Endast boende
+Flyg & boende
Nyhet
Loading
Loading
Vuxna
Barn
Ålder på barn vid hemresetidpunkten
Rum / lägenhet 1
Ålder på barn vid hemresetidpunkten
Fler sökmöjligheter
0
Hämtar innehåll

Mest populära städer och område i Lazio

Se alla städer och resmål i Lazio

Rom kombinerat med...

Lazio, denna sköna region i centrala Italien som förutom romarnas högborg Rom har så mycket att erbjuda. Förutom ett imponerande arv från både romarriket och medeltiden, bjuder den även på små och stora städer.

Toscana Sardinien Sicilien Abruzzo Aostadalen Apulien Basilicata Kalabrien Kampanien Emilia-Romagna Friuli-Venezia Giulia Lazio Ligurien Lombardiet Marche Molise Piemonte Sydtyrolen & Trentino Alto Adige Umbrien Veneto Karta över Italien

Men regionen är också känd för sina många mindre och idylliska sjöar, mjuka kullar, vackra berg och härliga sandstränder i den sydliga delen av regionen eller omkring området Anzio.

Läs mer om Lazio

Om man vill uppleva och se de intressanta fornlämningarna från det romerska imperium kombinerat med en god badsemester eller bara Rom och dess fantastiska stämning är Lazio stället man ska besöka.

Det autentiska Italien

Om du letar efter charmiga städer utan någon annan trängsel än den från den lokala befolkningen eller om du längtar efter det lite historiskt slitna som hör till det autentiska Italien och värdesätter varm och familjär gästfrihet framför modern hotellkomfort så finner du det helt säkert i Lazio.

Det finns kanske inte någon uppvärmd pool eller aircondition, det talas kanske inte engelska i receptionen och på stans restaurang har de inte ens en meny - men om du vågar dig på äventyret så gå på upptäcktsfärd i det som vi anser vara det autentiska Lazio, bortom de vanliga turiststråken.

 

Semester i Villa

I Lazio finns även möjligheten att uppfylla drömmen om att vara herre på täppan i en egen villa. Vi har förstås ett blygsamt utbud av privata villor i Lazio men de har gemensamt att man inte ska dela varken poolen eller trädgården med någon annan. Nyckelordet är, med andra ord, privatliv!

Med egen villa sitter man ofta med trumf på handen då man kan slappa i omgivningar som lovar 100% privatliv samtidigt som man kan njuta av Lazios överraskande utbud av upplevelser. I egen villa har man också fördelen att om man reser med rätt antal personer som svarar till villans kapacitet så blir inte det samlade priset högre än om man bokar ett klassiskt semestercenter eller lägenhetskomplex.

Städer

Rom

Listan över Lazios alla städer är mycket lång. Om man fokuserar på den historiska rikedomen från romartiden kan man självklart inte undvika att nämna Rom. Rom är storslaget på många sätt. Atmosfären är unik. Piazzor (torg), caféer, restauranger, spännande butiker och den historiska närvaron bidrar alltihop till att göra Rom till en fantastisk stad!

Tarquinia och Terracina

Av andra spännande och vackra städer bör Tarquinia nämnas som bjuder på etruskiska freskomålningar, palats och vackra lantliga omgivningar. Terracina mot söder har vackra sandstränder, massor av stämning och en vacker stadskärna.

Ostia Antica, Sperlonga, Gaeta, osv.

Ostia Antica är också värd ett besök då staden är rik på monument från romartiden. Mindre städer som Sperlonga, Gaeta, Minturno med den romerska teatern är också intressant för den kombinerar stämning, historia och hav på ett härligt sätt. Viterbo i den nordliga och mer centrala delen av regionen är också en bra utflyktsmöjlighet. Frascati med sina vinmarker är också värd ett besök.

Sol & Bad

Härliga sandstränder och palmer

Om det är ett besök vid kusten eller bara tillgång till bad som man är ute efter kan Lazio även på detta område tillfredsställa många behov. Terracina har härliga sandstränder där man kan njuta av solen samt ta ett bad i det inbjudande medelhavet.

Som så många andra ställen i Italien växlar kusten mellan klippor och sandstränder som t.ex. vid Tarquinia. Men det är också möjligt att bada i många av regionens sjöar.

