Endast boende
+Flyg & boende
Nyhet
Loading
Loading
Vuxna
Barn
Ålder på barn vid hemresetidpunkten
Rum / lägenhet 1
Ålder på barn vid hemresetidpunkten
Fler sökmöjligheter
0
Hämtar innehåll

Den mycket vackra regionen Friuli, eller helt korrekt Friuli Venezia Giulia, ligger i det nordöstra hörnet av Italien, d v s den del som gränsar mot Österrike och Slovenien. Friuli är bland de 5 regioner av Italiens totala 20, som har särskild status då den är under kulturellt inflytande från de båda grannländerna. Regionen har genom historien tillhört flera maktgrupper som satt sin prägel, och där speciellt de kulturella upplevelserna ger intryck i själen.

Toscana Sardinien Sicilien Abruzzo Aostadalen Apulien Basilicata Kalabrien Kampanien Emilia-Romagna Friuli-Venezia Giulia Lazio Ligurien Lombardiet Marche Molise Piemonte Sydtyrolen & Trentino Alto Adige Umbrien Veneto Karta över Italien

Både Adriatiska havet och Dolomiterna

Landskapet är mycket varierat med natursköna kullar och berg i norr där du även finner en del av Dolomiterna samt vida sandstränder längs kusten ut till Adriaterhavet, och klart vatten likt Kroatiens uppe i norr. Den största staden är Trieste som ligger ut till havet omgivet av gröna kullar. Regionen har sin egen flygplats i Trieste samt en liten flygplats i Treviso. Dessutom finns det fina tågförbindelser från Venedigs flygplats till Trieste och Udine.

Läs mer om Friuli-Venezia Giulia

Aktiv semester i Friuli

I regionen Friuli erbjuder naturen både nationalparker, sandstränder, gröna kullar, porlande floder och bergrik terräng. Alla dessa olika landskap kan nås inom en timmes bilresa från den kulturella staden Udine som ligger mitt i regionen. Så möjligheterna till aktiv semester i en varierad terräng är verkligen goda. Du kan vandra, cykla, besöka lokala osttillverkare och charmerande vingårdar

Den aktiva turisten kommer definitivt inte förgäves till Friuli. Floden Tagliamento delar närmast regionen i två delar, Friulis Alper gränsar till Österrike och Slovenien medan Dolomiterna som nyligen kom med på UNESCO: s världsarvslista också når in i Friuli. Slutligen kan man njuta av regionens många viner i vindestriktet Collio eller vandra i solnedgången längs Adriaterhavets stränder.

Det autentiska Italien

Friuli är ett bra val om du letar efter det autentiska Italien. Regionen lever fortfarande mycket på att vara okänd vilket innebär en lägre prisnivå än andra område, och att du inte behöver dela på sevärdheterna med stora turistskaror.

Till trots att Friuli inte är en känd destination och därmed inte präglas av den internationella turismen så kan du som turist njuta av den lokala befolkningens effektivitet och ordning och reda som man menar härstammar från då regionen var under österrikisk herredömme. Så även om du söker dig långt bort från turistmassorna och in i regionens autentiska hörn kan du vara säker på att allt är i ordning.

Städer

Cividale del Friuli
Cividale del Friuli anses vara den historiska och kulturella huvudstaden i regionen och blev år 2011 upptaget på UNESCO's prestigefyllda lista över världens kulturarv.

Trieste
Trieste är Friulis största stad med ca. 220.000 invånare. Staden är rik på museer med antik och modern konst, vackra palats, romerska monument, bedårande slott, domkyrkan och katedralen.

Pordenone
Pordenone är en annan stad som är värd ett besök. Stadens sevärdheter är te.x. Castello di Torre, Domkyrkan, stadens adliga villor och olika kyrkor.

Aquileia
Aquileia är en liten stad som är rik på romerska monument. Staden hade en strategisk viktig och handelsmässig betydelse under romariket. Då bodde det mer än 200.000 invånare i Aquileia medan det idag bor ca. 3500 personer. Stadens Basilika är bland huvudattraktionerna tillsammans med resterna av Forum och det romerska Mausoleum.

Gorizia
Gorizia i den sydliga delen av Friuli ligger på gränsen till Slovenien som har sin del av staden, Nova Gorica. Det bor omkring 35.000 invånare i Gorizia. Stadens slott Castello di Gorizia är det viktigaste monumentet. Domkyrkan och andra av stadens kyrkor hör också till bland sevärdheterna.

Palmanova
Den sevärda staden Palmanova som grundades 1593 utifrån samma principer som en dåvarande europeisk fästning och är formad som en niokantig stjärna.

