Jul i Italien

 
Endast boende
+Flyg & boende
Nyhet
Loading
Loading
Vuxna
Barn
Ålder på barn vid hemresetidpunkten
Rum / lägenhet 1
Ålder på barn vid hemresetidpunkten
Fler sökmöjligheter
0

Hämtar innehåll

När vi i Skandinavien har oändligt många olika jultraditioner med julkalender, adventsljusstake, tomtenissar, lucia-mys, julpyssel med familjen och julbak, så har italienarna det lite annorlunda. Det är precis som hos oss, en härlig högtid även i Italien, men kanske med lite mindre mystik och förväntningar, än vad vi upplever här uppe i norr.

Men pass på!

Några av våra traditioner har faktiskt motsatt effekt / betydelse i Italien. Tar du till exempel med ett kalenderljus till värdinnan, så kan det hända att din gest inte får den önskade effekten. Italienarna använder nämligen inte stearinljus i hemmet, då det förknippar ljusen med livets dystra sidor såsom död och begravning.

Julkrubban och julgranen

I ett katolskt land som Italien har Jungfru Maria och Jesu födelse stor betydelse. Därför finner du i alla italienska kyrkor under december månad en stor julkrubba, eller som det heter på italienska ”presepe”, som ofta lockar till sig barnfamiljer. De flesta italienska hem har också deras egen julkrubba. Julgranen har en central plats även i Italien, man hittar den ofta på byns torg och gator. I hemmen hittar man precis som hos oss, en julgran med elektriska ljus.

Julen

På Julafton är traditionen att man går i kyrkan på midnattsmässa. Efter besöket väljer många unga att gå på barer och diskotek, för att fira och umgås. Själva julen firas först den 25 december, på morgonen.

1. Under Juldagen ses alla i familjen som regel hos mor- eller farföräldrarna, alternativt hos den som kan erbjuda det största matbordet. Och så ska det ätas! Familjerna har varit igång med matlagningen till förrätterna och den goda lasagnen i flera dagar (i många familjer är nämligen lasagne en typisk julrätt) – och så tillagas det flera olika kötträtter, grönsaker och sallad.. O slutligen självfallet kaka eller en eller annan form av dessert.
Efter denna matorgie, ofta bestående av 7-8 rätter, skulle man kunna tro att efterrätten skulle vara en värdig avslutning. Men nej! Nu kommer panettonen på bordet. Denna lite trista, torra julkaka, som endast serveras på juldagen. För att skölja ner den torra panettone, fyller man champagneglaset med spumante, den söta utgåvan, så även barnen kan dricka! Efter denna överdådiga måltid roar sig familjerna med att spela kort eller bingo. Festen slutar som oftast vid sju-tiden, då man får anta att alla är mätta och belåtna.

2. Annandag jul är en ”familje-fri” dag. Några stannar hemma, andra besöker vänner och bekanta för ännu en festmåltid, med precis lika många rätter som dagen innan och, just det, ännu en panettone. Samma mer eller mindre religiösa ritual sker alltså här, fastän med andra aktörer och en annan kuliss. Många unga människor går ut för att festa på Annandagen.

Julsemester

Många italienare åker på skidsemester till Alperna eller Appenninerna under julen. Det kräver dock att man har en god ekonomi, då priserna stiger avsevärt under denna period. De mest välrenommerade skidorterna är Cortina d’Ampezzo, Courmayeur, Madonna di Campiglio men också Sestriere og Cervinia – de två sistnämnda vänder sig framförallt till en yngre publik. Skidorterna är alla väldigt trevliga, och många italienare reser till bergen för att finna det mysiga och varma, som kännetecknar julen här hos oss i Skandinavien.

La Befana

Julsemestern sträcker sig normalt ända fram till efter nyårsafton, och för de som har möjlighet ända fram till 6 januari, som är la Befana. Sägen berättar, att la Befana – en gammal, ful men gåvmild fru (med häxliknande utseende) under Heliga Tre Kungars natt kommer in i de italienska hemmen, för att ge barnen godis i strumporna. Traditionen om Befana är så grundfäst i den italienska kulturen, och en så viktig del av julen, att många mindre barn tror att jultomten och la Befana är man och hustru.

 
search map