fin utgångspunkt för att uppleva några av Marches klassiska städer som t.ex. Urbino eller Urbania, där framför allt Urbino bör locka den kulturintresserade. Man bör heller inte glömma det utsökta koket och de goda vinerna som man i regionen är mycket stolt över, bl.a. Rosso Piceno och Rosso Conero samt den världsberömda Verdicchio från området kring staden Jesi.

Läs mer om Marche

Natur för hela slanten

I Marche finner man dessutom en lång rad intressanta byar, stora som små, med spännande sevärdheter från speciellt medeltiden och med en god och autentisk stämning. Vi rekommenderar att man besöker t.ex. Ascoli Piceno, Macerata, Urbino och Urbania. Regionens huvudstad heter Ancona och är en av Italiens mest levande hamnstäder.

Vill man gärna shoppa under sitt uppehåll kan det varmt rekommenderas att titta på skor. 1/3 av alla italienska skor blir gjorda i Marche. Här fabrikeras märken som Silvano Mazza, Paciotti, Cult, Fornarina, Moma osv. Det kan gott betala sig att besöka fabriken. Här finner man ofta en liten lokal, var det säljs till väldigt favorabla priser.

Även de två naturparkerna 'Parco del Conero' samt 'Parco Nazionale dei Monti Sibbilini' har massor att bjuda på. Den första tar utgångspunkt i kuststräckans enda berg, Monte Conero. Berget är täckt av skog och der finns en del stigar och vägar som är anpassade både till vandringsturer, trekking och mountainbike. Det finns många utsiktspunkter från berget, varifrån man kan njuta det vackra Adriatiska havet.

'Parco Nazionale dei Monti Sibillini' sträcker sig över 70.000. hektar och omfattar 18 kommuner, både i Marche och Umbrien. Det finns många riktigt bra trekking-rutter, bl.a. en som slutar vid den fantastiska bergsjön 'Lago di Pilato' ca. 1500 meter över havet. Det finns även riktigt många småbyar i Sibillini-bergen, var och en med sin egen karakteristika. På högslätten omkring den pittoreska byn Montemonaco odlas linser som säljs både i och utanför Italien. Det produceras dessutom korv, skinkor, ost, honung osv. i bergen som säljs från små bodar och butiker i småbyarna.

Aktiv semester

Möjligheterna för en aktiv semester i Marche är bra. Här finns storslagen, bergig natur som i hög grad starkt inbjuder till aktiv semester. Conero-reservatet på kusten erbjuder utmärkta vandrings-och cykelleder och nationalparken Monti Sibillini är ett viktigt mål för en aktiv semester. En aktiv semester kan med fördel ta utgångspunkt i en vistelse på en av regionens härliga agriturismo.

Monti Sibillini är en del av bergskedjan Apenninerna och har ett överflöd av vandringsleder och cykelvägar. Uppe i terrängen finns det även möjlighet för paragliding i vackra bergiga omgivningar. En aktiv semester i Marche kan enkelt kombineras med lata dagar på stranden, tryffel jakt eller besöka en av regionens många vackra städer.

Det autentiska Italien

Är man en av dem som letar efter stämningsfulla smala gatorna, älskar lite historisk förfall och uppskattar den varma och välbekanta gästfrihet - då är Marche upplagt när man önskar en vistelse präglad av det autentiska. Vi har i över 15 år stött på flera mer eller mindre bekanta små städer där vi känt en mycket bra och autentisk atmosfär. Marche är fortfarande för många en oupptäckt region, med massor av intakt äkthet.

Det autentiska kan bestå i att det kaske inte finns en pool eller aircondition och kanske talar ingen engelska i receptionen eller på stadens enda matställe. I gengäld kommer man att uppleva en äkta italiensk atmosfär. Samma atmosfär får man inte på ett stort semestercenter, men just det autentiska kan bidra till en minnesvärd semesterupplevelse.

Villa i Marche

Har man en önskan om att bo tillsammans med familjen och ha en privat pool till förfogande? Vill man bo med egen trädgård där man inte behöver hålla sig till gemensamma regler utan bara kunna känna sig fri? Vi kan erbjuda möjligheten för att hyra samtliga lägenheter på ett mindre lantställe vilket skapar samma självständighet som en privat villa (se t.ex. på La Maestade vid Smirra).

Önskar man tillbringa sin semester i en privat villa rekommenderar vi annars att man tittar på närliggande regioner än Marche. Exempelvis i Toscana finns det många villor där nyckelordet för semestern är självständighet i vackra omgivningar. Önskar man bo i en privat villa med pool rekommenderar vi därför att man tittar på vårt urval i regionerna Toscana, Umbrien eller Lazio.

