Endast boende
+Flyg & boende
Nyhet
Loading
Loading
Vuxna
Barn
Ålder på barn vid hemresetidpunkten
Rum / lägenhet 1
Ålder på barn vid hemresetidpunkten
Fler sökmöjligheter
0
Hämtar innehåll

Regional huvudstad

Denna härliga och livliga stad är regionshuvudstad i Emilia-Romagna och bär sitt historiska arv bättre än de flesta. Stadens ursprung kan spåras tillbaka till etruskerna, som härskade på den italienska halvön från ca. 800 f.Kr. till ca. 200 f.Kr. Senare kom staden under romarnas styre och många lämningar från denna tid är ännu intakta.

Bologna under Medeltiden

Under Medeltiden blev Bologna en självständig stat och tiden därefter slogs stadens mäktigaste herrar om makten. De interna maktkamperna slutade först i början av 1500-talet då staten kom under Påvens styre. Bologna bibehöll dock en del av sin självständighet genom att behålla sitt gamla juridiska system, viktigast i detta sammanhang stadens senat samt att man hade en ambassadör i Rom. Stadens många kyrkor och palats är rika på konst och bidrar till att du får en forståelse för Bolognas kulturella betydning genom tiderna. I detta sammanhang bör nämnas att världens första och därmed äldsta universitet är beläget i detta kulturella centrum. Universitetet är ännu idag ett av Italiens mest prestigefyllda och staden är således idag en levande universitetsstad.

Kartaver Bologna

Genom att klicka på kartan över Bologna här nedan får du tillgång till mer information om området, och du kan också se var våra olika semesterlägenheter, hotell och villor ligger. Du hittar också avstånd till olika sevärdheter, andra städer i närheten, samt till olika städer i Skandinaven.

Toscana Sardinien Sicilien Abruzzo Aostadalen Apulien Basilicata Kalabrien Kampanien Emilia-Romagna Friuli-Venezia Giulia Lazio Ligurien Lombardiet Marche Molise Piemonte Sydtyrolen & Trentino Alto Adige Umbrien Veneto Karta över Italien

Bologna som semesterstad

Staden har en storlek, som gör den mycket välägnad till en trevlig stadssemester. Den är tillräckligt stor för att inte ha tråkigt, men inte större än att du snabbt kan överskåda och lära känna staden.

Tycker du om att gå på marknad, och besöker du staden en fredag eller lördag, bör du ta vägen förmi Piazza VIII Agosto, där i stort sett allt (dock inte matvaror och möbler) kan köpas från tidig morgon till klockan 19 om kvällen på marknaden "La Piazzola" - hela året runt. Hit kommer både turister och bolognesare själva för att leta efter fynd i de hundratals stånden. 

På stadens huvudtorg, Piazza Maggiore, kan du dricka en cappuccino till rimilig kostnad, trots det centrala läget, medan du njuter av människolivet. Här kan du känna historiens vingeslag, medan du njuter av härliga omgivningar som t.ex. det medeltida palatset Palazzo Comunale, som på andra salen huserar konstmuseet Museo Morandi.

När hungern börjar göra sig till känna, är Bologna en av de bästa platserna i världen för att äta färsk pasta. Här bor du ti.ex inte missa tortellini, som lagas med en fyllning av kött, i kontrast till många andra regioner som fyller sina med ost och spenat. Missa heller inte att beställa en portion av Tagliatelle alla Bolognese, som kanske vid första ögonkastet påminner om det vi här hemma kallar för "Spaghetti med köttfärssås", men som skiljer sig markant från det vi serverar på de svenska matborden. Lokalt sätter man stor ära i originalreceptet, som fastlades av det italienska institutet för kokkonst, Accademia Italiana della Cucina år 1982. 

Läs mer om Bologna

Hotell, villa eller semesterlägenhet?

Är du på jakt efter den perfekta semesterbostaden i Bologna? I sökmaskinen här på sidan hittar du vårt urval av handplockade hotell, villor och semesterlägenheter i och omkring den populära semesterstaden.

Du behöver endast ange datum och antal personer, för att få en översikt över tillgängliga semesterbostäder under din valda period - sedan kan du boka din bostad direkt här på sidan.

Har du frågor, eller behöver hjälp med att hitta precis rätt bostad i Bologna för dig, så är du alltid välkommen att kontakta oss.

Transport

Ska du på storstadssemester i Bologna, är det perfekt att flyga till flygplatsen som ligger endast 6 km bort från centrum. Bologna flygplats betjänas av ett brett urval av flygbolag, stora som små, där är därför som regel relativt lätt att hitta en billig flygbiljett hit.

Från flygplatsen, med det officiella namnet Aeroporto di Bologna-Guglielmo Marconi, finns det en mängs olika bussförbindelser till resten av regionen, och inte till själva staden, med den så kallade Aerobus som kör till tågstationen Bologna Centrale. 

Stadens tågstation utgör en viktig knutpunkt för tågtrafiken i norra Italien med förbindelser till många större städer i resten av landet. Du kan t.ex. med höghastighetståget resa till Milano på 65 minuter, samt nå Venedig eller rom på cirka 2,5 timmar. 

Planerar du att spendera semestern med att utforska området runt staden, kan det vara bra att ha en bil till ditt förfogande - då kan du ge dig iväg på äventyr när du själv vill och kan. 

Kör du till Bologna från Sverige, är det cirka 1800 km från mellersta Sverige. Med en övernattning på vägen är den en tur de flesta klarar av. Det finns naturligtvis också stora möjligheter att hyra en bil i flygplatsen om du vill kombinera flyg och bil under resan. 

Utflykter

Det är inte något problem att spendera hela semestern med att fördjupa sig i Bolognas många sevärdheter, butiker och restauranger. Tack vare stadens centrala läge i norra Italien, har du dock också bra möjligheter för att åka iväg på spännande utflykter till historiska städer som Venedig, Florens, Milano och Rom. Är du historiskt intresserad, kan du också ta en tur till Ferrara. Staden finns med på UNESCOs världsarvslista, och bjuder på ett överflöd av vacker konst och arkitektur.

Dölj texten
 
 
search map