Kampanien Transport på Amalfikusten

Neapel Positano Amalfi
 
Endast boende
+Flyg & boende
Nyhet
Loading
Loading
Vuxna
Barn
Ålder på barn vid hemresetidpunkten
Rum / lägenhet 1
Ålder på barn vid hemresetidpunkten
Fler sökmöjligheter
0

Hämtar innehåll

Resor till Amalfikusten med flyg

Innan vi hoppar ner på jorden, och skriver om transporten på skälva kusten, så kommer här lite nyttig information till dig som ännu inte har bokat din resa till Amalfikusten.

Första steget är att finna en direkt flygavgång till Neapel eller Rom, som det lyckligtvis finns många av. De flesta, som reser till Amalfikusten, flyger till Neapels flygplats, som ligger ca. en timmes bilfärd bort (ca. 75 km), men många väljer också att flyga till en av de två flygplatserna i Rom, då du kan hitta betydligt fler och billigare resor hit. Om du flyger till Rom Fiumicino eller till Rom Ciampino spelar inte så stor roll, för du kan lätt ta dig vidare från båda. Hos In-Italia kan du boka paketresor till Amalfikusten, vilka inkluderar flyg, inkvartering och eventuell bilhyra eller transfer. Alla resor som säljs som paket är täckta av resegaranti och Paketreselagen.

>>> Läs mer om resor till Amalfikusten med flyg

Ska jag välja båt, buss, bil eller tåg? 

Första gången någon ska till Amalfikusten, läggs ofta flera timmar på att kontrollera flygavgångar, tågtider, busstabeller och båtrutter, men skönt nog är det möjligt att knäcka ’transport-koden’. Många tror att det är besvärligt att resa utan tillgång till bil. Så är dock inte fallet, då både tåg, buss (SITA - Bussarna) och båttrafiken fungerar oklanderligt i dessa delar. Att åka buss längs Amalfikusten är en fröjd för ögat och själen att kunna njuta av de obeskrivliga utsikterna till havet, städerna och bergen utan att tänka på skarpa kurvor och svängar, bilköer och stup! Men är du en erfaren bilist med en förkärlek för utmanande körning, och helst vill ha egen bil tillgänglig, är det naturligtvis också en möjlighet. I de följande avsnitt vill vi dela med oss av den information som kan vara till hjälp när det gäller transport till/på Amalfikusten – både med flyg, bil, buss, tåg och båt.

Bil eller offentlig transport?

Nästa steg är att bestämma sig för om man har användning för en bil på sin semester? Som tidigare nämnt kan du lätt klara dig utan, ifall ni vill koncentrera er på en eller flera av Amalfikustens trevliga städer.
Har man däremot planer på att besöka höglandet så kan det vara en god idé att ha tillgång till en hyrbil under vistelsen. Flyger man till Rom, kan det även vara idé att hyra en bil eftersom man annars får räkna med 4-5 timmars offentlig transporttid från det att man landar i Rom därav kan det bli frestande att hyra en bil, men man ska dock vara uppmärksam på att det inte är en dans på rosor att köra bil på Amalfikusten då det kan vara utmanande även för den mest erfarne bilisten.

Vägarna präglas av skarpa kurvor och svängar där det är näst intill omöjligt att köra om pågrund av de smala körfälten i båda riktningar med branta stup på ena sidan och klippväggen på den andra. Vissa njuter av denna "spänning" (och spänningen stiger märkbart, när den mötande är en buss!), men få njuter av de långa köerna som ofta bildas, pågrund av att man inte har möjlighet att köra om. Det sistnämnda är självklart värst i månaderna juli och augusti, men då Amalfikusten är känd för sitt milda klimat både om våren och hösten är trafiken ganska stor under nästan hela året – framför allt under helgerna då italienarna själva kör till stranden! Sist men inte minst är det ganska dyrt att parkera på offentliga parkeringsplatser, om man ens hittar en plats vill säga…

Ifall man trots alla dessa ”skräckscenario” ändå vill utföra resan i bil, är det en god idé att hyra en så liten bil som möjligt då man manövrerar runt betydligt lättare samt får större möjligheter när det kommer till parkering. Dessutom hjälper vi dig gärna att hitta en semesterbostad i en av städerna som är mest lämpade för bilkörning och parkering.

Offentlig transport till och från Roms flygplatser

Från båda Roms flygplatser - Fiumicino och Ciampino - kan du med en flygbuss komma in till Rom Termini (central stationen) Därifrån ska du sen vidare med tåg ner till Amalfikusten - närmare bestämt till staden Salerno. Det finns flera bussar som kör från flygplatserna till Rom Termini och det kostar inte mycket. I skrivande stund kan du köpa en enkelbiljett från Fiumicino till Termini och omvänt för endast 4 euro, och från Ciampino till Termini och omvänt för endast 2 euro. Det tar ca 1 timma från Fiumicino och ca 45 minuter från Ciampino - beroende på trafiken. Bussarna kör ca var 20 min. och det är 4 olika bussbolag, som erbjuder denna resa. Flyger man till Fiumicino, kan man även ta sig in till central stationen med tåg - ”Leonardo Express" - från flygplatsen till Termini men det är dyrare än flygbussarna.

Se möjlighet för flygbussar här.

Från Rom Termini ska du med tåg till Salerno, som tar mellan 2 och 3 timmar. Hitta tågtider här.

