Endast boende
+Flyg & boende
Nyhet
Loading
Loading
Vuxna
Barn
Ålder på barn vid hemresetidpunkten
Rum / lägenhet 1
Ålder på barn vid hemresetidpunkten
Fler sökmöjligheter
0
Hämtar innehåll

Italiens tredje största ö

Ön Elba är den tredje största ön i Italien, men den är mycket mindre än de två största – och här bor ca. 35.000 invånare.

Toscana Sardinien Sicilien Abruzzo Aostadalen Apulien Basilicata Kalabrien Kampanien Emilia-Romagna Friuli-Venezia Giulia Lazio Ligurien Lombardiet Marche Molise Piemonte Sydtyrolen & Trentino Alto Adige Umbrien Veneto Karta över Italien

Utanför Toscanas kust

Ön Elba ligger strax utanför hamnstaden Livorno och nås lättast och smidigast med färjan från staden Piombino. Båtturen från Piombino till Elbas största stad Portoferraio tar ca. en timme och det är inte svårt att hitta ställen som säljer biljetter (på fastlandet är det svårast att välja var man ska köpa dem) men ska man åka under högsäsongen är det bäst att beställa i god tid om man vill undgå att bli sittande och vänta i lång tid i hamnen. Tycker man inte om att åka båt kan man även flyga till Elba från Florens i ett mindre passagerarflyg. Flygtid ca. 45 minuter.

Läs mer om Elba Ö

Frodig ö-natur och gastronomi

Där är 147 km kust på Elba och ön är känd för sitt medelhavsklimat. Ön är ytterst naturskön och frodig och man kan uppleva ett otroligt varierande landskap, romantiska fiskelägen, gamla borgar och kyrkor samt små landsbyar nästan klistrade uppe på öns bergssluttningar. Självklart bjuder ön också på många härliga sandstränder, faktiskt har ön 130 namngivna stränder vid det kristallklara hav. Avstånden på ön verkar inte stora och i princip kan man på få minuter komma från klipporna vid havet till det 1000 meters höga berget Monte Capanne, men vägnätet skär inte precis igenom landskapet vilket gör att man till en vanlig 5 kilometers resa ska räkna långt mera tid än vad vi är vana vid hemma i Sverige.


Elba har ett rikt urval av restauranger, trattoriaer, osteriaer och pizzerior och naturligtvis hittar man ofta fisk och skaldjur på menyn. Det finns också en rad vingårdar på ön som i första hand framställer vitvin (men det blir även lite rödvin, dessertvin och grappa), samt några honungsproducenter men lantbruk i större stil blir det nu inget vidare till då störstadelen av ön är så backig att det inte kan löna sig.

Elbas historia

Elba har varit bebott sedan etruskerna som var speciellt intresserade i de rika järnförekomsterna. Dessa tilldrog även romarna och ännu idag vittnar namnet Portoferraio, som betyder "järnhamnen", om järnutvecklingens stora betydelse för ön under årtusenden. Idag kan man besöka de nedlagda minorna varav den sista stängdes i 1984. De flesta förbinder nog ändå Elba mest med Napoleon (le Grand), som, tur att han endast bodde på ön i 10 månader, nådde att sätta sitt prägel på den med sina offentliga arbeten och reformer; bland annat rationaliserade han gruvdriften, organiserade sjukhusväsendet, bringade nya druvsorter till öns vinproduktion och fick planterat olivträd. Elbas flagga bär ännu kejsarliga bin och överallt finner man napoleonica i form av grafik, statyer och mycket mera. Om det inte är nog, så kan man besöka Napoleons två bostäder från hans tio månader på ön; Villa dei Mulini i Portoferraio och sommarresidenset Villa di San Martino i staden San Martino.

