Hästkött och dess användning i Italien

 
Endast boende
+Flyg & boende
Nyhet
Loading
Loading
Vuxna
Barn
Ålder på barn vid hemresetidpunkten
Rum / lägenhet 1
Ålder på barn vid hemresetidpunkten
Fler sökmöjligheter
0

Hämtar innehåll

Nyheterna om lasagne med hästkött har väckt stor uppmärksamhet kring användandet av denna typ av kött i Europa, där lusten till häst varierar mycket från land till land. Italienarna är de största konsumenterna av hästkött i hela världen, och bara år 2012 steg användandet med hela 25%

Hästköttet utmärker sig vid att vara både magert och lättsmält, något som framförallt gör sig gällande ju mindre man steker köttet - vissa näringsexperter rekommenderar att man äter köttet rött, för att inte säga rått, och inte genomstekt som många traditionella recept annars rekommenderar. Det höga innehållet av järn gör köttet lämpligt för barn, gravida kvinnor, människor med blodbrist och idrottare. Varje 100 gram hästkött innehåller 4 mg järn, vilket är dubbla mängden i jämförelse med t.ex. biff. Dessutom är järnet i jäst lättare för kroppen att ta upp, än t.ex. spenat. Men det är inte bara rosor då det kommer till hästkött: trots köttets magerhet ska man inte överdriva intaget, då dess innehåll av kolesterol är lika stort som i biff eller fläsk. Smaken liknas normalt sätt med biff, dock något sötare, och surare i magen.

Att äta hästkött är inte lika vanligt överallt i Italien. Apulien, Italiens häl, står för 32% av hela landets konsumtion, men också i de norra regionerna (Piemonte, Lombardiet, Veneto och Emilia-Romagna) äter man mycket häst - tillsammans står regionerna för 42% av den nationella konsumtionen. I området mellan Catania och RagusaSicilien är användandet av detta kött också utbrett, men på övriga Sicilien hittar vi inte samma genomslagskraft. Ungefär hälften av hästköttet som konsumeras i Italien importeras från utlandet. Normalt äter man inte kött från tävlingshästar då dessa ofta bivit dopade...

Recept:

Carne di cavallo in Pignatta (från Salento)
Ingredienser:
- 800 g hästkött (muskel)
- 200 g tomatsås
- 4 små morötter
- 2 gula lökar
- 1 stång bladselleri
- 2 lagerblad
- 1 rosmarinkvist
- 2 salviablad
- lite persilja
- 1 chili
- Olivolja av bra kvalitet
- Salt & peppar

Gör så här:
Skala morötterna och lökarna, skölj sellerin. Dela alla grönsaker i grova bitar. Skär köttet i små bitar och lägg ner det i en gryta (pignatta) med grönsakerna, örterna, tomatsås, chili, lite salt, 2 dl vatten och olivolja. Sätt grytan på låg värme och koka långsamt upp innehållet, varpå det ska sjuda i cirka 2 timmar tills det hela är genomkokt.

Filetto di cavallo sul panaro (från Catania)
Ingredienser:
- Hästfiléer
- Olivolja av bra kvalitet
- Citronsaft
- Salt & peppar
- ströbröd

Gör så här:
Hästfilén, eller annan del av hästen, bör vara mör. Köttet ska marineras i 12-24 timmar i god olivolja, citronsaft, salt och peppar.
Därpå paneras köttet med ströbröd (helst av torrt bröd på durumvete) och steks på en brännhet sten (panaro - eller en pizzasten - fungerar bra). När ströbrödet är gyllene är köttet stekt. Servera med det samma.

Här du lust att testa fler köttsorter, så äter man fortfarande åsnekött i vissa delar av Italien, till exempel i vissa områden i Aosta-dalen, på Monte Amiata i Toscana, i Catania och Ragusa-provinsen.

 
Nyheter från In-Italias
BLOGG
Här kan du bli inspirerad till din semester i Italien

Populärt i Toscana

Ghiacci Vecchi

Campiglia Marittima

Le Colombelline

Montepulciano

search map