Från Salerno (det samma gäller, om du kommer från Napoli) Ska du med bussen - som det står "Amalfi" på. Den avgår från Via Vinciprova (gå i riktning mot havet), det ligger mycket nära tåg stationen i Salerno och går flera gånger i timmen alla dagar i veckan. Denna buss stannar vid de flesta av kuststäderna, men oavsett hur långt du ska, känns tiden ganska kort pågrund av den fantastiska utsikten mot havet, de vackra städerna och bergen man passerar.

Se rutten: SALERNO - MAIORI - AMALFI.

Offentlig transport till och från Napoli flygplats

Väljer man bort hyrbilen kan man ta buss eller taxi in till centrala Neapel (ca 7 km) - närmare bestämt till antingen Napoli Garibaldi Centrale (Centralstationen) eller Porto Immacolatella (busshållplats i hamnområdet) – för att komma vidare till Amalfikusten med tåg eller buss. Väljer man taxi från flygplatsen så kom ihåg att få fast pris innan ni åker iväg så det inte kommer någon otrevlig ’överraskning’. Orkar man inte ta turen via Neapels centrum för att komma vidare kan man också välja att stiga på en buss i flygplatsen till antingen Salerno eller Sorrento, och sedan vidare från respektive stad med en av de (oftast blå) SITA-bussar som kör till Amalfikusten (bussplan för SITA ses i nedanstående avsnitt).
Se följande länk, eller sök ytterligare information i flygplatsen för avgångstider och priser på flygplatsbussar:

Se tidtabell för flygplatsbussar här.

Tåg, buss eller båda delar?

När man ska från Neapel till Amalfikusten, beror den offentliga transporten av var på kusten man ska bo. Har man bokat vistelse på sträckan från Vietri sul Mare till och med Amalfi stad, ska man via storstaden Salerno. Ska man där emot bo på sträckan efter Amalfi och till och med staden Positano är det enklare att ta turen via staden Sorrento som ligger på nordkusten av Den Sorrentinska Halvön. Båda sträckorna ger olika möjligheter för offentlig transport som jag kort vill förklara här under:

Sträckan från Vietri sul Mare till Amalfi stad

Buss: Reser man på vardagarna är det möjligt att stiga på en buss i den del av Neapels hamnområde som heter Porto Immacolatella. Härifrån kan du komma hela vägen till Amalfikusten för några få euro. Turen tar mellan 1 och 2 timmar – allt beroende på vilken av städerna man ska bo i. Fördelen är att man på en stor del av turen kan njuta av de makalösa utsikterna medan du ”prisar Gud” för att chauffören har full kontroll på vad han gör och tar dig fram helskinnad.

Se rutten: AUTOLINEA AMALFI – VIETRI (Tramonti) – POMPEI – NAPOLI.

Det negativa är att denna buss endast kör 4 gånger om dagen och inte under helgen och helgdagar, men det finns det anledningar till…

Tåg och buss: Man kan i stället välja att ta tåget från Neapel Garibaldi Centrale (Centralstationen) till Salerno och vidare med buss till Amalfikusten. Tåget tar en timme – få avgångar endast 30 minuter – och det kör flera gånger i timmen.

Hitta tågtider hos Trenitalia

Bussen från Salerno avgår från Via Vinciprova (gå i riktning mot havet), det ligger mycket nära tåg stationen i Salerno och går flera gånger i timmen alla dagar i veckan. Denna buss stannar vid de flesta av kuststäderna, men oavsett hur långt du ska, känns tiden ganska kort pågrund av den fantastiska utsikten mot havet, de vackra städerna och bergen man passerar.

Se rutten: SALERNO - MAIORI - AMALFI.

Sträckan från Positano till Amalfi stad

Ska man hålla semester på den sträckan som går från Positano till Amalfi är det bäst att ta lokaltåget (Circumvesuviana) från Neapel Garibaldi Centrale (centralstationen) till Sorrento och sedan vidare med buss. Tågturen kan göras på ca 1 timme och det kör flera gånger i timmen (det är förresten det samma tåg som stannar vid Pompei ifall det skulle locka?).

Bussen från Sorrento till Amalfikusten kör alla veckans dagar, flera gånger i timmen (flest avgångar på vardagar). Ska man exempelvis bo i Positano kan bussturen göras på en timmes tid – ska man längre (mot Amalfi), ja så tar det naturligtvis lite extra tid. Men även denna sträcka är en utsiktsupplevelse av hög grad så turen känns inte lång, snarare som ett led i de trevliga semesterhändelserna än som en transport som bara ska göras.

Se rutten: AMALFI – POSITANO – SORRENTO.

Båtfart

Ska man till Amalfikusten under sommaren finns det en tredje möjlighet – nämligen att ta båten från Napoli och ner längs kusten. Jag behöver visst inte utveckla hur vackert det är att se alla kuststäderna och deras bakomliggande bergssluttningar fulla med citronträd. Säsongen börjar som regel i juni och slutar i september – några seglar fram till oktober. Denna transportform ger – bland många olika rutter – också möjlighet för att segla från Neapel till Sorrento om kvällen vilket tar knappt 2 timmar. Dessutom kan man segla till den berömda och vackra ön Capri som trots sina många turister och skyhöga priser är ett besök värd.

Alla de nämnda länkarna i denna artikel kan man – bland mycket annat – finna under Praktiska länkar på vår hemsida. "Under Lokaltransport" här kan du alltid hitta information om busstransport, lokal tåget (Circumvesuviana) samt båtfart. Och behöver du information om tågtider eller flygavgångar till Neapel finns det också på denna sida

Riktigt trevlig semester – med eller utan bil.

 
search map