Udine
Udine nämns första gången år 983 då den tysk-romerska kejsaren Otto den 2:e skänkte olika slott till patriarken av Aquileia. Udine är en stad med mycket historia och bland stadens största sevärdheter hör te.x. kyrkan Chiesa della Puritá, Chiesa di San Francesco samt slottet Castello di Udine.

Historia

En del av Republiken Venedig

Regionen har genom tiden tillhört flera maktgrupperingar och av denna orsak finns det flera olika eksempel på kulturer i städerna. Staden Aquileia är berömd för sina romerska minnesmärke och vacker mosaik - Friuli var under Romarriket ett viktigt geografiskt område på grund av närheten till Balkan.

Republiken Venedig var i lång tid dominerande i regionen. Men Friuli har också varit under Österrikiskt styre varav det finns spår av Österrikisk kultur i regionen.

Sol & Bad

Barnvänliga sandstränder

Regionen Friuli kan med all säkerhet leverera när det gäller sol och strand av bästa klass. Här uppe i hörnet av Adriaterhavet som gränsar till Slovenien och Kroatien pryddes den nästan 100 km långa kustlinjen av både sandstränder, stora laguner och klippsträckor.

Friuli är känt för de långa, breda och barnvänliga sandstränderna. En avslappnad semester vid kusten ger god möjlighet att kombinera uppehållet med besök i regionens vackra städer.

Områdets mest legendariska och barnvänlig badorter är Lignano och Grado. De skiljer sig mycket från varandra: Lignano, som gränsar till Bibione i regionen Veneto är en kuststad av nyare datum och består av tre områden Sabbiadoro, Pineta och Riviera. Grado genomsyras dock av historia och ligger på slutet av en lång udde med vatten på alla sidor.

Den mest berömda stranden i regionen är Lignano Sabbiadoro som kan stoltsera med 8 kilometer strand av finaste sand. Lignano är en typisk badort med flera hotell, lägenheter, butiker och restauranger. Regionens andra viktiga badort är Grado som ligger på en ö som är förbunden med fastlandet. Grado är en av de få badorter längs norra delen av Adriatiska havet som har ett medeltidscentrum.

Naturupplevelser

Berg och floder i skön förening

Regionen består av ca. 43% bergsområde, 38% slättland och 19% bergslandskap. Bergen mot norr når höjder över 2000 meter.

Här finns tre större floder, Tagliamento, Isonzo och Livenza. Även om Friuli inte har många naturreservat som är mycket typiskt för en del italienska regioner är här många fler möjligheter för spännande natur upplevelser som te.x. i skogarna omkring staden Ampezzo.

Foce dell'Isonzo är namnet på ett vackert naturreservat som är rik på varierat växt- och djurliv.

Vin & Gastronomi

Ät och drick gott

Friuli har under de senare åren presenterat sig såväl på vinområdet som på det gastronomiska. Närheten till havet betyder att fisk och skaldjur ofta uppträder på menyn men man äter även mycket kött och i Friuli mycket vilt.

Fisk & Skaldjur
Olika typer av räkor, jungfruhummer, ostron, musslor, piggvar och ål är några av de fiskar och skaldjur som man äter mycket av i regionen.

Kött, Vilt & Fågel
Rådjur, and, duva, gås och kanin äter man mycket av i Friuli. Vildrätter och bär i olika former finns det gott om men polenta är sällsynt.

Korv & Skinka
Det produceras många goda korvar och skinkor i Friuli. San Daniele skinkan är nog den mest kända men det finns även två andra mycket goda lufttorkade skinkor i regionen som heter Prosciutto di Cormons och Prosciutto di Sauris. Man framställer också många spännande korvar och skinkor av gås som te.x. Cotto d'oca affumicato, Prosciutto crudo d'oca och Salame d'oca friulano.

Ost
Friulis getost är god. Det är också mycket vanligt att flera ostar som produceras i regionen saltas.

Sötsaker
Desserter osv. är typiska Österrikiska som lever kvar sen gamla dagar.

Vin & Vingårdar
På vinområdet ska det nämnas att Friuli hör till ett av världens bästa när det gäller vittvin. Men det tillverkas också mycket bra röda viner på både nationella som internationella druvor.

Regionens egna blå druvor är Pignolino, Refosco dal peduncolo rosso och Schioppettino. Alla tre druvorna men särskillt Pignolino och Schioppettino har potential till att skapa så bra viner att självaste Pinot Noir vinet avundas.

Friulis egna gröna druvor som te.x. Tocai Friulano och Picolit är också fantastiska när seriösa producenter arbetatar med dem.

Här följer en lista över några av Friulis bästa vingårdar:

Schipetto, Villa Russiz, Borgo del Tiglio, Borgo San Daniele, Felluga, Cá Ronesca, Vie di Romans, Neris, Dorigo, Miani, Moschioni, Specogna, Le Due Terre och Ronco del Gnemiz.

Dölj texten
 
 
search map