Borghetto Santo Spirito, Ligurien Le Grotte di Toirano

 
Endast boende
+Flyg & boende
Nyhet
Loading
Loading
Vuxna
Barn
Ålder på barn vid hemresetidpunkten
Rum / lägenhet 1
Ålder på barn vid hemresetidpunkten
Fler sökmöjligheter
0
Hämtar innehåll

De guidade turerna kan man ta i stort sett under hela året (med undantag av 15-25/12, 1/1 och sedan 7-24/1) mellan kl. 9.30–12.30 och kl. 14.00–17.00, under sommar perioden kan man gå turen även under kvällen på torsdagar (detta måste dock förbokas) och då börjar man kl. 21.00. Temperaturen i grottorna ligger på ca 16 grader konstant så man ska komma ihåg att ta med en tröja även när det är som varmast ute.

Toscana Sardinien Sicilien Abruzzo Aostadalen Apulien Basilicata Kalabrien Kampanien Emilia-Romagna Friuli-Venezia Giulia Lazio Ligurien Lombardiet Marche Molise Piemonte Sydtyrolen & Trentino Alto Adige Umbrien Veneto Karta över Italien

De grottor som man får besöka är – Grotta della Bàsura eller häxgrottan som den även kallas. Grottan upptäcktes på 1950-talet av en grupp passionerade grottforskare som fann en rad interna salar som går genom en ca 450 meter lång gång. Grottan har två naturliga ingångar på 186 m.ö.h och var man får se skelett av den typ av björn som under tusentals år gick i ide här men som under den första istiden utrotades. Följande kommer man in i en sal var man finner många stalagmiter och stalaktiter samt andra av naturen formade droppstenar, här finns bl.a. även en sjö som ger ett ganska surrealistiskt intryck. Efter denna magiska sal så kommer man in i avtrycks korridoren, var man finner avtryck av fötter, händer och knän blandat med ben som lämnats av gamla folkslag (troligtvis Homo sapiens daterade till för ca 12.000 år sedan) som här utförde magiska riter. Vidare kommer man in till en till sjö och vidare till björn begravningsplatsen var man kan finna skelett från björnar som för 27 000- 24 000 år sedan bodde här. De björnar som låg i ide här kunde bli 2,80 meter höga och vägde ca 600 kilo. Den sista salen som de förhistoriska människorna använde sig av och var man kan finna en hel del lämningar är tyvärr för tillfället stäng p.g.a. problem med konserveringen av de lämningar man här funnit. Antro di Cibele är den sista delen av grottan della Bàsura och här finner man olika ovanliga kalk- formationer.

För att kunna gå mellan Grotta della Bàsura och Grotta Inferiore di Santa Lucia grävde man en tunnel som är 110 m. lång och detta är den djupaste delen av turen, ca 150 meter ner i berget och ca 170 m. över havet. I Grotta Inferiore di Santa Lucia kan man beundra kalkspats blommor som formats tack vare ångan och kondensationen från vattnet, i olika temperaturer och med olika tryck. Att det här funnits antika underjordiska sjöar kan man se på de plattformar som bildats vid stalagmiterna och stalaktiterna då vatten nivån legat på en viss nivå i många år detta kan man finna bevis på i Sala dei Livelli (nivå salen). Il Tanone är den sista delen av grottan som inte har några direkta lämningar men som har varit känd sedan många år då Toiranos invånare här gömde sig för flygräderna 1944 och som idag används för olika kulturella event som konserter eller baletter.

Grottorna Santa Lucia Superiore och Grotta del Colombo får man vanligtvis inte besöka, men den 13 december då man firar Sankta Lucia så hålls Santa Lucia Superiore öppen hela dagen i ära till helgonet. I Grotta del Colombo håller man på med vissa studier och därför kan man inte längre besöka den.

Grotta Santuario di Santa Lucia Superiore är en helgedom dedikerad Sanka Lucia och som man byggt i en naturlig grotta vid själva grottan Santa Lucia Superiore. Man tror att kyrkan byggdes under medeltiden och den blev 1519 erkänd av den dåvarande påven Leone X. Kyrkan öppnas varje år den 13 december och man finner här målningar från 1800 talet föreställande gudinnorna Agata och Apollonia.

Man tar sig till Toirano med tåg till Loano eller Pietra Ligure och sedan därefter med lokal buss till Toirano.

 
search map