Cinque Terre, Ligurien Vandring i Le Cinque Terre

 
Endast boende
+Flyg & boende
Nyhet
Loading
Loading
Vuxna
Barn
Ålder på barn vid hemresetidpunkten
Rum / lägenhet 1
Ålder på barn vid hemresetidpunkten
Fler sökmöjligheter
0
Hämtar innehåll

Många åker till nationalparken Le Cinque Terre för att njuta och slappna av i de fem små fiskebyarna som sedan en tid tillbaks finns upptagen på UNESCO’s lista över världsarv. Här kan man strosa runt i de fem små byarna och uppleva hav, natur, god mat och gott lokalt vin kombinerat med sol och bad. Men något som ofta även sysselsätter de turister som väljer att lägga sin semester i någon av byarna är vandring, det finns många olika vandringsleder som tar en runt längst kusten eller in i inlandet och varifrån man kan njuta av detta vidunderligt vackra landskap.

Toscana Sardinien Sicilien Abruzzo Aostadalen Apulien Basilicata Kalabrien Kampanien Emilia-Romagna Friuli-Venezia Giulia Lazio Ligurien Lombardiet Marche Molise Piemonte Sydtyrolen & Trentino Alto Adige Umbrien Veneto Karta över Italien

För att bevara och vårda de 5 byarna så har man beslutat att man få betala för att vandra i Nationalparken Le Cinque Terre. Man kan köpa ett sk. Cinque Terre card som gäller (beroende vad för kort man önskar, hur många dagar osv.) för att vandra samt är inkluderat även tågturer mellan Levanto och La Spezia. För priser och annan information angående detta kort hänvisar vi till biljettluckorna på tågstationerna i Le Cinque Terre eller turistinformationerna i byarna.

Den blå vandringsleden (il sentiero Azzurro):

Denna vandringsled är den mest kända och mest suggestiva av vandringslederna i Le Cinque Terre. Denna stig uppstod när detta var den enda väg som förband de små byarna med varandra och den startar i Riomaggiore och slutar i Monterosso. Under denna 12 km (tar ca. 5 timmar att gå) långa vandringstur passerar man genom alla de fem byarna och här får man en sann och fin upplevelse av området. Man kan även välja att ta denna vandringstur i etapper, gå en bit av sträckan för att sedan ta tåget som även det förbinder byarna.

Etapp 1: Från Riomaggiore till Manarola, är även känd som Via dell’ Amore eller kärlekensstig, denna del är den lättaste och är endast 1 km lång och tar ca. 30 minuter att gå. Denna del av vägen blev utgrävd ur berget mellan 1926 och 1928 och användes av järnvägsarbetarna för att kunna förflytta sig mellan tågstationerna i Riomaggiore och Manarola. Idag är det en trevlig och romantisk stig som alla utan större ansträngning kan gå.

Etapp 2: Från Manarola till Corniglia, denna del tar ca. 1 timme att gå och är 2 km lång. Vägen börjar vid Manarolas station och man kommer fram vid Corniglias strand, var man sedan tar sig upp till Corniglias bycentrum. Denna del är relativ enkel att genomföra men från Corniglia strand till byns centrum är det en del trappor. Observera: Denna sträcka har varit stängd länge och man vet inte med säkerhet när den öppnar igen. Som ett lite krävande alternativ kan man välja att gå sträckan Manarola -> Volastra -> Corniglia, som är mer panoramisk men längre och leder upp via Volastra.

Etapp 3: Från Corniglia till Vernazza, detta är en ganska enkel del även den och är ca. 4 km lång och tar ca. 1,5 timme att gå. När man kommmer ut ur Corniglia så börjar man klättra uppåt och på denna del av leden kommer man fram till vandringsledens i totalt högsta punkt vid Prevo 208 m.ö.h. När man väl tagit sig upp hit så går det sedan endast nedåt mot Vernazza. Den sista delen passerar man mellan olivträd och vinlundar.

Etapp 4: Från Vernazza till Monterosso, denna del tar ca. 2 timmar att gå, är 3 km lång och är av medelsvår grad. Från Vernazza börjar man återigen gå uppåt och kommer upp på mellan 150-200 meters höjd. Även i denna del passerar man mellan olivträd och vinlundar och har en del panoramiska utsiktsplatser tills man kommer fram till Monterosso var man kan välja att gå till höger mot byns centrum eller mot vänster till stranden.

La via dei Santuari

Vandringsled mellan de olika helgdedommarna i Le Cinque Terre:
Dessa vandringsleder går mellan alla de olika helgedommar (kyrkor) i de fem byarna. Denna vandringsled är även en del av detta områdes historia då stigen troligtvis härstammar från Bronsåldern (1800-900 f.kr.). De äldsta helgedommarna finner man i Monterosso, Vernazza och Volastra ovanför Manarola. Denna vandringsled är definitvt en invit till trekking med historia, förtrollande panoramiska utsikter var man på en god dag kan se ända till Korsika.

De olika vanderingslederna man kan ta är följande:
- Riomaggiore-Santuario di Nostra Signora di Montenero (tar ca 1,5 timme och är 3,5 km lång)
- Manarola-Santuario di Nostra Signora della Salute (tar ca 1,5 timme och är 2,5 timme)
- Santuario di Nostra Signora della Salute (Volastra) - Case Pianca - Corniglia Santuario di Nostra Signora delle Grazie (San Bernardino) (tar ca 2 timmar och är ca 3 km lång)
- Santuario di Nostra Signora delle Grazie (San Bernardino) - Santuario di Nostra Signora di Reggio (Vernazza) - Santuario di Nostra Signora di Soviore (Monterosso) (tar ca 3 timmar och är 4 km lång)

 
search map