Endast boende
+Flyg & boende
Nyhet
Loading
Loading
Vuxna
Barn
Ålder på barn vid hemresetidpunkten
Rum / lägenhet 1
Ålder på barn vid hemresetidpunkten
Fler sökmöjligheter
0
Hämtar innehåll

Mest populära städer och område i Kampanien

Se alla städer och resmål i Kampanien

Ett pärlband av goda grunder

Campania är ett uttryck för skönhet, drama, historia, kultur samt sol och hav: Den vackra Amalfikusten präglas av klassiska städer som t.ex. Ravello, Amalfi och Positano som ligger på det som många räknar som Europas vackraste kuststräckning. Sorrentohalvön med utsikten över Napolibukten och vulkanen Vesuvius som vakar över landskapet och som trots sina massiva krafter inte avskräcker befolkningen till att bo upp och ner på dess branta sluttningar.

Toscana Sardinien Sicilien Abruzzo Aostadalen Apulien Basilicata Kalabrien Kampanien Emilia-Romagna Friuli-Venezia Giulia Lazio Ligurien Lombardiet Marche Molise Piemonte Sydtyrolen & Trentino Alto Adige Umbrien Veneto Karta över Italien

Campania är en magisk upplevelse full av romantik, charm och storslagna monument som trots tidigare tiders fascination vid flera tillfälle glömts bort. Man bör också veta att regionen har en rik natur med vackra kuststräckor, fina öar, berg och floder.

Läs mer om Kampanien

Den södra delen av regionen kallas Cilento där även Goethe passerade igenom och är Italiens andra största naturpark. Området erbjuder storslagna naturupplevelser och fridfulla omgivningar. I områdets många små trevliga kuststäder med deras sköna och lugna vardagsliv finner man en äkta italiensk atmosfär och ett gott kök baserat på områdets egna hemlagade och producerade läckerheter.

Romarna fann en fristad i Campania och byggde präktiga städer som Pompei som i sin storhet gick under för Vesuvius vrede. Pompei är trots stora ödeläggelser och tidens förfall fortfarande en imponerande syn.

En eller två veckor?

Campania är en magisk upplevelse full av romantik, charm och storslagna monument som trots tidigare tiders fascination vid flera tillfälle glömts bort. Har man en veckas semester får man nog att hitta på med på Amalfikusten. Det samma gäller Cilento naturreservat i den södra delen av regionen. Man kan med fordel - vid två veckors semester - kombinera båda områdena så att man både "får kakan och äta den". De två områden är så olika och skildrar två sidor av regionen Campania. In-Italia erbjuder ett fint och handplockat urval av boende i båda delarna.

Om romantik för dig är små fiskelägen, väldoftande citronträd, hus på bergssluttningar och trappsteg så långt ögat kan nå - ta din älskade i handen och låt dig förföras av Amalfikusten. Det pittoreska området och resten av regionen Campania är stället där sol och hav möts i skön förening med människor, kultur och i historia i mitten.

Campania är en magisk upplevelse full av romantik, charm och storslagna monument, som trots tidigare fascination i många fall fallit i glömska. Det mångfacetterade Campania är därför stället där man kan kombinera romantik med det mer autentiska Italien eller med intresset för en aktiv paus, med storstadsliv eller med familjen under armen.

Villa i Campania

Utbudet av privata villor i Campania är inte storslaget eftersom villorna som regel inte ligger där dit resenärerna oftast vill åka. Men om man önskar att leka herre på täppan så finns möjligheten även här.

Med egen villa uppnår man den självständighet som vi är vana vid hemma. Här behöver man inte dela pool, trädgård eller terrass med någon annan. Här behöver man inte ta hänsyn till andras barn utan bara koncentrera sig på att ta hand om sina egna. Med egen villa får man privatliv och lugn och ro.

Städer

Den pulserande storstaden

Napoli är en underlig blandning av storhet, nytt och gammalt och en aning förfall i vissa områden av staden. Staden blev grundad av grekerna och fick namnet Neapolis. Därefter har staden tillhört allt från romare, fransmän och spanjorer. I Napoli kan man bland annat se Italiens arkelogiska Nationalmuseum, Duomen, Castel Nuovo, det kungliga palatset och mycket annat.

Salerno

Salerno mot söder ligger skönt ut mot havet. Staden var under lång tid under lombardernas styre men kom att hamna under nordmanskt då Robert Guiscard beslutade sig för att befästa sin maktposition i Syditalien. Staden var under medelåldern känt för sitt medicinska universitet. Stora delar av staden blev under andra världskriget utsatt för kraftiga bombningar vilket medfört att vissa område framstår i mer modern stil.

