Endast boende
+Flyg & boende
Nyhet
Loading
Loading
Vuxna
Barn
Ålder på barn vid hemresetidpunkten
Rum / lägenhet 1
Ålder på barn vid hemresetidpunkten
Fler sökmöjligheter
0
Hämtar innehåll

Mest populära städer och område i Ligurien

Se alla städer och resmål i Ligurien

90% berg, 100% ren semester

Ligurien består av 90% berg, både Alperna och Appenninerna är representerade här men är samtidigt den smalaste och en av de minsta regionerna i Italien. Många stora italienare kommer från denna region som exempel kan vi nämna Christoffer Columbus och Giuseppe Garibaldi som är en av Italiens största hjältar och om vem man säger: "Det var Garibaldi som enade Italien". Ligurien har ett härligt kustklimat och en otrolig bergsnatur. Namnet känner inte många till men säger man "den italienska rivieran", eller blomsterrivieran så är många med på noterna. Ligurien är också en utmärkt region för bad. Här finns något för varje smak, små sandstränder och klippor samt närheten till idylliska städer.

Toscana Sardinien Sicilien Abruzzo Aostadalen Apulien Basilicata Kalabrien Kampanien Emilia-Romagna Friuli-Venezia Giulia Lazio Ligurien Lombardiet Marche Molise Piemonte Sydtyrolen & Trentino Alto Adige Umbrien Veneto Karta över Italien

Naturreservatet Cinque Terre

Ett av Liguriens mest kända områden, ligger just öster om Genoa, och heter Cinque Terre (de fem byarna) som är ett naturreservat, perfekt för vandring. Området bjuder på en helt unik natur med branta klippor, små otillgängliga byar och mindre sandstränder. Landskapet är otroligt vackert, där byarnas pastellfärgade hus omges av vinodlingar på små terrasser, utmed de branta klippkavsatserna. De fem byarna är (från nordväst räknat) Monterosso, Vernazza, Corniglia, Manarola och i sydöst Riomaggiore, där Vernazza är en riktig pärla. Tidigare kunde byarna endast nås med båt, men idag finns det utmärkta tågförbindelser mellan byarna, samt spektakulära vandringsleder. Bor man i Levanto tar man sig smidigt och enkelt till de fem byarna med tåg. Från Ligurien är det också möjligt att ta mindre utflykter till grannregionerna Piemonte eller Toscana. Närmaste flygplats finns i Genova, Nice eller Milano.

Läs mer om Ligurien

Semester för par

Letar man efter en romantisk vistelse är Ligurien ett utmärkt val. Det finns inget mer romantiskt än att ta en tur på Kärleksstigen "La Via dell'Amore" vid Le Cinque Terre. Här har många förälskade par valt att lämna ett hänglås med sina initialer som en symbol för deras kärlek.

Cinque Terre-området, med sina pastellfärgade hus, den dramatiska kustlinjen och vackra natur är perfekt för en romantisk vistelse. Men romantiken finns överallt i Ligurien. Ta en promenad längs strandpromenaden i charmiga Portofino eller en kvällspromenad på stranden i Moneglia, det ger en grogrund för att romantiken ska blomstra.

Städer

Liguriens huvudstad

Genova är Liguriens huvudstad och är en fantastisk stad att besöka. Kontrasterna är stora men staden har flera intressanta monumenter och sevärdheter att visa för den nyfikne. De gamla arkader i hamnkvarteret är ett charmigt område med små butiker och restauranger.

Städerna mot Frankrike

Ventimiglia, på gränsen till Frankrike har också flera sevärdheter men här finner man också moderna förrättningsgator med spännande modebutiker, restauranger och cafeér.

Sanremo ger varje år sitt namn åt Italiens stora musikfestival. Staden är också känd som blomsterstaden då här odlas mycket blommor. Turismen är en viktig del av stadens ekonomi och därför finner man många restauranger, butiker och cafeér mm.

Alassio är en mindre stad med fin strand. Staden är omgiven av körsbärsträd och kastanjelundar och består av små mysiga gator med förättningar, restauranger osv.

Städerna mot Toscana

Levanto ligger i den östliga delen av Ligurien och är känd för sin fina strand. Levantos historia är gammal och staden har flera sevärdheter från medetiden. Staden är dessutom mycket barnvänlig och en bra plats för dom som önskar ett större utbud av restauranger och butiker.

Chiavari ligger inte långt från Genova och erbjuder ett spännande historiskt centrum som är ytterst sevärdigt. Här finns ett bra utbud av goda restauranger som bjuder speciellt på gott från havet.

Diano Marina är ännu en mysig stad som är känd för sin fina strand och behagliga klimat. Här finns ett stort urval av restauranger, butiker, cafeér och nattklubbar.

