En marknadsupplevelse i Italien

Chiavari Lucca Campo de' Fiori (Rom)
 
Endast boende
+Flyg & boende
Nyhet
Loading
Loading
Vuxna
Barn
Ålder på barn vid hemresetidpunkten
Rum / lägenhet 1
Ålder på barn vid hemresetidpunkten
Fler sökmöjligheter
0

Hämtar innehåll

Läs därför mer om de följande marknadsförslagen, och låt dig inspireras till din kommande semester. Men glöm inte, att dessa är endast smakprov på alla de otaliga marknadsupplevelser som finns i Italien. De flesta städer har nämligen sin egen marknad, eller kan hänvisa till en i närheten. Så, oavsett i vilken del av Italien du befinner dig i, kommer det finns en möjlighet inom räckvidd, som du inte bör missa.

Sicilien

Siciliens tradition då det kommer till utomhusmarknader härrör ända tillbaka till 900-talet, då Saracenerna härskade på ön. Det är också förklaringen till marknadernas slående likhet med de arabiska basarerna, och marknadsnamn som t.ex. Ballarò i Palermo. Nästan varje stad eller stadsdel har sin egen mercantino (liten marknad), som håller öppet en gång i veckan, men vi vill här koncentrera oss på öns mer omfattande, fasta marknader i de två största städerna, Palermo och Catania. Här kämpas italienska och utländska varor om din uppmärksamhet, men största delen av de färgrika urvalet av frukt, grönsaker, fisk och kött kommer från ön vars styrka är dess milda klimat. Ögonen har svårt att hitta vila, då bodarna är fulla av årstidens frukt och grönt i fantastiska kulörter, buntar av kryddörter, väldoftande och färgrika blommor, bläckfiskar, stora tonfiskar, svärdfisk, räkor, köttstycken från lamm, getter, gris och kalv, bröd och ost - ja, och detta är bara början! Inemellan möter du också säljare utan fasta bodar, som erbjuder mobiltelefoner eller andra saker som inte kan ätas - men dessa varor är av tvivelaktig kvalitet (och ursprung!).

Palermo

Staden har tre viktiga marknader; Vucceria, Ballarò och Il Capo är alla berömda i hela Italien för deras fantastiska urval av råvaror av särskilt bra kvalitet. Vucceria och Ballarò har normalt öppet hela dagen från klockan 9 till klockan 19 (med undantag för onsdagar då de stänger klockan 14 och söndag då det är helt stängt). Il Capo har öppet varje förmiddag - även på söndagar.

La Vucceria
Om du har varit i Arabien, och då menar vi det verkliga Arabien, inte en badort, kommer du att känna igen stämningen på denna centrala matvarumarknad. Vi befinner oss mitt i staden, och du behöver inte röra dig många meter innan du möter moderna butiker, banker och kontor - allt som hör till den modern storstad. Men så länge du är på La Vucceria, känns det som att tiden har stått still i många år. Från bodarna säljs grönsaker, frukt, fisk, kött, kryddor och mycket mer. Här råder en kaotisk stämning, här är skitigt, och det är otroligt fascinerande - tänk att något sådan här kan överleva mitt i en pulserande storstad! På det lilla centrala torget, Piazza Caracciolo, varifrån alla aktivitet tycks mötas och utgå från, kan du ofta köpa panini från en liten, nätan obefintlig bod - en praktfull och helt igenom autentisk måltid. Du kan också äta på en av de få restaurangerna i området, vi kan rekommendera Il Maestro del Brodo, en gång ett simpelt folkkök, nu en restaurang med god mat, rimliga priser och många lokala gäster.

Ballarò
Om La Vucceria faller i din smak, men du tycker att marknaden är lite för mycket besökt av utlänningar, så ska du bege dig till en av stadens andra gatumarknader, nämligen Ballarò, som är mycket större och långt mer originell samt mer eller mindre befriad från turism. Marknaden sträcker sig från Piazza Ballarò i distriktet Albergheria (i närheten av kyrkan San Nicolò) länge Via Ballarò, förbi Piazza Carmine mot Corso Tukoy - någorlunda parallellt med Via Maqueda i riktning mot centralstationen.

