Endast boende
+Flyg & boende
Nyhet
Loading
Loading
Vuxna
Barn
Ålder på barn vid hemresetidpunkten
Rum / lägenhet 1
Ålder på barn vid hemresetidpunkten
Fler sökmöjligheter
0
Hämtar innehåll

Napoli (Neapel försvenskat) som också nämns som Syditaliens huvudstad bjuder på en massa sevärdheter för varje smak och är särskilt facinerande tack vare det livliga och ibland kaotiska gatulivet som skapar en egen atmosfär.

Toscana Sardinien Sicilien Abruzzo Aostadalen Apulien Basilicata Kalabrien Kampanien Emilia-Romagna Friuli-Venezia Giulia Lazio Ligurien Lombardiet Marche Molise Piemonte Sydtyrolen & Trentino Alto Adige Umbrien Veneto Karta över Italien

Historia

Kaos är också en del av Napolis historia som fram till Italiens enande år 1861 var en ganska kaotisk affär präglad av många olika makthavare. Staden grundades redan på 600-talet f. Kr. av grekiska utvandrare som kallade staden för Neapolis, den Nya Staden då tidigare grekiska utvandrare i närheten, men tre hundra år tidigare, redan grundat Den Gamla Staden, Paleopolis. I år 326 f. Kr. övertog romarna makten och samlade båda städerna under namnet Neapolis. Staden behöll länge sin grekiska kultur och lagar trots det romerska herredömmet och den blev därför snabbt ett attraktivt utflyktsmål för dåtidens romare på grund av dess politiska frihet, milda klimat och vackra bukt. Den sista delen av kampen om staden ägde rum från 1282 och fram till Italiens samling år 1861 där spanska och franska kungahus kämpade om makten.

Läs mer om Neapel

Sevärdheter och shopping

Är man konst eller historiskt intresserad finns här oanade möjligheter för att gå på upptäcksfärd på något av Napolis många museer. Man bör inte missa ett av världens viktigaste arkeologiska museer, nämligen Museo Archeologico Nazionale samt Museo e Gallerie Palazzo Reale di Capodimonte. För teater eller musik intresserade är staden ett sant paradis och man bör ta tillfället i akt och se en teaterföreställning i Teatro San Carlo. Teatern är Italiens största och en av de finaste i världen. Den är dekorerad med guld och har en fantastisk akustik. I nyare tid har fascismen under 1920-talet och 30-talet satt sin prägel på staden då det under denna period byggdes flygplats, linbanor till bergen och tunnelbana. Trots att staden bombats under slutet av 2:a Världskriget har man lyckats bevara många av sina historiska byggnader som t.ex. den stora borgen Castel Nuovo som ligger ner vid hamnen.

Stadslivet är en upplevelse att ta del av och det kan varmt rekommenderas att bara sitta och ta en kaffe och samtidigt njuta av det "kaos" som utspelar sig. Detta kan man göra t.ex. vid shoppinggatan Galleria Umberto I där de flesta butiker och caféer finns. Önskar man istället slappa i det fria kan man njuta av stadens största torg Piazza del Plebiscito där man kan besöka den imponerande kyrkan Basilica di San Francesco di Paolo och Palazzo Reale (Kungapalatset). Från torget har man dessutom fin utsikt över Napolibukten.

Napolibukten

När man tittar ut över Napolibukten fastnar ögonen snabbt på Vesuvius. Denna enorma vulkan på 1.281 meter skapar både en vacker och fruktad bild av bukten då vulkanen och staden har ett starkt band mellan sig. Som en sovande jätte tronar den över staden och flera vulkanforskare menar att den skulle kunna få ett utbrott vilken dag som helst. Vulkanens mest kända utbrott ägde rum år 79 e. Kr. då den ödelade städerna Pompei och Herculaneum. Faran till trots som de lokala invånarna lever med så låter de livet fortsätta obehindrat precis som det alltid gjort i staden och på sluttningarna runt vulkanen. Att uppleva bukten och promenera längs vattnet är något man inte får missa vid sin vistelse i Napoli. När man går omkring vid vattnet bör man ta en tur vid den lilla hamnen Santa Lucia. Tidligare fanns här fattiga fiskebodar och små båtar men som idag är utbytta till fina hotell, restauranger och caféer samt lyxbåtar i miljonklassen. Utanför hamnen på den lilla ön Megaride ligger Borgo Marinario och slottet Castel dell’Ovo där det arrangeras flera konstutställningar.

Som huvudstad i Campania är staden en trafik knutpunkt för resten av regionen. Från hamnen går det båtar till öarna Ischia, Capri och Procida och vidare till Amalfikusten samt till ön Stromboli som är en av de Eoliska Öarna utanför Siciliens norra kust. Föredrar man att åka tåg så kan man ta Vesuviusbanan (Circumvesuviana) som transporterar en till Vesuvius samt hela vägen till Sorrento.

Pizzans hemstad

Det har blivit sagt mycket om Napoli under årens lopp och staden är helt klart en stad på både gott och ont. Som turist ska man vara uppmärksam på att det i vissa kvarter inte är säkert att vistas. Det är därför viktigt att tänka sig om och låta bli att skylta med för mycket av sina ägodelar. När detta är sagt är det synd att inte ta tillfället att uppleva denna fascinerande stad med dess kaotiska liv och trafik, dess vackra konst, det azurblå havet och sist men inte minst prova en äkta pizza då den är uppfunnen i just Napoli. Det finns många spännande historier kring pizzan och en av dessa berättar hur den klassiska Pizza Margherita fick sitt namn. En kväll år 1889 fick kung Umberto I och hans fru drottning Margherita som befann sig på deras sommarresidens i Napoli lust att smaka den lokala specialitet som var känd som en "fattigmansrätt". Raffaele Esposito en känd ”pizzaiolo” (pizzabagare) i staden fick äran att leverera tre pizzor till de kungliga. Två av pizzorna hade redan namn men den sista som visade färgerna på den italienska flaggan (grön, vit och röd på grund av ingredienserna basilika, mozzarella och tomat) hade inte något namn. Drottning Margherita tyckte bäst om denna och på så vis fick denna klassiska pizza sitt namn. Man kan fortfarande i dag besöka Rafaele Espositos pizzeria som numera heter Pizzeria Brandi.

Dölj texten
 
 
search map