Italien genom barnens ögon

När stranden är allt vad man behöver Nya goda vänner! Badland är alltid skoj Semester när den är som bäst Barn älskar djur! Med vy till de toskanska kullarna Det finns inget som ett gott vin
 
Endast boende
+Flyg & boende
Nyhet
Loading
Loading
Vuxna
Barn
Ålder på barn vid hemresetidpunkten
Rum / lägenhet 1
Ålder på barn vid hemresetidpunkten
Fler sökmöjligheter
0

Hämtar innehåll

Barnvänlighet i alla nyanser

Hur ska man förena barn och föräldrars ofta olika förväntningar till sommarsemestern? Lite fyrkantigt sagt önskar de flesta barn att leka och röra på sig, prova nya och annorlunda lekredskap, ta på spännande utflykter och plaska runt i vattnet (antingen i swimmingpoolen eller i havet) – medan mamma och pappa ofta föredrar sköna utsikter, stämningsfulla byar och väl tillberedda italienska måltider med en god flaska vin.

Svenska barn vs. italienska barn

Det finns många stereotypa föreställningar på tvärs av kulturer och Sverige och Italien är inga undantag: många är eniga om att italienska barn lever en överbeskyddad tillvaro var de packas in i daltande och sundhetsmässig omsorg som nästan gränsar till det skadliga. Utöver denna ibland ”björntjänst-omsorg” är italienska barn också väldigt autoritetstro och lydiga i både skolan och på museer var det krävs ro och disciplin, medan de i familjens sköte och på stranden slår sig lös med rop och skrik. Många vill nog även påstå att italienarna har rykte för att ha stor elasticitet i deras känslor med hänsyn till barnuppfostran, varför avståndet från en utskällning till en jättekram kan vara väldigt kort.

Svenska barn får däremot ofta lov till att stå mer på egna ben och dra deras egna erfaringar. Svenska barn dras ofta in i föräldrarnas beslut – man lyssnar till barnens meningar, tar dem med på råd och behandlar dem ofta som små vuxna.

Det finns alltså många uppfattningar och meningar om barns villkår och uppfostran och man kan konstatera att kulturer är olika och barn är olika – precis som uppfattningen av ‘barnvänligt’ är olika. När man tar till utlandet kan man roa sig med eller kanske lära något när man betraktar andra kulturers traditioner för att umgås … eller kanske bara hitta en bra lekkompis.

Ett barnvänligt semesterboende

Vem bestämmer? Eller vi kunde fråga så här, hur mycket hänsyn tar du till barnens önskemål när planeringen för nästa semester kommer i gång? Vi har hittat sex boenden som kan delas i två kategorier. Den första kategorin vänder sig till familjer var barnens förståelse för en barnvänlig semester har fått en topplacering. Denna kategori kallar vi: Barnen bestämmer! Den andra kategorin vänder sig till familjer var föräldrarnas första intresse naturligtvis är att barnen är glada och har det bra men var de vuxna även tillåter sig att prioritera sina egna intressen. Denna kategori kallar vi: Föräldrarna bestämmer!

I de familjer där barnen bestämmer, rekommenderar vi att man tar till ett barnvänligt semesterresidens som de nedanstående tre, eftersom barnen här finner barnpool, mycket plats för att leka, olika sportsliga och underhållande aktiviteter, strand och vatten. Det är kanske t.o.m. restaurang på stället så barnen inte behöver avbryta deras lek för att sitta och försöka hålla sig vaken på en stol medan mamma och pappa äter färdigt.

1] Ghiacci Vecchi, Campiglia Marittima, Toscana
2] Residence Porto Letizia, Luganosjön
3] Residence Messapia, Santa Maria di Leuca, Apulien


I de familjer där föräldrarna bestämmer rekommenderar vi att man bokar sin vistelse i ett mer ”föräldravänligt” semesterboende som t.ex. någon av de tre som nämns nedanför. Här är det fokus på ett stilfullt och vackert boende i stämningsfulla omgivningar med möjlighet för kulturell stimulans… kanske även med lite romantik. Dessutom finner man restaurang så att man kan njuta av en läcker och vällagad måltid delikat avstämd med en god flaska vin medan barnen ligger tryggt och lugnt och sover i deras sängar. Men dessa semesterboenden tillfredsställer också barnens önskemål för här är de nämligen också välkomna. Här finns swimmingpool, möjlighet för aktiviteter på lekplatsen och i naturen och kanske finns det t.o.m. djur som barnen kan leka med. För nutidens ungar finns det till på köpet internet på de flesta ställen, så en oväntad regnig dag också har sitt nöje.

1] Camin Hotel Colmegna, Maggioresjön
2] Agriturismo Poggio Corbello, Massa Marittima, Toscana
3] Azienda Agricola Barone Antonio Negri, Gaiano di Fisciano, Campania

En barnvänlig dag

En barnvänlig semester består självklart av en lång rad faktorer. Och precis som vi vuxna tycker om lite förströelse på Italiensemestern så sätter barnen också pris på en upplevelsesrik och avväxlande dag var man kan leva på sina minnen länge. Italien har många barnvänliga semesterdestinationer varifrån man kan ta på dagsutflykter för att krydda semestern lite extra. Man kan bland annat gå på zoo, titta på fisk i stora akvarier, betrakta naturens version av ett lekland i underjordiska grottor eller besöka de mer allsidiga underhållningsparkerna. Det finns med andra ord många möjligheter för en minnesvärd utflykt och nedanför finns ett kortfattat urplock över några:

1] Vattenlandet Cupolelido och Parco Safari delle Langhe, Piemonte
2] Akvariet i Genova, Ligurien
3] Equi Terme och vindgrottan, Toscana
4] Gardaland, Gardasjön
5] Zoosafari och Fasanolandia, Apulien


Mycket nöje till stora och små!

 
search map