Endast boende
+Flyg & boende
Nyhet
Loading
Loading
Vuxna
Barn
Ålder på barn vid hemresetidpunkten
Rum / lägenhet 1
Ålder på barn vid hemresetidpunkten
Fler sökmöjligheter
0
Hämtar innehåll

Känd för sina berg, städer och gastronomi

Ena halvan av denna region består av Appeninnerna medan den andra består av slättland. De senaste 1500 åren har området varit under stor geologisk förändring vilket har betytt att våtmarker blivit till slättland och att havet har gått tillbaka 10 km.

Toscana Sardinien Sicilien Abruzzo Aostadalen Apulien Basilicata Kalabrien Kampanien Emilia-Romagna Friuli-Venezia Giulia Lazio Ligurien Lombardiet Marche Molise Piemonte Sydtyrolen & Trentino Alto Adige Umbrien Veneto Karta över Italien

Ravenna, som är en av de största städerna i regionen, var under sin storhetstid från ca. 400-550 en hamnby men idag finner man inga spår av detta mer än de vackra mosaiker som finns bevarade i staden. Längs kusten är där långa sandstränder med massor av resebostäder.

Det mest sevärdiga förutom städerna är bergsområdet. Huvudstaden Bologna är en gammal romersk stad med många vackra och kulturella arv. Till slut ska det nämnas att också staden Imola och Maranello är belägna i denna region. Imola är värd för San Marinos F1 Grand Prix, och Maranello är staden där man tillverkar Ferrari bilarna.

Viktigt att notera är att från denna provins härstammar många recept som har stor del i det italienska köket. Hela Emilia-Romagna är berömt för sin kokkonst, som har sina rötter i bondeköket, ofta med ingredienser såsom grädde, parmaskinka och parmesanost. Balsamvinägern från Modena är internationellt känd, vilken lagras upp till sju år på ektunnor, för att få den mörka färgen och milda smaken. Regionen är även en stor svampregion, med bland annat svart tryffel och karljohansvamp.

Läs mer om Emilia-Romagna

Aktiv semester

Regionens natur breder ut sig från de långa sandstränderna där alla typer av vattensporter ivrigt utövas till Apenninernas berg där vandring är populärt.

Poslättens flacka landskap inbjuder till cykling och intresserar man sig mer för naturupplevelser och djurliv kan det fridfulla området vid Po-deltat utforskas. Om målet med semestern är att vara aktiv men utan att utöva någon sport så finns det fina möjligheter att hyra cyklar och ta ut i naturen på egen hand.

Semester för par

I Emilia-Romagna finns det många bra alternativ för en semester full av romantik. De långa sandstränderna, vacker natur, de små vindlande gator och gränder och de varma kvällarna inbjuder allt till romantiska stunder långt från vardagsstress och måsten.

Det finns många möjligheter att hitta den perfekta platsen för en vistelse med sin älskade i Emilia-Romagna och det finns något för varje smak, eftersom man kan vistas både på landet, vid kusten eller i någon stämningsfull stad med romantik i åtanke.

Det autentiska Italien

Drömmer man om en semester i det autentiska Italien där man fortfarande kan känna den vardagliga rytmen i små genuina byar med lokal stämning och man tycker det är charmigt när restaurangen inte har någon meny på engelska eller tyska, ja så är det i regionen Emilia-Romagna drömmen kan bli verklighet.

Ute på landet och i de charmiga byarna kommer man att möta de äkta italienarena som förmodligen inte talar andra språk än italienska, men som i sin tur är hjärtliga och har en enastående känsla av stolthet över sitt lokalområde och allt som innefattar matlagning och läckra specialiteter. Har man modet att kasta sig ut i det okända, så utforska det vi kallar det autentiska Italien.

Städer

Världens äldsta universitetsstad och Formel 1

Bologna är en fascinerande stad med en lång historia. Här grundades ett av Europas första universitet redan 1088. Det är samtidigt regionshuvudstaden och eftersom det är en gammal romersk stad rymmer den flera vackra och kulturella sevärdheter.

Piacenza är rik på palats och mysiga gator. Staden har flera äldre monument från medeltiden.
Parma kallas också för musikens huvudstad mycket på grund av komponisten Giuseppe Verdis födelse i detta område. Staden är särskillt känd för parmesanost och parmaskinka. Ravenna är en stad med många vackra sevärdheter. Ravenna är också berömd för de fina byzantinska mosaiker som staden är rik på.

Modena är känd för produktionen av balsamico och lambrusco men det är också här som två av världens mest attraktiva bilar framställs, Ferrari och Maserati.Egentligen produceras Ferrari i staden Maranello. Staden Imola får de flesta att tänka på ministaten San Marinos F1 Grand Prix som blir kört just här.

Historia

Maktkamp på maktkamp

Regionen är präglad av att ha varit under lombardiskt och gotiskt styre. Ravenna var under en tid Goternas huvudstad. Byzans hade också ett stort inflytande i Emilia-Romagna.