Hyr din privata villa i Italien

Städer

Ancona är regionens huvudstad och är en gammal hamnstad med en del romerska sevärdheter som t.ex. ruinerna av amfitetern och Trajans triumfbåge. Hamnen i Ancona är en av Italiens viktigaste och största hamnar. När man ankommer till Ancona, är ett av de första monument man får öga på, den vackra romanska domkyrkan San Ciriaco. Den tronar högt över havet och är verkligen en imponerande syn. Ancona har inför de senaste åren blomstrat upp eftersom man använt en massa ressourser på restaurering av monumenter och platser, så Ancona är idag bestämt värd ett besök.

Ascoli Piceno är regionens näst största stad. Den ligger inne i landet på en hög platå, omgiven av de två floderna Castellano och Tronto. Staden blev grundlagd av picenerna och belägenheten blev vald av strategiska orsaker. Staden är ovanligt vacker och stämningsfull, väldigt ljus med många sköna platser. Den har dessutom riktigt många sevärdheter att bjuda på, bla. ett arkeologiskt museum, många romanska kyrkor, medeltida kyrkor, stadsmuseum, konstmuseum m.v..

Pesaro komponisten Rossini’s hemstad är känd för sin årliga Rossini festival men har också flera intressanta monument.

Sirolo kallades i Le Marche för Adriatiska havets Pärla. Denna lilla vackra badort ligger 100 meter över havet och från platsen mitt i staden har man en förtjusande utsikt över det Adriatiska havet. Vid klart väder kan man skymta Kroatiens kust. Sirolo har genom de senaste år blivit en populär semesterort, inte minst bland italienarna. Och med all rätt!. Den lilla trevliga staden är väldigt stämningsfull och charmerande med sina smala, brostensbelagda gator, blomsterlådor, utecaféer och restauranger. Det finns några riktigt vackra stränder vid Sirolo. Eftersom staden ligger högt, går eller kör man genom pinjeskogen ner till stranden. Den mest besökta är Spiaggia Urbani. Här finns ett bra urval av trevliga restauranger och caféer med rimliga priser. Här finns både privat strand (var solstolar och/eller parasoll är obligatoriskt), samt en mindre offentlig strand med dusch. Det är en liten bukt var vattnet oftast är väldigt lugnt. Därför är Spiaggia Urbani perfekt till barnfamiljer.
Den vackra, minst turistbesökta strand, är dock San Michele. Här finner man också parasoller, men den offentliga stranden är större än på Urbani och det finns endast få barer, även mindre trängsel än i Urbani lördag och söndag. Stranden är dock inte så barnvänlig som Urbani då det blir snabbt djupt och stenarna är större.
Sirolo rekommenderas till de som önskar tillföra deras badsemester en extra dimension av skön, italiensk stämning och en vacker natur.

Numana är en liten badort i idylliska omgivningar och med utsikt till områdets största berg, Monte Conero. Numana Alta är den äldsta delen av staden och är väldigt karakteristisk med sina smala gator och trevlig stämning. Stranden i Numana är fin och ganska bred. Längs strandvägen finner man ett stort urval av restauranger och barer. Vattnet i Numana har en vacker, turkosblå färg.

Längre in i landet finner man intressanta byar som t.ex.Cagli som ligger vackert och har flera gamla palats och kyrkor. Cantiano är en annan medeltida by som har en skön belägenhet och vars gamla byggningsverk är välhållna. Också många av de mindre, inte så kända medeltida byarna är värda ett besök; både i området omkring Ancona, Macerata och ner i den södra delen omkring Ascoli Piceno. Omkring Ancona kan nämnas byar som Offagna, Osimo, Recanati samt Castelfidardo, som alla har deras egen charm. Macerata är i sig själv en riktigt vacker, spännande och levande stad. Här finns både universitet och arena. Befinner man sig i området omkring Macerata, rekommenderar vi att man besöker Tolentino och Caldarola. Båda är mindre, charmerande byar och i Caldarola har man möjlighet för att besöka mdedeltida borgen Pallotta. Omkring Ascoli Piceno är byarna Ripatransone, Offida, Sant'Elpido a Mare, Montefiore samt Montecosaro att rekommendera.

Serrungarina är en mindre by öster om Urbino som har en trevlig belägenhet och bjuder på riktigt goda restauranger. Urbania är en trevlig by med ett livligt kulturellt centrum. Byn har flera monument men är också känd för sin keramikproduktion.

