Endast boende
+Flyg & boende
Nyhet
Loading
Loading
Vuxna
Barn
Ålder på barn vid hemresetidpunkten
Rum / lägenhet 1
Ålder på barn vid hemresetidpunkten
Fler sökmöjligheter
0
Hämtar innehåll

Syditaliens mest avslappnade region

Kalabrien är en av de vackraste regionerna i södra Italien. Höga berg, skogsområde, härliga sandstränder med kristallklart hav och små intressanta städer i ett oberört landskap som te.x. "pärlan" Tropea.

Toscana Sardinien Sicilien Abruzzo Aostadalen Apulien Basilicata Kalabrien Kampanien Emilia-Romagna Friuli-Venezia Giulia Lazio Ligurien Lombardiet Marche Molise Piemonte Sydtyrolen & Trentino Alto Adige Umbrien Veneto Karta över Italien

Kalabrien var under antiken en del av Magna Graecia och mytologin syns nästan vara knyten till det vackra och öde landskapet. Men Kalabrien är mer än bara mytologi. Stora personer som te.x. Pythagoras bodde i Kalabrien och grundlade sin filosofiska skola Kroton (idag Crotone). I Sibari grundlade man de bästa träningscenter för antikens deltagare i Olympiaden.

Ett besök i Kalabrien är först och främst ett besök som fokuserar på havet och naturen som i denna region är enastående. Men västkusten bjuder också på flera pittoreska småstäder där du kan uppleva den härligt avslappnade atmosfären.

Läs mer om Kalabrien

Städer

Sevärda kuststäder

Cosenza, med grekiskt ursprung är en mycket gammal stad som var känd redan under det puniska kriget. Faktisst var staden på Hannibals sida mot romarna. Stadens historiska centrum är välbevarat och stora historiska personer som te.x. den tysk-romerske kejsaren Fredrik den 2:e var under sin tid med att restaurera stadens största monument. Cosenza har flera äldre och intressanta sevärdigheter som te.x. kloster och palats.

Catanzaro är Kalabriens huvudstad. Staden ligger på en höjd av ca. 350 meter ö.h. med en praktfull utsikt över Musofalo och Fiumarella dalarna. Trots stadens långa historia som vittnar om en närvaro av självaste Robert Guiscard, framstår staden idag på moderna vis på grund av omfattande jordskalv på 1700-talet. Barocken är därför rikligt representerat i Catanzaro. Men stadens rötter går helt tillbaka till det mäktiga Byzantinska riket.

Reggio Calabria på Kalabriens sydligaste späts härstammar ända sen 700 f. Kr. Staden ligger med utsikt ut över den vackra ön Sicilien. Bland stadens omkringliggande apelsinplantager och palmträd finns gamla grekiska ruiner och rester av romerska badanstalter som är vackert utsmyckade. Stadens nationalmuseum innehåller flera fantastiska grekiska konstverk. Stadens romanska domkyrka är också värd ett besök.

Crotone är en stad som har en central plats i Magna Graecias historia. Idag är Crotone en mer modern industri- och handelsstad. Men mycket av Crotones historiska centrum är trots allt välbevarat. Domkyrkan med Byzantinska målerier sägs vara en av de största sevärdheterna. Borgen från 1541, byggt av den spanske don Pedro från Toledo som försvar mot saracanska angripare är också värd ett besök.

Tropea menas vara grundat av självaste Scipio Africanus då han återkommit efter att ha besegrat Karthago. Men här har också varit araber, Nordmän och spanjorer. Stadens fyra km långa vita sandstränder och oberörda landskap gör Tropea till ett intressant ställe. Den gamla stadsdelen är intressant och stämningsfull med många små gränder, gator, Piazza Ercole och flera adliga byggnader.

Scilla ligger pittoreskt på klipporna över havet. Staden är mycket vacker. Från slottet Ruffo kan man uppleva en fantastisk solnedgång över havet som färgar havet rött och gör det ibland möjligt att se de aoliska öarna.

Gerace ligger mitt i ett otroligt landskap. Här är medeltids stämningen intakt. Staden har flera gamla kyrkor och hus, små platser och vackra gator som gör staden till en speciell upplevelse.

Stilo är av Byzantiskt ursprung och är enligt många Calabriens viktigaste stad med hänsyn till konst och historia. Stadens juvel är Cattolica di Stilo av Byzantiskt ursprung. Här finner man också ett nordmanskt kapell. Den gamla staden är en labyrint av trevliga gator. Domkyrkan med den romanska och gotiska ingången är också fascinerande.