Omkring Anzio är där många sandstränder och havet är väldigt långgrunt vilket är perfekt för barnfamiljer. Ön Ponza kan själv ge de mest kräsna badgästerna en trevlig upplevelse. Här finns det både sandstrand med fin vit sand samt klippor som gör en dykningstur spännande.

Naturupplevelser

Berg eller sjö

Landskapet i Lazio varierar en hel del från mjuka backar till kala berg. De många sjöarna gör sitt för att sätta prägel på regionen samt tillföra ett speciellt intryck.

Lazio har flera vackra parker runt om i hela regionen som t.ex. Parco Nazionale del Circeo, Riserva Naturale Lago di Vico, Parco Nazionale del Gran Sasso och Parco Naturale Regionale Monti Simbruini.

Aktiv semester


Naturen i Lazio är väldigt varierande och kan upplevas på många sätt. För dem som inte nöjer sig med att sitta och beundra havet med ett glas vin i handen och en bok i den andra erbjuder Lazio många olika möjligheter för en aktiv semester där du kan höja pulsen.

Njut av de många vackra parkerna som finns utspridda över hela regionen, t.ex. Parco Nazionale del Circeo, Riserva Naturale Lago di Vico, Parco Nazionale del Gran Sasso och Parco Naturale Regionale Monti Simbruini. Här finns stora möjligheter att vandra och att få en stor del naturupplevelser med sig hem i bagaget. Man kan även åka skidor i Lazio men det är nog först och främst de marina sporterna som lockar besökare till Lazio för en aktiv semester.

Lazio är också skidåkning om vintern
Det är faktiskt också möjligt att åka skidor i Lazio under vintermånaderna men det är inte för den anledningen folk väljer att besöka regionen.

Vin & Gastronomi

Det rustika köket

Det romerska köket är känt för sina rustika rätter med t.ex. bacon och grädde, stor användning av olivolja, grytor och det judiska inflytande på några av de mer folkliga rätterna. Rätter med kronärtskocka och tyngre pastarätter är klassiska i det romerska köket.

Fisk & Skaldjur: Räksoppan ”Zuppa di gamberi all'uso ciociaro” är en förhållandevis utbredd rätt och Civitavecchia är känd för att framställa goda fisksoppor.

Kött, Vilt & Fågel: Romarna äter massor av lammkött tillagat på olika sätt, t.ex. med potatis och örter.

Korv & Skinka: I Lazio framställer man också goda lufttorkade skinkor som bl.a. ”Prosciutto di Bassiano” från Latina provinsen som torkas på mer än 500 meters höjd. I denna provins har man också möjlighet att smaka på korven som heter ”Salsiccia di Monte Biagio”.

Ost: Lazios bästa och mest berömda ost är getosten ”Marzolina” men man framställer också fårmjölkosten Pecorino.

Vin & Vingårdar: Lazio är nog mest berömd för det vita Frascati vinet som under de senaste åren inte har presterat de riktigt storartade resultaten. Men experterna talar om att det sker en mindre vinrevolution i Lazio. De bästa vinerna i ögonblicket framställs på internationella sorter som Merlot, Cabernet Sauvignon och Syrah. Bland de bästa vingårdarna nämns här ett mindre urval. Castel de Paolis, Maura Paola – Colli Picchioni, Falesco, Christine Vaselli och Casale Marchese.

Historia

Romarna ankom

Mycket av Lazios historia beskrivs med ett ord, romarna. Men det vore synd att säga att bara romarna lämnat efter sig monument i regionen. Man bör nämligen inte glömma att den katolska kyrkan länge haft sitt säte i Rom eller rättare sagt Vatikanen. Därför har Lazio i många hundra år också varit ställningspunkt för lösning och skapelse av konflikter mellan kyrkan och kejsardömme eller andra stora världsfolk/riken.

Om man tittar ner i den medeltida historien finner man att det gamla talesättet ”alla vägar leder till Rom” stämmer. Påvens makt var så stor att bannlysning utfärdat av Vatikanen kunde medföra att vid förlust var kungar, tysk-romerska kejsare och andra furstar tvungna att lägga vägen förbi Rom i försök att tillfredställa påvemakten.

Glöm inte renässansen

Men man bör också veta att många av de fantastiska renässanskonstnärerna som t.ex. Michelangelo och Rafael lade sina vägar förbi Rom och var således med att sätta prägel på många av Roms kyrkor.

Dölj texten
 
 
search map