Urbino kan med all rätt kallas en arkitektonisk pärla. Här finner man vackra renässansbyggnader och staden i sig är en vacker upplevelse. Det var här den historiskt betydningsfulla renässansfursten Federico da Montefeltro regerade och hans 'Palazzo Ducale' är en av Marches helt stora sevärdhet. I Urbino kan man även besöka den världsberömda renässanskonstnären Rafaels barndomshem.

Historia

Marche har flera romerska monument som t.ex. teatrar, triumfbågar som är välbevarade och vittnar om regionens långa historia. I flera städer finner man välbevarade monument från medeltiden som t.ex. slott och palats. Många städer är också präglade av renässansen.

Marche har bebotts sedan bronsåldern, man vet dock inte med säkerhet vem på denna tidiga tidspunkt. Regionen var efterföljande bebodd av Picenerna, de var krigare och talade ett språk som påminner om indoeuropeisk. Picenerna har gett namn åt Picenum, området söder om Ancona och idag finner vi deras spår i stadsnamnet Ascoli Piceno, en av regionens största städer beliggande 120 km söder om Ancona. Också etruskerna och grekerna har satt sina prägel på regionen. År 400 f.Kr. gjorde picenerna en sirakusisk koloni i Ancona, var man intensificerade kontakten med den grekiska världen, medan man i den nordliga delen av Marche mest var påverkad av gallerna. Därför uppstod det en stor skillnad mellan nord och syd, inte minst pga språket vilket ännu idag är ganska tydligt.

I 299 f. Kr. bildade befolkningen från den picenska delen av Marche allians med Rom och blandade sig med gallerna i norr och med andra italliska folk i centrum-syd, som t.ex. sabinerna (ett folk från Mellersta Italien). Dessa blandade folkslag kallar man ‘picentes’. I 269 f. Kr. gjordes ett misslyckat uppror mot Romarriket. Efterföljande flyttade några av picentes-folket till Salerno-bukten, var de blandade sig med lokalbefolkningen i de romerska kolinier som dessa byar var. På så sätt börjar Marches nära band till Rom.

Kristendomen kom först och främst till Marche via hamnen i Ancona och denna del av regionen (Rimini, Pesaro, Senigallia, Fano och Ancona) kom efter det 5:e århundrade under byzantinsk inflytande. Området blev sedan överlåtet till påven. I söder var det longobarderna, ett germanskt folkslag som dominerade. Intill det 8:e århundrade var tiden karakteriserad av händelser av lokal karaktär. Detta fick avgörande betydelse för regionens vidare utveckling eftersom några delar av Marche blev anförtrodd en regering som representerade kejsaren, medan andra kämpade för kommunal självständighet.

Mellan 1400 och 1600-talet fick vissa familjer en enorm makt och kom till att regera och undertrycka en betydlig del av Marche. I Rimini och Pesaro var det familjen Malatesta, i Urbino var det Montefeltrofamiljen, därefter familjen della Rovere. Alessandro Sforza regerade Marca d'Ancona (en betydlig del av regionen, omfattande Ancona stad) intill ca. år 1500 var påven fick herradömmet över Ancona.

Marche var omkring år 1520 delt i 3 huvuddelar:Furstendömmet Urbino, Furstendömmet Camerino samt Governo Generale della Marca. Den sistnämnde regerades direkt av påven, Camerino indirekt. I mitten av 1500-talet uppstod en ny administrativ form som var centrerad omkring Marca d'Ancona. Vissa stadsrepubliker, t.ex. Fano och Urbino, administrerades ännu av en lokal kardinal men under kraftigt inflytande från påven. Påvstaten i Marche var dock rätt ostabil och gav inte grundlag för en solid, homogen region. Marche förblev en delad region med små ekonomiska center och tendensen var att man använde all energi på det lokala. Här dominerade en självuppfattning som uteslutande tog utgångspunkt i det lokala, dvs den stadsrepublik som man hörde till.

Under Napoleon (1808-1815) upprättades ‘dipartimenti’ (zoner) i förhållande till vad som var praktiskt och de små kommun-staterna försvann. Man skulle nu välja genom röstning vem som skulle regera och därmed kom kommunerna under sträng central kontroll. Då Påvestaten igen tog makten över Marche i 1816, tog man Napoleons erfaringar "ad notam" och Marche blev indelat i 4 zoner: Ancona, Macerata (inkl. Camerino, Urbino, Pesaro), Fermo och Ascoli Piceno.