Pietra Ligure erbjuder en avslappnad och mysig stämning med flera restauranger i olika pris kategorier.

Historia

Liguriens historia i korta drag

Ligurien var under långa perioder under Byzantinsk kontroll framtill Lombarderna övertog styret i regionen ca. år 641.

Därefter var det fransmännens tur att dominera i Ligurien. Under denna period fick befolkningen i många omgångar motstå angrepp från Saracenerna men även Nordmän som tvingade ut befolkningen till kustområdena. Då man under medeltiden började upprätta kommuner blev snabbt Genova den viktigaste i Ligurien och utvecklades snabbt till att bli en viktig motor i Liguriens historiska förlopp.

Genova var i många år en väsentlig maktfaktor som skulle tas allvarligt. Tillsammans med republikerna Amalfi, Pisa och Venedig kämpade man inbördes om makten i medelhavet. Ligurien och Genova blev senare en del av kungadömmet Savoy. Innan den italienska samlingen var Ligurien under en kortare period en del av kungadömmet Sardinien.

Sol & Bad

Ca. 350 km kuststräcka

Liguriens kust är nästan 350 kilometer lång och går från den franska gränsen ner till Toscana. Bakom kusten reser sig Apenninerna och stoppar de kalla vindarna från norr. Detta gör att det råder ett milt klimat året runt och ger bra möjlighet till bad på de vackra stränderna.

Längs med kusten finner du både vita sandstränder som sten och klippstränder. De flesta sandstränderna finner man i den västliga delen och detta är även skälet till att stränderna här är mer befolkade och turistigare än i den östliga delen,i denna del finner man i stället vackra klippområden i eller omkring naturområdet "Le Cinque Terre" . Här är stränderna otroligt vackra och naturliga tack vare att de lämnats oberörda.

De bästa stränderna

Några av de bästa stränderna finns i Diano Marina, Levanto och Alassio. Tycker man bättre om att bada från klippor så är Le Cinque Terre en bra utgångspunkt för en badsemester i Ligurien.

Naturupplevelser

Aktiv semester i bergen

I Liguriens högland på gränsen till Piemonte ligger Appenninerna, den stora bergskedjan som sträcker sig från den liguriska kusten omkring staden La Spezia och ner till strax under Florens i Toscana. Detta bergrika område har en fascinerande natur och ger möjlighet för att vandra, cykla och klättra medan man njuter av natursköna omgivningar.

Regionen bjuder också på många naturparker både vid kusten och längre in i landet. Man kan bland annat besöka naturparkerna "Parco del Beguia, Parco dell´Antola, Parco di Portofino, Parco dell´Aveto, Parco Montemarcello-Magra och sist men inte minst den kända Parco nazionale delle Cinque Terre.

Om vandringsstigarna vid Cinque Terre

Traditionellt anses Le Cinque Terre med sina branta klippor vara Liguriens mest unika natur, därav många också väljer detta område som resmål. Området är världsberömt för de fina vandringsrutterna - ett stigsystem som förbinder 5 små kustbyar. Några stigar är utmärkta för mountainbike och ridturer men ifall man önskar att gå hela vägen från Monterosso till Riomaggiore finns det bara en sak att göra - att ta på sig vandrarskor och sätta en hel dag till förfogande. Området är en naturpark och därför ska man betala en avgift för att besöka området.

Vin & Gastronomi

Ett kök av fisk, oliver och pesto

Liguriens kök präglas av sin närhet till havet. Men Ligurien är också berömt för sina goda Taggiasche oliver och goda olivolja. Men Ligurien tar också äran för den världsberömda pesto som är helt oemotståndlig när den är rätt till lagad.

Fisk & Skaldjur: Fisksoppor av olika slag är mycket utbrett i Ligurien. Ansjovis och sardiner äter man också mycket av. I Ligurien finns det fler städer men särskillt omkring La Spezia där det är möjligt att smaka den utsökta dadelmusslan.

Kött, Vilt & Fågel: Framförallt lammkött är populärt i Ligurien. På gränsen till Piemonte är det mycket utbrett att äta vilt.

Korv & Skinka: Liguriens bästa korvar heter Mostardella, inte att förväxla med Mortadella är gjort av griskött, medan Salame di Sant'Olcese framställs av kalvkött. Prosciutta Castelnovese har en konstig form som vid första ögonkastet liknar en bit trä men som dock har en god smak.

Ost: De flesta av Liguriens ostar framställs av komjölk och några få av getmjölk.

Söt saker: Ligurien är rik på kastanjelundar vilket avspeglar sig i regionens desserter som ofta präglas av kastanjer som te.x. kakor och småkakor.

Vin & Vingårdar: Ligurien har ännu inte presenterat sig på vinmarknaden. Men det finns några få goda producenter som te.x. Buranco.

Dölj texten
 
 
search map