Pärlorna vid kusten

Amalfi, Positano, Ravello osv. längs Amalfikusten har alla deras egen charm och ligger vackert på sluttningar utmed kusten. Katedralen i Amalfi som är av nordmanskt ursprung är ett stort och vackert monument. Cetara är en pittoresk och charmig liten stad med aktivt fiskeläge precis i början av Amalfikusten från Salerno sett och som har en mycket karakteristisk och autentisk prägel över sig. observera att det i Cetara finns väldigt många trappor. Det finns ett litet men bra urval av goda restauranger. Minori och Maiori mitt på kusten ligger bredvid varandra men skiljer sig ordentligt. De större staden Maiori framstår som nyare då den år 1954 svämmades över och därefter uppbyggd på nytt. Maiori har Amalfikustens längsta strand. Minori som ligger bredvid (på gångavstånd) har också en liten strand och ett lite mindre men charmigt centrum med smala gator och en trevlig atmosfär och kan verka mindre turistig om man gemför med städerna Positano och Amalfi. I den högt belägna staden Ravello finner man två sköna jätte-villor med tillhörande trädgårdar; Villa Rufolo och Villa Cimbrone och dessutom har man en fantastisk vy ut över Amalfikusten från staden som ligger 350 meter över havet.

Sorrento

Salerno mot syd ligger skönt ut mot havet. Staden var under lång tid under lombardernas styre men kom att hamna under nordmanskt då Robert Guiscard beslutade sig för att befästa sin maktposition i Syditalien. Staden var under medelåldern känt för sitt medicinska universitet. Stora delar av staden blev under andra världskriget utsatt för kraftiga bombningar vilket medfört att vissa område framstår i mer modern stil. Cetara är en charmig stad sydvest om Salerno som har mycket karakteristisk och autentisk prägel.

Cilentos städer

Cilento är ett naturskönt område som ligger söder om Amalfikusten i den södra delen av regionen Campania. Majoriteten av området rymmer nationalparken: Parco Nazionale del Cilento e Vallo di Diano som betraktas som Italiens näststörsta nationalpark. Området är dessutom rikt på kultur, bl.a. de välbevarade templen i Paestum. Här finner man även små trevliga städer längs kusten som Acciaroli, Agropoli och Santa Maria di Castellabate mfl., där antalet turister är få i gemförelse med Amalfikusten, vilket gör området på några punkter outforskat och genuint.

Historia

Imponerande dåtid

Campanias historia är mycket imponerande. Grekerna, romarna, goterna, lombarder, nordmän, fransmän och spanjorer har alla varit delaktiga att sätta sin prägel på regionen.

Om man fokuserar på de romerska elementer är det en nära tanke att tänka på byar som Pompei och Herkulanum. Paestum har ett praktfullt doriskt tempel som exempel på grekernas tidigare närvaro i staden.

Nordmännen har efterlämnat monument i Napoli, Benevento, Caserta och Amalfi. Om man går igenom historieböckerna ser man att perioden med nordmanskt styre är det mest spännande.

En stor del av Campanias historia domineras av perioden då regionen var en del av det kungadömme som styrdes av två Sicilienare som då i stort sätt styrde hela Syditalien. Detta kan förklara varför invånarna i det södra Campania har en mer siciliansk-präglad dialekt till motsatt från det centrala och norra Campania där den napolitanska dialekten lyser igenom.

Sol & Bad

Milt klimat kombinerat med all slags badvatten

I Campania kan man nästan alltid var säker på vackert väder.

Då många av de intressanta städerna befinner sig längs kusten är där goda möjligheter att kombinera en kultur semester med sol och hav. Långa breda sandstränder är inte typiska för regionen men man finner små stycke med strand vid sidan om klipporna.

Om man tycker om att snorkla finns det många goda möjligheter att utforska havet runt klipporna. Det finns flera goda ställen, som te.x. i Cliento reservatet, på Capri och även på Sorrento halvön.

Är man till spa och kurbad är Ischia ön att besöka. Förutom dess fina utbud av fina sandständer finns det nämligen en rad kurbadanstalter under öppen himmel med mineralrikt vatten som lockar flera besökande. Tack vare öns vulkaniska ursprung är bassängerna naturligt uppvärmda (några upp till 40 graders värme!)

Naturupplevelser

Högland, berg och medelhavsflora

Omkring 35% av Campania är täckt av berg som dominerar mycket av regionens inland. Över 50% av Campanias area är backigt. De resterande 15% är täckt av slätter.