Il Capo
Denna gatumarknad är en av Palermos största och kanske också stadens mest besökta. Dess arabiska ursprung är mycket tydligt, och marknaden är verkligen värd ett besök - särskilt på morgonen då stämningen av högljudda erbjudande och stress når sin kulmen. Här säljs alla möjliga matvaror, men bodarna med fisk och skaldjur är särskilt populära. Följ Via Voltorno, som löper bakom teatern Teatro Massimo, cirka 300 meter. På vänster sida möter du den gamla stadsporten Porta Carini, och där svänger du till vänster. Il Capo har öppet varje förmiddag, och kommer du på söndagen är här lite lugnare.

Catania


A fera o luni
Ingen som besöker Catania bör missa marknaden A fera o luni, som egentligen (på lokal dialekt) betyder måndagsmarknad, då de ursprungligen högst troligen endast har haft öppet på denna veckodag. Nu är marknaden dock öppen varje dag från 8-13 (med undantag för söndagar), och det är ett sant mekka för gourmeter, då alla kulinariska önskningar uppfylls här. Letar du istället efter en ny klänning eller ett par skor till samlingen därhemma, ja då är det också möjligt. Marknaden är uppdelad i flera områden, beroende på varukategori, och beger du dig in i gångarna med grönt, fisk, kött och ost talar det till alla dina sinnen. Säljarna ropar ut deras erbjudande öve stånden, allt medan de stänker vatten på grönsakerna så att de ska se ännu mer lockande ut. I avdelningen för kött och fågel kan du råka på att någon slaktar levande djur, för att senare se hönorna hänga i buntar utan liv och fjädrar. I fiskavdelningen är golvet fullt av fiskblod och vatten, så ta det varsamt i de bara sandalerna. Följ skyltarna mot centrum och den berömda katedralen, och fråga eventuellt om vägen till Piazza Stesicoro - marknaden befinner sig bakom detta torg.

Rom

I Italiens hjärta finns marknader för envar - både matvarumarknader och marknader med kläder, skor och diverse skinnvaror. En av de mer kända är Porta Portese, som säljer allt annat än matvaror. Det är dock ingen upplevelse vi kan rekommendera, med mindre att du vill spendera en massa tid på transport och slutligen hamna i ett trist kvarter där ficktjuvarna är ytterst duktiga på deras arbete och med största kreativitet kan trolla bort din plånbok. Dessutom är de flesta varorna producerade i Kina, och saknar efterfrågad kvalitet. Nej, spendera hellre din tid på den lilla, men mycket charmiga marknaden Campo de' Fiori - som du hittar i hjärtat av centrum på det vackra torget med samma namn.

Campo de’ Fiori
Varje förmiddag (undantag söndag) görs Campo de' Fiori om till en pittoresk marknadsplats. Här kan du hitta färska grönsaker, frukt, blommor och örter i alla möjliga färger och former, nötter, kött, fjäderfä, fisk, bröd och alla möjlig ost. Dessutom är det möjligt att köpa köksredskap, som ofta - vid dagliga demonstrationer - visar sig kunna skålla, hacka och förvandla enkla grönsaker till finurliga figurer. Dessa "uppvisningar" är rena underhållningen för publiken - framförallt turisterna - som står i kö för att få köpa med sig hem en sådan pryl som de aldrig sett i sitt eget hemland. Har du lust att köpa Parmigiano Reggiano (äkta parmesanost), eller andra italienska specialiteter hem, då är det något billigare här, än i de omkringliggande delikatessbutikerna. Om du har behov av en paus, finns här gott om trevliga caféer och restauranger att välja mellan. Om du är ute i den klassiska "äktenskapskrisen" - alltså den där kvinnan shoppar och mannen vill läsa tidningen - är det till och med möjligt att dela upp sig utan att tappa blicken på varandra, då Piazza Campo de' Fiori och de omkringliggande butiksgatorna är av överskådlig storlek. Namnet på torget betyder egentligen "Blomstermarknaden" och då här en gång i tiden låg en äng, är det lätt att tro att namnet kommer därifrån, men så är inte fallet. Det kommer från Campus Florae, som betyder "Floras torg", och Flora var en älskarinna till den berömda trummaren Pompejus Magnus som levde under det sista århundradet f.Kr. Statyn mitt på torget föreställer filosofen Giordano Bruno, som år 1600 brädner på bål här på Piazza Campo de' Fiori, dömd för kätteri. Statyn uppfördes av den italienska staten år 1887-1889 som ett hån mot kyrkan och det är därför inte konstigt att filosofen blickar anklagande mot Vatikanen. Det har hållits marknader här i många århundraden, bland annat hästmarknader, men att torgets historia också rymmer åtskilliga avrättningar mot reformationen är svårt tt föreställa sig när man tar sig runt på den pittoreska marknaden som är full av glada försäljare och förväntansfulla köpare. Marknaden är öppen varje dag (utom söndag) mellan klockan 7 till 13.

