Reggio Calabria, Kalabrien Maria-procession i Reggio Calabria

 
Endast boende
+Flyg & boende
Nyhet
Loading
Loading
Vuxna
Barn
Ålder på barn vid hemresetidpunkten
Rum / lägenhet 1
Ålder på barn vid hemresetidpunkten
Fler sökmöjligheter
0
Hämtar innehåll

Tröstens Jungfru Maria**, som denna fest är tillägnad, blev Reggios skyddshelgon så långt tillbaka som 1576. Redan innan detta år, tillbads hon i staden, och 1547 framställde man en enorm ikon av henne, som snart därefter fick sin plats där den står idag, nämligen i Eremo-kyrkan, som ligger på en höjd i utkanten av centrum.

Toscana Sardinien Sicilien Abruzzo Aostadalen Apulien Basilicata Kalabrien Kampanien Emilia-Romagna Friuli-Venezia Giulia Lazio Ligurien Lombardiet Marche Molise Piemonte Sydtyrolen & Trentino Alto Adige Umbrien Veneto Karta över Italien

Då nöden var som störst

Det var svåra tider, då när ikonen blev till. Staden skakades av jordskalv, turkiska inkräktare och epidemier. Men när nöden var som störst, bar man runt ikonen av Maria i en procession, och det sägs ha räddat staden från många katastrofer.

Bön, sång och dans/h3>
Inget kan därför vara mer naturligt än att man varje år minns dessa välgärningar med en stor procession och flera dagars festligheter. Festen är på å ena sidan djupt religiös, å andra sidan också bara en fest. Man startar på fredagkväll med en mässa i Eremo-kyrkan, och de troende kan spendera natten där i bön. Samtidigt sjungs och dansas det utanför, bl.a. dansas den traditionella syditalienska dansen Tarantella. Tidigt på lördagmorgon bärs ikonen ut från kyrkan och processionen till domkyrkan i centrum startar.

Slutspurt

Ikonen kallas "La Vara" på lokal dialekt, och bärarna omnämns som "Portatori della Vara". Mitt på förmiddagen når processionen centrum, där den svänger av huvudgatan Corso Garibaldi mot domkyrkan. När den kommer fram till domkyrkans torg inledes den traditionella "slutspurten" (volata), där de slitna bärarna springer allt vad de kan med den enorma ikonen hela vägen till trappan upp till domkyrkan.

Och så startar festen

När Maria således har kommit fram, välbehållen, startar festligheterna på lördagkväll, och de varar till tisdagkväll. De är utställningar i kyrkan, tävlingar på torget, konserter och uppträdanden på gatorna, föredrag och allmän feststämning där familjerna får runt i staden för att till sist hitta en passande restaurang för kvällen.

* Eremo-kyrkan blev ödelagd vid det stora jordskalvet år 1908. Den nuvarande kyrkan är från 1965.
** Jungfru Maria, eller Madonna som hon gärna tituleras i Italien, har många egenskaper, och det är vanligt att man knyter an hennes tillbedjan via en bestämd fest eller händelse.

 
search map