Lantbruksformen i Marche har alltid varit Mezzadria, dvs små lantställen som ägdes av en familj men var man ansatte folk för att odla jorden och arrenderade gården separat. Markägaren bodde inte själv på gården. Mezzadria-systemet var ännu en medverkande faktor till att befolkningen höll sig till det lokala, dvs kommunen. Påvstaten var ytterst fientlig överför handel och industriverksamhet, bl.a. för att det inte fanns en passande lagstiftning till att regulera en sådan och Marche kom på så sätt att lida under en väldigt begränsad infrastruktur. Det fanns i stort sett ingen handel, därför förblev det sociala, ekonomiska och kulturella liv i regionen stängt för omvärlden (vi befinner oss nu mellan 1700 och 1800-talet). Man hade dock en form för kulturellt förhållande till omvärlden; det kom böcker från Venedig men dessa blev mest använda som samlarobjekt, inte lästa. Under 1700-talet öppnades akademier som introducerade nya upplysta idéer men dessa gick aldrig riktigt in hos befolkningen i Marche. Trots regionens brist på kulturella och litterära utveckling, använde man under 1700-talet betydliga ekonomiska ressourser på byggningsverk och den stora romantiska 1800-tals poet Giacomo Leopardi är även från Marche (Recanati).

Kanske är denna historiskt betingade sekretess för omvärlden en medverkande orsak till att Le Marche ännu idag är väldigt lite känd i utlandet.

Sol & Bad

Marche är en bra utgångspunkt för semester med sommar och sol. Här finns något för varje smak. Om man önskar att bada från klippor så finns det möjlighet till det och om man föredrar en härlig sandstrand att ligga och njuta av livet på så kan Marche erbjuda även det. Det finns många vackra stränder där man kan njuta av sol och värme. Regionens trevligaste badorter ligger omkring Conera Naturreservat.

Speciellt stränderna vid Numana, Marcelli och Porto Recanati är trevliga och fina men även stränderna omkring den charmerande badorten Sirolo är något för sig själv. Sirolo ligger högt, en bit uppe på Monte Conero och härifrån finns det åtskilliga små stigar och vägar ner till vattnet. Också stranden vid Portonovo är mysig, inte minst på grund av de riktigt vackra och fridfulla naturomgivningarna.

En sommarsemester med sol och sand kan enkelt kombineras med utflykter till det fascinerande och natursköna inlandet. Efter en förmiddag i solen är det naturligt att ta en tur till landsbygden och besöka en av de många spännande städer, t.ex. Urbino och Macerata. Kvällsmaten kan avnjutas på stranden, på en av de många fiskrestauranger. Strandlivet präglar hela Marches kust under hela sommaren.

Naturupplevelser

Ca. 37% av regionen är täckt av berg som på vissa ställen når höjder upp omkring 1700 meter, 53% består av mjuka kullar och de sista 10% består av platta områden. I Marche är det möjligt att bege sig ut på vackra naturupplevelser både i bergen och bland de mjuka kullarna som på vissa ställen är kända för sitt värdefulla tryffel.

Det finns flera skyddade naturparker i Marche var man kan uppleva landskapet i all sin prakt med mindre sjöar och floder. I det storslagna naturreservatet Parco del Conero, strax söder om Ancona och väldigt nära Portonovo, Sirolo och Numana, finns det möjlighet för trevliga naturupplevelser. Parco del Conero tar utgångspunkt i kuststräckans enda berg, det vackra Monte Conero. Berget är täckt av skog och det finns en del stigar och vägar som är anpassade både till vandringsturer, trekking och mountainbike. Det finns många utsiktspunkter från berget varifrån man kan njuta det vackra Adriatiska havet.

Kusten är på flera ställen väldigt vacker och fascinerande med höga branta klippor och fina sandstränder. Portonovobukten, endast 10 km söder om Ancona, finns ett otroligt vackert utflyktsmål, ofta använt i reklamer, just precis på grund av ställets skönhet. Från Numana och Marcelli kan man segla en tur längs kusten mot Ancona för på det sättet verkligen njuta av den vackra naturen.

Även inne i landet finner man vacker och storslagen natur. Från de mjuka, gröna kullarna inte långt från kusten, till det pittoreska, vilda naturreservat 'Parco Nazionale dei Monti Sibillini' inne i landet omkring Ascoli och omfattande en del av grannregionen Umbrien. Parken är på 70.000. hektar och omfattar 18 kommuner, både i Marche och i Umbrien (Montemonaco, Amandola, Arquata del Tronto, Montefortino, Montegallo, Acquacanina, Bolognola, Castelsantangelo, Cessapalombo, Fiastra, Fiordimonte, Pievetorina, Pievebovigliana, San Ginesio, Ussita, Visso, Norcia och Preci). För att komma ordentligt runt i parken, är det nödvändigt att ha bil. Det finns dock många riktigt goda trekking-rutter, bl.a. en som slutar i den fantastiska bergsjön 'Lago di Pilato' ca. 1500 meter över havet. Det finns även riktigt många småbyar i Sibillini-bergen var med sin egen karakteristika. På högslätten omkring den pittoreska byn Montemonaco odlas linser som säljs både i och utanför Italien. Det produceras dessutom korv, skinkor, ostar, honung osv. i bergen som säljs från små bodar och butiker i småbyarna.