Mycket av kusten är karakteriserat av klippor täckta av citronträd, och annan vegetation. Amalfikusten och Sorrentohalvön är ovanligt vackra område. I Cliento reservatet finner man höga berg som är täckta av skogområde, där man vid kusten stöter på typisk medelhavs växtlighet.

På höglandet i Avellino provinsen finner man många fina vinmarker där det ofta odlas Campanias egna fantastiska druvor. Som te.x. den blå Aglianico druvan och de gröna Greco di Tufo samt Fiano.

Campanias högsta punkt ligger på 2050 meter ö.h. och här finner man regionens nordligaste del som heter Monti del Matese. I detta område finner man en skön och oupptäckt natur med skog, floder och sjöar. Området som i övrigt är en skyddad park har ett rikt djurliv. Här finner man ulvar, kungsörnar, vildkatter och andra spännande jakt fåglar.

Vin & Gastronomi

Buffelmozzarellans hem

Regionen är mycket rik på spännande råvaror som te.x. citroner, skogsbär, svampar, hasselnötter, fikon, kastanjer, goda lokala ostar och korvar, där den absolut mest kända osten är Mozzarella di Buffala som även går att köpa hemma i Sverige.

Campania är nog ändå mest känd för att vara pizzans hemland. Men regionen har mycket mer att bjuda på än bara pizza. Självklart äter man mycket av färsk fisk från havet. I de mer centrala delarna av Campania stöter man ofta på vilt och annat kött. Annars äter man precis som i många andra delar av Italien mycket lamm och gris.

Om man letar efter riktigt bra gourmetupplevelser så finner man de särskillt på Sorrentohalvön. Här kan man stifta bekantskap med några av Italiens bästa restauranger som te.x. Don Alfonso och Torre del Saracino.

Fisk & Skaldjur: Att man äter mycket fisk och skaldjur i Campania bör inte chocka någon. I området kring Napoli tycker man väldigt bra om den stora feta havsålen som kallas ”Capitone”, till lagad på olika vis.
Ansjovis äter man också en hel del av i Campania, saltade, färska eller stekta. ”Gamberetto di nassa” är en räktyp som är särskillt populär och som gourmeter menar skall ätas rå och inte på det klassiska viset med citron.
Musslor, bläckfisk och andra typiska medelhavsfiskar och skaldjur finner man också mycket av på menyn.

Kött, Vilt & Fågel: Gris, lam, get och kanin från Ischia är bland favoriterna i Campania. Vilt som te.x. vildsvin äter man mest i de centrala och nordliga delarna av regionen.

Korv & Skinka: Campania är en region som också är rik på detta område. Från bergen omkring Benevento kommer den underbara lufttorkade skinkan ”Prosciutto di Pietraroja”. Den mest kända korven är i Campania är korven som bär huvudstadens namn, ”Salame Napoli”. Av andra goda korvar nämns här också ”Salame di Agerola”, från den sydliga delen av Campania, ”Salame di Mugnano” från vinprovinsen Avellino, ”Soppressata di Gioi Cliento” från det underbara Cliento reservatet och från Salerno området kommer Soppressata di Ricigliano”.

Ost: Mozzarella är Campanias med all rätt mest kända ost. Den riktiga mozzarellan framställs av buffelmjölk och är god med ett par droppar olivolja och te.x. Campanias cherrytomat ”Pomodorino al piennolo” och självklart lite basilika.

Söt saker: Kakor och glass är man duktiga på att framställa i Campania. Glass gjort på Amalfikustens fantastiska citroner är en ren njutning. Det är vetenskapligen bevisat att citroner från Amalfikusten har dubbelt så mycket arom som andra citron typer.

Vin & Vingårdar: De senaste åren har många spännande och bra vingårdar börjat producera fantastiska viner av lokala druvor. Bland de mest kända finns te.x. Taurasi, ett rödvin som är gjort på aglianicodruvan. Taurasi kallas ofta för Syditaliens Barolo på grund av vissa likheter med detta storvin, framför allt när man talar om syra och tanniner.
Bland de vita vinerna utmärker sig speciellt Greco di Tufo och Fiano di Avellino. Vinerna ger många intryck, spröd och friskheten i smaken gör att de passar till spännande fiskrätter som Campanias kök erbjuder.
Här under följer en lista över några av de bästa vingårdarna i Campania: Feudi di San Gregorio, Mastroberardino, Salvatore Molettieri, Antonio Caggiano, Terredora di Paolo, Cantina del taburno, Villa Matilde, Caputo, Luigi Maffini, Marisa Cuomo.

Dölj texten
 
 
search map