Parmesan-museet

I den lilla byn Soragna i utkanten av Parma kan man fördjupa sig sig i Parmesan-ostens många lager.

Denna berömda ost som på italienska heter Parmigiano-Reggiano har nämligen, här i sin hembygd, sitt eget museum. Museet är inrett i en fin byggnad La Corte Castellazzi, som byggdes 1848 på uppfodran av prins Casimiro Mele-Lupi.

Den vackra, runda Parmesan-ostens ursprung går många hundra år tillbaks (hela 800 faktiskt) och äts idag över hela världen. Den framställs efter gamla traditionella metoder och kan inte, i motsats till många andra ostar, industriproduceras. På museet kan man fördjupa sig i Parmesan ostens ursprung och historia baserat på material som inhämtats i 5 olika provinser var osten blir producerad. Man kan även se de olika maskiner och redskap som man använder samt få lite inspiration till rätter med osten som ingrediens… naturligtvis kan man även få sig ett smakprov.

Museet är öppet från mars till december på lördagar och söndagar från 10:00 till 13:00 och sen igen från 15:00 till 18:00. Från december till februari är det stängt. Entrèen är 5 euro per person. Räcker inte de smakprov man får, så finns det naturligvis även möjlighet att köpa den goda Parmesanosten i en liten butik bredvis museet.