Florens:

Här befinner vi oss mitt i paradiset av skinnvaror, så om du är på jakt efter en ny skinnjacka, har du kommit till rätt stad! Urvalet är enormt, och Florens är känt för sina skinnvaror av verklig hög kvalitet, som oftast är något billigare än vi är vana vid i Norden. Dock ska du inte tro att "special price for you" betyder något, för staden har också många turister, och där det finns turister har säljarna ofta kommit på att det går bra att lägga på lite extra på "turist-priserna". Det går dock fortfarande bra att pruta, då konkurrensen är hård. Så hittar du en skinnväska som du bara MÅSTE ha, är italienska glosor som quanto costa (vad kostar den) och no, è troppo caro (nej, det är för dyrt) väldigt bra att kunna. På de flesta florentinska marknaderna vimlar det av italiensk-producerade kvalitetsprodukter - både skinnvaror och matvaror. Det är inte nödvändigtvis billigare än i de allmänna affärerna, men det är en alldeles särskild upplevelse att vara del i det pulserande livet som utspelar sig här. Utbudet av marknader är stort, men vi kan särskilt rekommendera San Lorenzo, Mercato Centrale och Sant'Ambrogio.

San Lorenzo
Den mycket stora utomhusmarknaden - ja faktiskt stadens största - ligger i centrala Florens, på gatorna runt kyrkan San Lorenzo. Marknaden har öppet från tisdag till lördag från 10-19.30. Här säljs allt som du kan tänka dig i from av souvenirer, solglasögon, kläder, skor och mycket mer, men marknadens största styrka är alla former av skinnvaror av hög kvalitet. De som säljer skinnjackor, har dessutom "riktiga" butiker bakom stånden, där du också har möjlighet att gå in och prova dig igenom lagret. Innan du slår till, ska du dock vara uppmärksam på att det finns en massa butiker med lädervaror i staden, där du också kan få riktigt bra kvalitet till fördelaktiga priser - och ofta är personalen här inte lika agressiv med att försöka sälja på dig varor, som de kan vara på marknaden. Beslutar du dig dock för att köpa en skinnjacka eller väska på San Lorenzo marknad, så kom ihåg den italienska fransen "no, è tropo caro" vilket kanske gör att du får ner priset något...

Mercato Centrale di San Lorenzo
I centrala San Lorenzo finns också stadens största inomhus matmarknad, eller saluhall, nämligen Mercato Centrale, som har öppet från måndag till lördag mellan 7-14. Byggnaden är uppförd i järn och glas mellan åren 1870 och 1874, och man man var tvungen att riva ett helt kvarter för att göra plats till detta fantastiska verk. Arkitekten Giuseppe Mongoni, som i övrigt är den samma som står bakom Galleria Vittorio Emmanuele II i Milano, har med de stora glasfasaderna uppnått en känsla av att befinna sig utomhus, när man besöker marknaden. På markplan hittar du fisk, kött, ost, charkuterier, pasta, bröd samt barer, medan frukt, grönsaker och nötter finns på första våningen. Det är en fröjd för ögat att njuta av den alltid aptitliga och dekorativa presentationen, och det är svårt att inte låta sig frestas av alla de färska och färgglada läckerheterna som erbjuds. Blir hungern för stor, kan du få dig en måltid på Nesbone, som har legat på markplan sedan 1878. Det är en av Florens billigaste restauranger, och du bör prova deras Zuppa di Farro, eller en panino med kokt kött (panino al lesso), och glöm inte husets vin, som kan fås i både glas och karaff. Om vädret tillåter det, är det dock särskilt trevligt att handla in varor i de många båsen för att sedan ha en liten picknick på ett av Florens många vackra torg. Och har du kommit ihåg att ta med en bra kniv, ja då är det inte svårt att få till den perfekta semesterlunchen!