Färjan till Elba

Du kan boka färjbiljetter till Elba här:
Aferry.se (färgbiljetter till hela Europa)
Ferriesonline (välg avresa från Piombino)

Semester för par

Njut av en alleles speciell vistelse för två på den grönskande ön Elba, i en miljö som inte kan upplevas annat än romantisk. De otaliga mindre stränderna och grottorna som omger stranden i kombination med en vackra naturen och det blå havet gör denna plats till ett sannt paradis. Promenera runt hand i hand längs de stämningsfulla gatorna och torgen i de många små byarna och njut av varandras sällskap. 

Elba är platsen för intimitet och avkoppling, då du ganska ostört kan vistas här eftersom det endast går att komma hit havsvägen. Låt kärleken spira,  njut av de många soltimmarna på stranden och unna er en av wellnessbehandlingarna som ger balsam för kropp och själ. 

Det genuina Italien finner du också på Elba

Elba är omtyckt av många och därför befolkas de små byarna på ön av en stor skara besökare under sommarmånaderna men det betyder inte att du inte kan finna hjärtat av det autentiska Elba. Elba är nämligen inte bara stora lägenhetskomplex och turistbusshållplatser...

Elba är även små fiskelägen, lokalt vardagsliv, inhysning i gamla hus under enkla förhållanden, varmt mottagande hos de enskilda familjerna, hantverkstraditioner och stolthet över de egna produkterna och kunnandet. Det kanske inte finns pool eller luftkonditionering men om du vågar dig på att möta lokalbefolkningen så gå på upptäcktsfärd i det som vi anser vara det autentiska Elba.

Aktiv semester

Aktivt semesterliv på Elba

Om ni tycker om att det händer något under semestern så finns här några förslag till vad man kan sysselsätta sig med under en vistelse på Elba. Och möjligheterna är många och riktar sig åt både barn och vuxna. Havet kring ön inbjuder till vattenaktiviteter, medan golf, ridning och cykling också är eftertraktat. Elba är en del av ett större ö-rike och de omkringliggande öarna är också värda ett besök.

Segling

Det är optimalt att se Elba från havet då man således får möjlighet för att beskåda och besöka stränder och små laguner som annars ligger helt obesökta. Ett sätt att komma runt på är genom att segla med den 15 meter långa båten: Il Dollaro II, som kan transportera upp till 40 personer och som arrangerar utflykter för grupper och enkelpersoner från april till oktober längs den syd-östliga del av Elba med avgång från Porto Azzuro. Båten seglar två gånger dagligen och varar ca. tre timmar och omfattar ett enkelt stopp var det är möjligt att smaka på lokalt vin och ett stopp vid en badstrand, förutom att det ombord berättas om Elbas historia, djurliv, bl.a. delfiner och de vackra naturområden som båten seglar förbi. För ytterligare information ring +39 328-6890227 eller klicka på Dollaro

Annars kan man också hyra små speedbåtar, segla med på en riktig segelbåt, ro i havkajak eller man kan nöja sig med att trampa runt på en trampbåt. Se här för segling och hyrning av speedbåtar: Bartolini Yachting eller kontakt Da Riccardo i Marina di Campo för hyrning av trampbåtar och mindre flottar såsom gummibåtar och motorbåtar.

Dykning

Det finns flera ställen på Elba var man kan hänvända sig om man är intresserad i att dyka utanför Elbas kust. Och tillsammans erbjuds ett brett sortiment av olika möjligheter såsom olika dykarkurser för nybörjare, barn eller övade, dyk till kända vrak eller endast ut i det blå och ta halva eller hela dagsdykarutflykter. Man kan hänvända sig här: Divingin Elba eller Unica Diving

Cykla mountainbike

En riktig trevligt sätt att uppleva Elba på är uppe på två solida mountainbike-hjul. Och det är en utbredd form för semesteraktivitet på ön. Man kan till och med anmäla sig till en mountainbike tur som är tillrättalagd efter vilken svårighetsgrad man önskar. En del av dessa turer inkluderar teknisk rådgivning vedr. cykelposition och sittställning, lösning av mekaniska problem och kartläsning/användning av gps. För ytterligare information: Gian.mtbelba@libero.it

Vandring på Elba

Det är även optimalt att använda några timmar eller dagar på at vandra genom Elbas sköna naturområden. Och det är endast fantasin och krafterna som sätter gränser för vart och hur lång din tur ska vara. Om du gärna vill hike med professionella guider kan det också arrangeras. Fråga dig fram där du bor för det finns många stigar, rutter och arrangörer.

