Semesterbostäder & hotell i Cividale del Friuli

Piazza Paolo Diacono
 
Endast boende
+Flyg & boende
Nyhet
Loading
Loading
Vuxna
Barn
Ålder på barn vid hemresetidpunkten
Rum / lägenhet 1
Ålder på barn vid hemresetidpunkten
Fler sökmöjligheter
0
Hämtar innehåll

Staden Cividale dei Friuli ligger 65 km norr om Trieste och grundades omkring år 50 f.Kr. av Jiulius Cesar, då hette staden Forum Julii- Julius marknad och var först senare under 900 talet under Frankernas dominans som staden bytte namn till Civitas Austriae och därefter Cividale. Staden anses vara den historiska och kulturella huvudstaden i regionen Friuli och har även blivit upptagen på UNESCO's prestigefyllda världsarvslista under 2011.

Toscana Sardinien Sicilien Abruzzo Aostadalen Apulien Basilicata Kalabrien Kampanien Emilia-Romagna Friuli-Venezia Giulia Lazio Ligurien Lombardiet Marche Molise Piemonte Sydtyrolen & Trentino Alto Adige Umbrien Veneto Karta över Italien

Stadens Medeltidscentrum är rik på monument och sevärdigheter av olika karaktärer. Besök t.ex. Djävulens bro som enligt legenden blev byggd av djälvulen själv. Det sägs att eftersom han inte klarade av att bygga den själv så bad han stadens invånader att hjälpa till mot att han skulle få själen av den första person som korsade bron. Stadsborna lurade dock djävulen genom att låta en hund gå över bron istället för en människa. Bron går över bron Natisone som delar staden i två. Den är 22 meter hög och 50 meter lång.

Läs mer om Cividale del Friuli

Ett annat intressant monument är Ipogeo Celtico- det keltiska hypogeum, en underjordiskt gravplats. Varför man byggt denna underjordiska håla är än idag ett mysterium. Enligt historikern Sandro Stucchi blev detta hypogeum använt som gravplats för de kelter som bodde i Cividale, medans andra tror att de används som fängelser. Det största mysterium är vad man använt de tre stora masker som man funnit därnere till. Stucchi tror de använts som gravmasker.

Domkyrketorget (Piazza del Duomo) i Cividale del Friuli är stadens mittpunkt. Här finner man även stadens arkeologiska museum. Utöver ett besök i stadens domkyrka i venetiansk gotisk stil kan eller ett besök på Palazzo dei Provveditori Veneti.

Staden kan skryta med att ha en stor utomhus marknad om lördagarna som får staden att leva upp. Sceariot är vackert med de gamla byggnaderna mitt i byn som kulisser och lokalbornas inlevelse i handeln gör att upplevelsen blir härlig och närvarande. Efter markanden kan man vila fötterna och beundra sina inköp i en offentlig park i staden (öppen från kl. 08.00- 20.00 om sommaren och 08.00-17.00 på vintern).
www.cividale.net hittar men mer information om byn, på engelska.

Restauranger finns det gott om och vi rekommenderar framförallt de lokal osteriorna var vinet är gott och lokalt och maten är god, ofta skinka- t.ex. den kända Prosciutto di San Daniele DOP - med svamp och örter från de omkringliggande skogarna.

Är man i staden under påsken kan man få uppleva den gamla traditionsrika påsk tävlingen. Tävligen går ut på att man tar hårdkokta målade ägg som man ska få till att rulla utan att röra vid dem. Man vet med säkerhet att denna lek har funnits sedan 1800-talet, men säkert även längre än så.

Dölj texten
 
 
search map