Då Lombarderna omkring år 560 invaderade Emilia-Romagna blev regionen delad i 2 läger. Modena, Parma och Piacenza var under lombardisk kontroll medan Ravenna och Bologna var under Byzantinskt styre.

Emilia- Romagna kom att tillhöra kyrkan omkring år 800. Under denna period uppstod också olika stadsstater som Bologna, Piacenza och Modena. Under en period blomstrade handeln mellan de olika stadsstaterna men freden upphörde då den tysk-romerske kejsaren Fredrik Barbarossa intog regionen. Därefter delades Emilia Romagna ännu en gång upp i två läger. En som stod på kejsarens sida och den andra på Lombardernas.

Emilia-Romagnas historia är upp till nyare tid präglat av konstant maktkamp som utspelats mellan kejsarmakten, påvemakten och främmande nationers eller stadsstaters försök att erövra territorium.

Fred blev det på allvar först då Emilia-Romagna kom under kungariket Italien.

Sol & Bad

Barnvänliga badupplevelser och ungdomskultur

En riktig badsemester med sol och sand är som uplagd i regionen Emilia-Romagna där kustlinjen ut mot Adriatiska havet erbjuder fina sandstränder.

Här ligger de berömda badorterna på rad, och både utländska turister och italienarna själva svärmar här varje sommar. På dagen njuter man av livet med en sol och strand och på kvällarna äter man alt från läckerheter från havet till klassiska rätter från Emilia-Romagna som lasagne eller spaghetti bolognese.

Mest känt är nog Rimini som i lång tid varit resemål för ungdomar från hela Europa. Men man finner också mindre kända städer längs kusten där man kan kombinera sol och bad med kulturella sevärdheter.

Även om solen och stranden tronar kan gå sönder lätt berikats med spännande utflykter till några av de många spännande platser i Emilia-Romagna. Om du behöver en paus från det hektiska stranden, det finns många möjligheter till variation, så snabbt och enkelt komma till kända städer eller ut och titta på naturen.

Naturupplevelser

Bergvandring och skidåkning

Ca. 7% av Emilia-Romagna består av skyddade naturområden vid Appeninnerna. Här finner man vacker natur med vattenfall, sjöar, täta skogområden, vilda floder och ett rikt djurliv. Om vintern är det faktisst också möjligt att åka skidor i Emilia-Romagna.

Vin & Gastronomi

Världsberömt kök

Emilia Romagna är en region som är känd för sin goda och vällagade mat. Maten hör till det typiska italienska köket. Ingredienserna som grädde och smör används oftare än olivolja.

Fisk & Skaldjur: Emilia- Romagnas kök är huvudsakligen präglat av kött, grädde och smör. Men ål från Comacchio är mycket välsmakande och finns med mycket på menyn i olika varianter.

Kött, Vilt & Fågel: Emilia-Romagna har sina helt egna gris- och boskaps raser i Mora Romagnola och Bovina Romagnola.
Griskött används primärt till många goda korvar och skinkor som framställs i regionen. Kalvkött tillagas på flera olika sätt. Kvaliteten av Bovina Romagnola är mycket hög, smaken rik och kötet mycket mört.

Korv & Skinka: Det är bland korvar och skinkor som Emilia Romagna visar sin kulinariska styrka.
Culatello di Zibello är en utomordentlig skinka som är mycket delikat. Mortadella Classica eller Mortadella di Bologna är två andra berömda korvar (medvurstar) från Emilia-Romagna.
Av andra goda skinkor nämns här Prosciutto di Modena och Prosciutto di Parma som är fantastiska produkter och som är mycket anorlunda från de vakuminpackade skinkskivor man köper i affären (supermarket).
Coppa di Parma och Pancetta Piacentina (lufttorkad bacon) är också mycket goda. Salame di Felino och Salame Piacentino är korv som man ibland också kan finna här hemma.
Listan kan göras längre än så här men om man är förtjust i denna typen av mat är ett besök i Emilia-Romagna att rekomendera!

Ost: Parmesanosten  är berömd världen över och behöver ingen närmare introduktion. Raviggiolo dell'Appeninno tosco-romagnolo är en annan god ost som framställs i Appeninnernas dal. Osten är gjord på komjölk och ska ätas färsk och har en god smak av hasselnötter.

Söt saker: Emilia-Romagna är mindre känt för sina söt saker i förhållande till regionens många korvar och skinkor. Men som i de flesta andra regioner i Italien är det möjligt att äta en god glass.

Vin & Vingårdar: Emilia- Romagna är huvudsakligen känd för Lambrusco. Men det framställs också andra viner i regionen som med åren blivit bättre och bättre. Sangiovese är den mest utbreda av de italienska druvorna. Användningen av internationella druvor som Cabernet Sauvignon är också ganska utbredd.
Här följer en lista över några av de bästa vingårdarna i Emilia- Romagna: Montericco, Tenuta Bonzara, Madonia Giovanna, Tenuta la Palazza, Castelluccio och San Patrigano. 

Dölj texten
 
 
search map