Golf


Har man en passion för golf, även och speciellt under semestern, kan man hänvända sig till Elba Golf Club Acquabona för att fråga om förhållandena omkring deras bana (nio hål), som är belägen vid Acquabona. Golf klubben råder över putting green, bar och pool. För ytterligare info: Elba Folf Club Acquqabona

Badsemester

130 namngivna stränder

När man befinner sig på en ö, omgiven av vatten, är det optimalt att välja en semester som tar utgångspunkt i vattnet, nämligen badsemestern. På Elba finns vatten för alla åldrar som tillmötesgår allas önskemål.

Man kan välja att svalka sig i swimmingpoolens kontrollerade och himmelsblåa vatten på ett av de många härliga residens eller agriturismi på ön. Gillar man att vara lite för sig själv kan man finna ut från vattensidan till en av de många avsidesliggande lagunerna var man på en bra dag kan bada helt ensam under sommarens heta sol – prova till exempel längs öns nordliga östkust norr om Rio Marina. Tycker man om de stora stränderna med allt vad det betyder av liv och aktiviteter och badleksaker och shopping, så kan man t.ex. ta till stranden i Marina di Campo som ligger som en del av staden med en vacker palmkantad promenad. Det finns otaliga mindre stränder med tillhörande mer eller mindre former för aktiviteter.

Elba har nämligen ca. 130 namngivna stränder att välja imellan. Bland dessa finner man förutom de populära sandstränderna, stränder med grus, stränder med rullsten, stränder omgivna av vild natur, mjuka eller knotiga klippbranter i passande avstånd till ett dopp och stränder som är övertäckta av torkad tång – de så kallade felci, som är väldigt eftertraktade på ön. Man finner också stränder som är svarta eller gula, färgade av den mineralhaltiga jorden och var vattnet skvalpar in över kusten med roströda vågor påverkade av järnet i undergrunden.

På Elba gäller samma regler m.h.t. signalering som på de svenska stränderna. Kom ihåg röd flagga betyder att det är förbjudet att bada, gul och röd flagga betyder att det inte är en livräddare på plats och därför ska man själv visa speciellt stor uppmärksamhet och försiktighet.

Elba för barn

Elba är även för de minsta som njuter av en dag omgivna av kända husdjur, forntidens förtrollande dinosaurer och hoppborgar är endast några av de aktiviteter som erbjuds i Elbaland. Leklandet har öppet dagligen från soluppgång till solnedgång under sommarmånaderna och är beläget utanför Portoferraio på vägen mot Capoliveri. För ytterligare info: Elbaland
Andra barnvänliga aktiviteter finns i Elbas akvarium vid Marina di Campo som utställer djurlivet i det omkringliggande medelhav. Akvariet har upp emot 150 olika arter, var ibland vissa är sällsynta i naturen medan andra är mer vanliga. För ytterligare info: Acquario Elba

Wellness på Elba


Elba är wellness för kropp och själ, det salta hav är gott för huden och en kortare eller längre semester borde njutas av alla. Men är inte det tillräckligt så kan man även beställa tid till wellness-behandlingar i ett mer konkret avseende, bl.a. på Terme San Giovanni. Här erbjuds behandlingar med lera, alger och havets plantor, som bl.a. motverkar cellulitis, övervikt, psoriasis, stress och ömtåliga leder för blott att nämna några av de många njutningar som man kan få på Terme San Giovanni. Är du intresserad i att veta mera kan du läsa här: Terme Elbane

Dölj texten
 
 
search map