Är man naturälskare, ska man helt säkert också unna sig själv ett besök i droppstensgrottorna vid Frasassi (se Frasassi Grottorna), norr om Ancona i Genga nära Fabriano. Dessa vackra droppstensgrottor blev upptäckta i 1971, och färgerna är på så sätt väldigt välhållna då de endast varit utsatta för få års slitage och ljuspåverkan. Att gå in i grottorna är som att gå in i en ny, äventyrlig världen av färger, ljud och ljus, man känner sig nästan förflyttad till ett scenario från H.C. Andersens 'Snödrottningen'. Det är guidade turer i grottorna varannan timme under dagtimmarna året runt.

Vin & Gastronomi

Marche är en spännande upplevelse att stifta bekantskap med när vi talar om gastronomi. Här finns något för varje smak, såsom fisk och skaldjur, kött och vilt samt många läckra korvar och skinkor. Tryffel hör också ofta till rätterna från Marche, särskillt under hösten med svampar, vilt och annat gott. Vinerna har genom de sista åren blivit bättre och bättre och Marche placerar sig allt kraftigare både på den inhemska som internationella vinmarknaden.

Fisk & Skaldjur: I Marche har man ofta möjlighet att få en god fisksoppa med allt gott från havet.

Kött, vilt och fågel: I de centrala bergiga och backiga delarna av regionen ses på menyn ofta rätter med vilt, t.ex. hare, vildsvin och duva. Som på andra ställen i Italien äter man också mycket gris och lamm.

Korv & Skinka: Runt omkring Ascoli Piceno framställer man den goda korven ”Ciauscolo” som framställs av griskött. En annan väldigt berömd korv som närmare betraktas som en sylta är ”Coppa di Testa” som framställs av öra, tunga och andra köttstycken.
”Fegatino” är en populär korv som framställs av grislever. ”Lonza” framställer man överallt i Marche som är lufttorkad och gjord av griskött. ”Salame di Fabriano” är en annan omtyckt korv som smakar gott till ett glas Rosso Piceno.
I Marche framställer man två goda lufttorkade skinkor, ”Prosciutto di Carpegna” från de nordliga och centrala delarna av regionen samt ”Spalletta” som egentligen är bogen från grisen som framställs i stort sätt i hela Marche.

Ost: Marche är mest känt för att framställa den goda ”Pecorino dei Monti Sibillini” som finns i både en färsk och vällagrad utgåva. Osten kan dofta skogssvamp och tryffel vilket gör den mycket delikat.

Söta saker: En särskillt söt specialitet från Marche är ”Lonzion di Fico” som består av fikon, mandlar och hasselnötter. Den serveras ofta med druvmust men kan också serveras med en mellanlagrad ost.

Vin & Vingårdar: Marche har under lång tid varit känd för vitvinet Verdicchio dei Castelli di Jesi som både finns i goda och mindre goda exemplar.
Också vitvinet Verdicchio di Matelica är ett gott vin.
I Marche framställer man i stort sätt två framstående röda viner och de heter Rosso Piceno och Rosso Conero. Rosso Piceno görs av 60% sangiovenese-druvan och 40 % Montepulciano-druvan. Rosso Piceno produceras i den södra delen av Marche och fås i olika prisklasser. Rosso Conero produceras, som namnet antyder, i området omkring Monte Conero vid Ancona. Monte Conero är plantat huvudsakligen med Montepulciano-druvor och i mindre grad med Sangiovenese-druvor.
Upp till 15% Sangiovenese-druvor är tillåtna i Rosso Conero men många framställer den av ren Montepulciano-druva som ger ett mörkare vin än Rosso Piceno.
Ett annat gott rödvin från Marche är den som heter Lacrime di Morro d’Alba. Den framställs norr om Ancona, av en druva som heter Lacrima. Tidigare var detta vin inte speciellt intressant men den har, välförtjänt, fått en comeback de senaste åren. Det är tal om ett kraftigt, kryddat, fruktigt vin som gott kan mäta sig med Rosso Piceno och Rosso Conero.

Här under nämns en rad fina vingårdar från Marche: Maurizio Marchetti, Moroder, Azienda Santa Barbara, Colonnara, Terre Cortesi Moncaro, Le Terrazze och Umani Ronchi.

Dölj texten
 
 
search map