Kalabrien har flera små intressanta städer som ligger längs kusten eller i bergen som te.x. Montalto Uffugo, Guardia Piemontese, Pizzo, Nicotera, Tiriolo och San Bruno.

Historia

Från Magna Graecia till spanjorerna

Kalabriens historia präglas av att ha varit en del av Magna Graecia och därefter det stora Romariket.

Vid flera ställen ser man också spår från perioden då det Byzantinska riket hade makten över denna del av Italien te.x. i staden Stilo.

Nordmännen som hade deras huvudbas på Sicilen har också efterlämnat många monument i Kalabrien. Likaså har den tysk-romerska kejsaren Fredrik den 2:e varit med och satt sin prägel på Kalabrien.

Spanjorerna dominerade i många år Kalabrien vilket framförallt ses på byggstilen.

Sol & Bad

Exotiska sandstränder

Det är inte många ställen kring Medelhavet som kan skryta över så fantastiska sandstränder och klippsträckor som Kalabrien. Det ska läggas till att havet är oemotståndligt inbjudande och kristallklart.

Oavsett var man väljer att åka i Kalabrien är där mycket bra möjligheter att få en avslappnad badsemester vare sig man önskar bada vid strand eller klippor.

Vi kan också tillägga att det finns flera mindre stränder som nästan är tillgängliga till fots om man önskar att ha stranden för sig själv.

Några av Kalabriens mest populära sandstränder och klippsträckor är Santa Maria dell'Isola i Tropea, Scoglio dell'Ulivo i Palmi, Pietra Grande vid Catanzaro, Copanello vid Catanzaro, San Nicola Arcella och Costa di Cetraro vid Cosenza, Isola di Capo Rizzuto vid Crotone och Capo Vaticano.

Naturupplevelser

Breda sandstränder och frodigt högland

Stora delar av Kalabrien erbjuder en storslagen natur. Regionen är rik på berg som fortfarande är ganska okända. En del är väldigt branta och råa med djupa sluttningar medan andra är skogklädda.

De Kalabriska bergen erbjuder hela tre nationalparker, Pollino, Sila och Aspromonte och mer än 16 naturreservat. Bergen har ett rikt djurliv med bl.a. ulv och örn. Här finner man också ett rikt växtliv av blommor och träd som te.x. olika typer av ek, fur och lönn.

Snö är en naturlig del av bergen under vintermånaderna. Om hösten är landskapet också mycket vackert då växterna ändrar färg. Om man vill ha enastående naturupplevelser kan Kalabrien erbjuda allt som hjärtat begär.

Vin & Gastronomi

Gastronomi med naturlig prägel

Gastronomin i Kalabrien är präglad av två tydliga faktorer, närheten till havet och de stora bergen. Typen av mat beror mycket på var i Kalabrien man befinner sig. Ett stopp längs kusten är självklart präglad av fisk. Ett stopp i bergen där emot bjuder på vilt och mer kött än längs kusten.

Fisk & Skaldjur: Tunfisk och svärdfisk äter man mycket av. Från de små hamnstäderna går fiskarna ut med sina traditionella båtar och fångar de stora fiskarna efter gammal tradition.

Kött. Vilt & Fågel: Lamm och getkilling äts överallt I Kalabrien. I bergen äter man även vilt som hare och rådjur.

Korv & skinka: Det är i hela Kalabrien möjligt att smaka korven Capocollo di Calabria som är framställt av griskött. Nduja är en särskilld korvspecialitet som är mycket stark och som bres ut på bröd. Pancetta di Calabria är lufttorkad bacon som kryddas med chilipulver. Salsiccia di Calabria går också att äta i hela Kalabrien och är också gjort på griskött.

Ost: Calabriens bästa ost är Pecorino del Monte Poro, som är en fårost från bergen. Området där fåren går på bete är rikt på kryddörter vilket kan smakas i osten. Osten smakar bäst då den är mellanlagrad.

Söt saker: Marcipan och torkade fikon med olika sorters fyllning hör till några av de vanliga sötsakerna.

Vin & Vingårdar: Calabrien har ännu inte presterat några riktigt goda resultat på vinområdet även om det finns några enkla och få vingårdar. Detta betyder dock inte att man inte kan få tag på ett gott lokalt vin men det är långt mellan de stora vin upplevelserna. Men det finns några få riktigt bra vingårdar som framställer gott vin på lokala druvor. Härunder följer namnen på dessa vingårdar: Odoardi, San Francesco, Librandi.

Dölj texten
 
 
search map