Sant’ Ambrogio
Vill du uppleva en marknad, som inte är full av (andra) turister, ska du besöka Sant' Ambrogio, som ligger i området Santa Croce vid Piazza Ciompo. Här möter du de lokala invånarna, samt lokala säljare som med hög röd och utpräglad toscansk dialekt erbjuder alla möjliga former av matvaror. Ja, detta kan faktiskt liknas vid en mini-version av Mercato Centrale, bara mer stämningsfull - kanske just för att den är mindre. Du kan köpa allt från charkuterier till lokalodlad frukt och grönsaker, men också kläder, antikviteter och andra mer eller mindre användbara saker. Här finns också ett urval av restauranger, där du bland annat kan prova den italienska specialiteten trippa (ko-mage)! Marknaden har öppet tisdag-lördag, mellan kl 7-13 (ca).

Lucca

När du befinner dig i denna vackra toscanska pärla, kommer du känna dig lycklig, för Lucca är full av charm och historia med dess intakta försvarsmur, vackra torg, välhållna gamla byggnader och stämningsfulla caféer. Och om du är så lyckligt lottad att du är här när staden håller sin månatliga antikvitetsmarknad, ja då är känslan av nostalgi så stor som den kan bli.

Mercato Antiquario
Den tredje helgen varje månad, eller som Luccas invånare säger "den tredje söndagen varje månad och lördagen dessförinnan", är det antikvitetsmarknad i Lucca. Stilen är en, som många kanske känner igen från Frankrike, alltså en härlig blandning av egentliga (värdefulla) antikviteter samt billigare exemplar från många olika epoker. Och det är varor i alla olika storlekar, från enorma skåp till örhängen och slipsnålar, och så finns det en liten "mini-outlet" för allt sådant som egentligen inte alls är antikt. Även om du varken gar lust, eller råd, till att köpa med något hem, så är marknaden med de 230 utställarna värd en omväg, för den är både pittoresk och underhållande, och med kyrkor från 1200-talet, palats från 1700-talet och torg från alla möjliga perioder som kuliss, så får du här en minnesvärd upplevelse. Marknaden tar plats lördag från 7-19 (men förvänta dig inte att bodarna är klara förrän vid 9-tiden) och söndag mellan 9-19, i området mellan det majestätiska torget Piazza Napoleone och domkyrkan, alltså Piazza Antelminelli, Piazza San Giusto, Piazza San Giovanni, Piazza Bernardini, Piazza San Martino och alla de små gatorna som förbinder torgen.

Chiavari

Planerar du att spendera semestern i den östra delen av Ligurien, och utan allt för många (andra) turister, bör du överväga att besöka den lilla, men mycket charmiga kuststaden Chiavari. Man kan fråga sig varför så få personer håller semester här, för staden har i stort sätt allt du kan önska dig för en fulländad semester. Utöver det historiska centret med vackra medeltida kyrkor och gamla monument, finns här också en strand, en promenad och en lustbåtshamn, en botanisk trädgård samt massor av restauranger och butiker. Dessutom kan du uppleva flera livliga marknader i staden - besök t.ex. antikvitetsmarknaden Marcantino dell'antiquariato, som tar plats på gågatan andra helgen varje månad. Är du mer intresserad av matvaror, bör du besöka den kulinariska markanden Mercato dei Sapori, som tar plats den fjärde helgen varje månad. Om ditt semesteruppehåll ligger utom dessa helger, kan du varje fredag uppleva den klassiska marknaden på stadens centrala torg, där du kan köpa både matvaror, järnvaror, skor, väskor och kläder. Denna marknad "reser runt" från stad till stad på olika veckodagar, och du har därför möjlighet att uppleva den på andra ställen än i just Chiavari. Och då det till och med finns en tågstation mitt i staden - med förbindelse till kända städer som Pisa, Genova, Sestri Levante och Levanto - kan du ju lägga vägen förbi och se om ännu en marknad har något att bjuda på.

Nu har vi inte mer för denna gång, men som nämnt tidigare finns det otaliga markander i hela Italien - det största problemet är att välja vilken du ska besöka...

 
search map