Endast boende
+Flyg & boende
Nyhet
Loading
Loading
Vuxna
Barn
Ålder på barn vid hemresetidpunkten
Rum / lägenhet 1
Ålder på barn vid hemresetidpunkten
Fler sökmöjligheter
0
Hämtar innehåll

Här får du ett härligt medelhavsklimat vid foten av de gröna bergen som nästan "lutar" rakt ner i Liguriska havet, och det finns gott om hotell och semesterlägenheter att välja mellan, då detta är ett klassiskt semestermål - oavsett om du väljer västra sidan (Riviera di Ponente) eller den del av den Italienska Rivieran som ligger öster om regionshuvudstaden Genova: Riviera di Levante. 

Karta över den Italienske Rivieran

Den italienska Rivieran sträcker sig från Ventimiglia i väst (där den franska Rivieran slutar) och följer den liguriska kusten fram till La Spezia och gränsen till Toscana. Hela rivieran ligger alltså i den smala, och starkt kuperade, kustregionen Ligurien. Klicka på kartan härunder och se mer från området, avstånd till flygplatser osv.

Toscana Sardinien Sicilien Abruzzo Aostadalen Apulien Basilicata Kalabrien Kampanien Emilia-Romagna Friuli-Venezia Giulia Lazio Ligurien Lombardiet Marche Molise Piemonte Sydtyrolen & Trentino Alto Adige Umbrien Veneto Karta över Italien

På grund av det milda klimatet kan du besöka den italienska rivieran året runt, och även om det kanske inte blir så många strandbesök om vintern kan du fortfarande få en underbar semester med tvåsiffriga temperaturer, kvällspromenader och kanske en tidig vår?

Läs mer om Den italienska rivieran

Den italienska Rivieran inspirerade Hemingway

Du kommer inte vara den första resenären som förälskar dig i den betagande italienska Rivieran, som i århundraden har bivit besökt av såväl stora konstnärer som semestergäster från när och fjärran. Liguriens kustlinje är full av historia, och världsberömda litterära figurer som Byron och Shelly befann sig här i början av 1800-tlet. Författren D.H. Lawrence bodde i fiskeläget Fiascherino och Hemingway spenderade mycket tid i Rapallo längre västerut.

Det är inte svårt att förstå varför dessa talangfulla personer har haft en preferens för den italienska Rivieran. Området är på ett storslaget sätt omringat av Alperna, och har en ett ovanligt mikroklimat året om. Det är verkligen den vackraste kusten i Italien, och det speciella mikroklimatet skapar grunderna för en överväldigande rikedom av blommor. Mot väster kan du till och med hitta en del av Rivieran som har fått sitt namn från blomindustrin: Riviera dei Fiori (Blomsterrivieran).

Öst eller väst? Hela Rivieran är bäst!

Många är oeniga om, huruvida det är den västra eller östra delen av Rivieran som är det mest perfekta semestermålet. Sanningen är, att det helt och hållet beror på vad du är ute efter. Den östra delen har de mest spektakulära panoramautsikterna, och det är hit du ska åka om du verkligen vill uppleva den glamorösa stämningen som råder här.

Om du däremot söker ett pulserande standliv med massor av sol, så ska du ta riktning mot de attraktiva ständerna länge Riviera di Ponente. Här finns alla möjligheter till den perfekta familjesemestern, och massor av italienare älskar själva att spendera sin semester här.

I den västra delen av Riviera di Ponente kan vi rekommendera att du besöker staden Ventimiglia, där det om fredagarna hålls en livlig marknad, bland annat full av skinnvaror. Om du åker ännu längre västerut, kommer du till vackra och väldoftande Riviera dei Fiori.

Utsökt italiensk mat på den italienska Rivieran

I Ligurien kommer maten, om möjligt, få det att vattnas i munnen ännu mer än i övriga delar av Italien. Lokala specialiteter inkluderar olivolja från Imperia, ansjovis och torrt vitt vin från naturreservatet Cinque Terre - "De fem byarna", som är skapade för att svalka av dig på en varm dag.

Den världsberömda och älskade Pesto Genovese härstammar likaså från Ligurien, och mer himmelsk smakupplevelse än en lokal, hemproducerad version av denna pesto går inte att hitta. I hamnstaden Genova blev denna pesto en gång i tiden uppfunnen för att hindra skörbjugg bland sjömännen. Prova också en läcker take-away lasagne från en av de många lokala pasta-specialister i de mindre och större städerna på den italienska Rivieran - självklart med massa pesto genovese på toppen! Det kostar endast några få euro, men mättar och smakar fantastiskt! I Liguriens kök finner du ofta fisk, kanin, pasta med valnötssås, pastatypen trofie (goda med lokal pesto) och brödet focaccia, framför allt utgåvan med ost från Recco.

Transport

Transport

För många är den Italienska Rivieran en perfekt destination för en kör-själv-semester till Italien. Från Sveriges södra gräns är det endast ca 1400 km till Genova, vilket är attraktivt för familjer som önskar en bilsemester som kan avklaras på en gång. Från Genova följer man motorvägen E80 antingen mot öst eller väst fram till sitt hotell eller sin semesterlägenhet. Närmaste flygplats finns i regionshuvudstaden Genova, men det är nog mer vanligt att flyga antingen till Milano Malpensa eller Milano Linate som endast ligger ca 200 km bort. Här kan man hyra en bil och köra resten av den vackra vägen ner till Rivieran på egen hand.

Dölj texten
 
 
search map