Finale Ligure, Ligurien Medeltidsfest i Finale Ligure

 
Endast boende
+Flyg & boende
Nyhet
Loading
Loading
Vuxna
Barn
Ålder på barn vid hemresetidpunkten
Rum / lägenhet 1
Ålder på barn vid hemresetidpunkten
Fler sökmöjligheter
0
Hämtar innehåll

Festen är en påminnelse om den gång då området var självständigt och styrt av en lokal markis. Deltagarna bär dräkter från 1400-talet, då man framförallt tänker tillbaka till den gån år 1447 då staden lyckosamt försvarade sin självständighet mot den stora grannstaden Genova.

Toscana Sardinien Sicilien Abruzzo Aostadalen Apulien Basilicata Kalabrien Kampanien Emilia-Romagna Friuli-Venezia Giulia Lazio Ligurien Lombardiet Marche Molise Piemonte Sydtyrolen & Trentino Alto Adige Umbrien Veneto Karta över Italien

En fredag i juli hålls Palio** delle compàgne, medan Vessilio** del Marchesato är den huvudsakliga begivenheten på lördagen. Palio är en bågskytte-tävling medan den andra är en tävling med fanor. Stadens stora torg blir i dessa dagar omgjort till ett stort medeltida läger, och invånarna kläs ut till bågskyttar och på annat vis. Sent på fredagkväll startar bågskytte-tävlingen. Vart och ett av stadens kvarter (rioni) ställer upp med ett lag. Förberedelserna i kvarteren gar varit grundliga, för man vill självklart ställa upp med de bäst lämpade. Det är en prestigesak för kvarteren att klara sig bra i tävlingen - man kan leva länge på segern, ända fram tills nästa års tävling.

När man utsett sin bågskytte, tar vad som kallas La guerra del Finale (kriget i Finale) plats på torget, och de påminner om händelserna som skedde år 1447.
Bågskytte är dock inte dagens enda tävling. Det avhålls också en liten regatta från stadsdelen Finalpias pir. Även denna tävling är en kamp mellan stadsdelarna, och varje rione ställer här upp me ett lag på fyra roddare och en styrman.

Sent på lördagkväll, går det ett upptåg från varje kvarter mot kvarteret Borgo där den andra tävlingen, Vessilio, tar plats. Det är en tävling mellan färgrikt klädda sbandieratori*** - män som tävlar om vem som kan svinga sin fana med störst styrka, effekt och tyngd. I denna tävling deltar lag utifrån, så långs som från Trieste och L'Aquila. När lagen har demonstrerat deras akrobatiska färdigheter, avgör den kritiska publiken, vilket som blir det vinnande laget.

Är man mer intresserad av medeltida marknader, underhållning och dåraktiga slagsscener, kan staden bjuda på ännu mer upplevelser av det slaget, nämligen i form av Viaggio nel Medievo (Resa till Medeltiden). Viaggio hålls en av de sista lördagarna i augusti.

* Marchesato är ett län, ett område som styrs av en markis.
** Palio och Vesselio avhålls i juli, men inte på en bestämd helg, det växlar från år till år.
*** Verbet sbandiare betyder att vifta eller svänga med en fana. Sbandieratori betyder de som svänger med fanorna. Det finns ingen svenskt översättning för dem.

 
search map