Endast boende
+Flyg & boende
Nyhet
Loading
Loading
Vuxna
Barn
Ålder på barn vid hemresetidpunkten
Rum / lägenhet 1
Ålder på barn vid hemresetidpunkten
Fler sökmöjligheter
0
Hämtar innehåll

Mer information om din resa till Sirmione

Den lilla staden Sirmione, som ligger i den södra delen av Gardasjön i regionen Lombardiet i norra Italien, är en ideal utgångspunkt för en semester vid Gardasjön. Staden, som har cirka 8300 invånare, är framförallt känd för sitt vackra, historiska centrum med medeltida gator, det medeltida Scaliger-slottet och ruinerna av den romerska villan, Grotte di Catullo (vilken räknas som ett av de finaste exemplaren på en romersk villa i norra Italien).

Sirmione är också känt för sitt milda och sunda klimat, sina vackra landskap och gröna frodighet, som inkluderar olivträd, cypresser, buskar och magnoliaträd, samt ett brett urval av caféer, restauranger och små, exklusiva butiker.

Sirmiones historia

De första spåren av mänsklig närvaro i området runt Sirmione, kommer från cirka 5000 f.Kr. 

Från det första århundradet f.Kr. blev området runt Gardasjön, däribland det som idag är Sirmione stad, en favorit-destination för semestersugna rika familjer från Verona, som var den tidens viktigaste romerska stad i nordöstra Italien.

Under den sena romerska tidsåldern (300-400 e.Kr.) blev staden en försvarspunkt för den södra bredden av sjön. Under lombardernas besättning av norra Italien, var staden huvudstad för ett lombardiskt rättsväsen, som var direkt föremål för lombardernas konung.

Staden föll i händerna på den adliga Scaliger-familjen från Verona i början av 1200-talet, och det är också denna familj som gett namn till stadens slott. Under samma period var Sirmione tillflyktsställe för kättare. Sirmione var en del av Republiken Venedig från 1405 till 1797,  varpå staden tillföll Habsburg-imperiet. År 1860 blev staden en del av kungariket Italien.

Toscana Sardinien Sicilien Abruzzo Aostadalen Apulien Basilicata Kalabrien Kampanien Emilia-Romagna Friuli-Venezia Giulia Lazio Ligurien Lombardiet Marche Molise Piemonte Sydtyrolen & Trentino Alto Adige Umbrien Veneto Karta över Italien

Sevärdheter i Sirmione

Stadens största sevärdhet är den romerska villan, Grotte di Catullo, som - som nämnt - räknas som en av de bästa och historiska exemplen på en romersk villa i norra Italien.

Ytterligare en intressant sevärdhet i staden, är Scaliger-slottet, som byggdes 1277, av den berömda familjen Scala, och som är ett sällsynt exempel på en medeltida fästning i norra Italien. Slotten ligger på en strategisk plats vid ingången till halvön, omgiven av en vallgrav så att man endast kan nå det via två vindbryggor. Idag rymmer det ett litet museum med lokala fynd från den romerska eran samt ett par medeltida artefakter.

Staden rymmer också de tre historiska kyrkorna, Sant'Anna della Rocca från 1100-talet, San Pietro in Mavino från den lombardiska perioden (år 765, men renoverad på det tidiga 1300-talet), samt Santa Maria Maggiore som härstammar från det sena 1400-talet.

Utöver dessa sevärdheter rymmer staden en rad aktivitetsmöjligheter, såsom minigolf, segling, vindsurfing, ridning, bad i varma källor, organiserade båtturer runt halvön och cykelturer.

 
search map