Neapel, Kampanien San Gennaro-festen i Napoli

 
Endast boende
+Flyg & boende
Nyhet
Loading
Loading
Vuxna
Barn
Ålder på barn vid hemresetidpunkten
Rum / lägenhet 1
Ålder på barn vid hemresetidpunkten
Fler sökmöjligheter
0
Hämtar innehåll

Festen avhålls på dagen då Gennaro helgonförklarades, och är knuten till en ganska bestämd begivenhet: helgonets blod, som är inkapslad i två ampuller, tas fram från sina gömmor och blir, genom böner, åter till flytande form.

Toscana Sardinien Sicilien Abruzzo Aostadalen Apulien Basilicata Kalabrien Kampanien Emilia-Romagna Friuli-Venezia Giulia Lazio Ligurien Lombardiet Marche Molise Piemonte Sydtyrolen & Trentino Alto Adige Umbrien Veneto Karta över Italien

Slapp undan första gången

San Gennaro (Januarius på svenska) var en av de många kristna som led ett grymt öde under de kristna förföljelserna under Romarriket omkring år 300. Han var född i Campania och blev biskop i Napoli, där han också greps och skulle kastas åt de vilda djuren i arenan. Med ett mirakel fick dem emellertid att låta honom vara, och istället nöjde man sig med att halshugga honom...

Gennaros blod

Några få år efter San Gennaros död, skedde för första gången det sedermera återkommande miraklet: en from kvinna gav biskopen i Napoli två ampuller med San Gennaros blod, och framför biskopens ögon blev det torkade blodet plötsligt flytande.

Mer än bara en religiös helgdag

Ampullerna förvaras än idag i Napolis domkyrka, och här har miraklet återupptagits, i alla fall sedan 1300-talet. Tre gånger om året bärs ampullerna fram, och blodet flyter igen. Viktigast är miraklet då det sker på dagen San Gennaro helgonförklarades, den 19 september, som inte bara är en religiös helgdag, men en allmän fridag och festdag i Napoli. Redan dagen innan är det skarpa parkeringsförbud på flera platser i centrum, och festen fortsätter i dagarna efter miraklet med bland annat uppträdanden i gatorna, av mer eller mindre kända konstnärer.

Festen kan börja

Hela förutsättningen för festen är naturligtvis högtiden i kyrkan, då ampullerna bärs fram av ärkebiskopen. Man ska inte förvänta sig att få plats i den, annars så, rymliga domkyrkan vid denna händelse. Också utanför kyrkan är det fullpackat med människor, vilka spänt väntar på att få se om miraklet kommer att ske även i år. När det sker, och det gör det lyckligtvis varje år** för det är ett gott tecken för staden och dess invånare, blir ampullerna med det flytande blodet framburet till den väntande skaran utanför kyrkan. Festen kan börja!

* San Gennaro firas på flera platser i världen, bland annat i det italienska kvarteret i New York (Little Italy). Man han är först och främst Napolis helt särskilda skyddshelgon. Det oförklarliga miraklet då hans blod går från fast till flytande form har inte blivit erkänt av den katolska kyrkan - det är napolitanarnas helt egna mirakel, och ingen av dem tvivlar på dess sannhet.
** Det är inte helt sant att miraklet sker varje år. År 1980 skedde det inte, och staden drabbades av ett jordskalv.

 
search map