Endast boende
+Flyg & boende
Nyhet
Loading
Loading
Vuxna
Barn
Ålder på barn vid hemresetidpunkten
Rum / lägenhet 1
Ålder på barn vid hemresetidpunkten
Fler sökmöjligheter
0
Hämtar innehåll

Staden med två stadsdelar

Monterosso är delad i två av ett litet berg som man passerar genom en kort gångtunnel. Det är dels den gamla delen med de traditionella fiskarhusen vid hamnen, dels en nyare del med hotell vid stranden Fegina, i vars östra ända man finner den ca. 14 m höga Neptun-staty, Il Gigante, som håller koll på de badande. Det finns även en tågstation i den nya delen - medan järnvägen passerar den gamla delen på en hög bro.

Toscana Sardinien Sicilien Abruzzo Aostadalen Apulien Basilicata Kalabrien Kampanien Emilia-Romagna Friuli-Venezia Giulia Lazio Ligurien Lombardiet Marche Molise Piemonte Sydtyrolen & Trentino Alto Adige Umbrien Veneto Karta över Italien

Det ursprungliga Monterosso

Det ”ursprungliga” Monterosso med den lilla hamnen, var både de lokala fiskarna samt de många turbåtarna lägger till, har flera spännande sevärdheter. Se bl.a. den vackra fasaden på San Giovanni Battista-kyrkan, de betagande och väldigt pittoreska små gränderna som Cinque Terre-byarna har så många av och inte minst finns det många vinbarer (enoteche) i denna bydel. Här kan man bl.a. smaka de lokala vinen som odlas på Cinque Terres bergssluttningar. Monterossos specialiteter utmärker sig i form av: förutom lokala viner finner man även det dyrbara dessertvinet sciacchetrà, grappa, ansjovis, olivolja och inte minst stadens kännetecken, citroner som används i bl.a. framställning av både citronlikören limoncello (i Monterosso kallad limoncino) och citronmarmelad.

Läs mer om Monterosso

Vandringsrutter

De kända vandringsrutter som förbinder de fem byarna Il Sentiero Azzurro börjar i den gamla stadsdelen i Monterosso mot Vernazza. Observera att det kostar en mindre avgift (för att hålla ordning i national parken) att vandra denna rutt. Som ett fint och mindre trafikerat alternativ till de kända vandringslederna kan vi nämna rutten från Monterosso till Levanto som går över Punta Mesco berget. Vid ankomst till den något större staden Levanto kan man lätt ta tåget tillbaka på få minuter. Ett tredje förslag är den ca. 1½ timme långa turen upp till helgdommen Soviore. Denna tur är också gratis och mycket panoramisk. Gå upp genom huvudgatan Via Roma i den gamla stadsdelen och fortsätt över rundellen ca. 20 meter. Sväng till vänster uppför trapporna där det är skyltat mot Soviore och det lilla hotellet Casa dei Limoni. Ett sista och mindre krävande förslag men ändå panoramisk är turen upp till stadens kyrkogård och Cappucciner-klostret mellan de två stadsdelarna.

Vandringssystemet:


Öppna stigar:
På den populära vandringsleden (sentiero azzurro), som förbinder de fem byarna, och som förlagd med betalning, är det för tillfället möjligt att vandra på sträckorna
- Monterosso -> Vernazza
- Vernazza -> Corniglia
- Manarola -> Corniglia (kan dock vara periodvis stängd pga. underhållsarbete)

Vidare finns det många gratis och mindre trafikerade stigar i området, från vilka man kan njuta av havsluften och svindlande panoramautsikter: t.ex. sträckorna
- Monterosso -> Madonna di Soviore -> Vernazza (lång)
- Monterosso -> Levanto (via Punta Mesco)
- Manarola -> Volastra -> Corniglia (som ett lite mer krävande alternativ till sträckan Manarola -> Corniglia)
- Campiglia -> Riomaggiore
- Campiglia -> Portovenere
- samt många andra vandringsleder uppe bakom byarna i Cinque Terre.

Stängda stigar:
- Manarola -> Riomaggiore, även kallad Kärleksstigen (för närvarande stängd)

Notera: Eftersom området är mycket bergigt sker det till och från små skred på vandringsnätet vilket kan medföra att enstaka sträckor i kortare perioder kan vara stängda för de besökandes säkerhet, när man färdas på rutterna.

Offentlig transport

Det finns tågförbindelse både mot Toscana och mot Genova flera gånger i timmen så Monterosso är ett bra val om man önskar åka runt på utflykter. Inom en överkomlig tågresa kommer man till både Pisa och Lucca (i Toscana) samt Genova, Santa Margherita Ligure, Sestri Levante och Camogli (i Ligurien).

Dölj texten
 
 
search map