Hotell i Matera

Sextantio Le Grotte delle Civita

Lägg till som favorit
 
Hämtar innehåll

Matera, en stad på UNESCOs världsarvslista

Om du aldrig har hört talas om Matera, ska du veta att du inte är ensam. Det är en av de mest intressanta, ovanliga och oförglömliga städerna i hela Italien, och den ligger i regionen Basilicata i södra Italien. Anledningen till att staden kom med på UNESCOs världsarvslista, skylls framförallt på de enastående grottorna, "I Sassi", som finns i staden. På den gamla goda tiden - ja, faktiskt hela vägen fram till 60talet - bodde de flesta av stadens invånare i hålor och grottor. Fattigdomen hade tvingat dem att inreda de gamla grottorna till sina hem, och här bodde det tillsammans med sina djur, fram tills dess att myndigheterna tvångsflyttade dem till modernare bostäder och sedermera stängde grottorna. Långt senare, fick dock några nyfikna och passionerade affärsmänniskor upp ögonen för de möjligheter som fanns i de gamla hålorna.

Ett svenskt-italienskt kultursammarbete

En av dessa entreprenörer var svensk-italienska Daniele Kihlgren som blåste nytt liv i flera av grottorna, samtidigt som han lyckades bevara den existerande arkitekturen och den lokala estetiken. Med stor respekt för det ursprungliga, kombinerade han traditionell design utförd med lokala material med ett minimum av moderna faciliteter i toppklass. Resultaten blev några av Italiens mest rustika, primitiva, minimalistiska - och lyxiga - rum, som inreddes i de äldsta grottorna i staden. Allt i allt, är det ett arkitektoniskt mästerverk, som fick namnet "Sextantio Le Grotte della Cività".

Ett romantiskt och originellt sätt att spendera natten

Så, nu har du säkert förstått att Le Grotte della Cività erbjuder dig en unik chans att prova på att bo i de gamla grottorna mitt i UNESCO-staden Matera. Lyckligtvis är stället inte bara unikt, men också bekvämt, och vissa skulle nog kategorisera hotellet som rena lyxen - för lyx kan ju vara så många olika saker.

Ät gott i stearinljusens låga

På Sextantio Le Grotte della Cività finns ingen egentlig restaurang, men du äter din goda och hemlagade frukost på utomhusterrassen, eller i "restaurangen" som ligger i en av stadens gamla kyrkor, som alltså också var inredd i en grotta. På förfrågan, är det dock också möjligt att äta middag på hotellet, som det föregår då i stearinljusets lågor, framför en stor brasa, till ljudet av klassisk musik. Kocken serverar rätter från det lokala köket, med samma höga kvalitet som omgivningarna. Buon appetito...

Läs mer om Sextantio Le Grotte delle Civita

Natur och kultur på ett och samma ställe

Om du värdesätter en kombination av natur och kultur, har du kommit till helt rätt ställe. Förutom de kulturella värdena, ligger Hotel Sextanto också som närmsta granne till Murgia nationalpark, där det finns massor av spännande vandringsleder. Från den stora panorama-terrassen framför hotellet, kan du njuta av den fantastiska utsikten tvärs över klyftan. Är du intresserad av fåglar, kan du också njuta av synen av de många små falkarna - Falco Grillaio - som har en helt särskild status i staden.

Gå på upptäcktsfärd i det spännande Sassi-området

På Sextantio Le Grotte della Civita erbjuder de flera olika möjligheter att uppleva den lokala naturen och kulturen. Överst på listan hittar du naturligtvis Materas Sassi-området, som bör upplevas både på dagen och på kvällen. Det gamla grott-området är uppdelat i två delar - Sassi Barisano och Sassi Caveoso, och för att få ut det mesta av det hela, rekommenderar vi dig att boka en tur med en av stadens lokala guider som kan visa dig runt - det kan nämligen vara svårt att hitta de mest spännande turerna på egen hand. Kom också ihåg att besöka en av de grottor som är inredd som ett museum. Här kan du se, hur de lokala invånarna bodde fram tills de tvingades bort. Det kräver god kondition för att färdas runt i området, som absolut inte är lämpat till personer med rörelsehinder.

Kyrkor i hålor, med antika fresker

Ett besök i Nationalparken Murgia, som ligger på andra sidan klyftan, kräver antingen en cykel eller bil. Området är framförallt känt för sina kyrkor som ligger i hålor - ja, det finns faktiskt över 150 stycken utspridda över det stora området. De flesta är utrustade med fina fresker, som dock har upplevt bättre tider, då de har många hundra år på nacken. En vandringstur i nationalparken kräver både goda skor och god kondition, och de ska vara beredd på att det är lätt att gå vilse i jakten på alla de små grottorna - med det är värt det, för området är av så stort historiskt intresse. Det var också här, som korsfästningen av Mel Gibsons fantastiska film Passion of the Christ tog plats, medan resten av filmen filmades i själva Matera. Det är också från Nationalparken, du har allra bäst utsikt över Matera, framförallt på kvällen är det en unik upplevelse att titta på den upplysta staden.

18 unika och elegant inredda rum (hålor)

Alla rum är olika, då de är inredda i varsin håla/grotta, varav de största är upp till 130 m2 stora. Du har en spektakulär utsikt över klyftan och det omkringliggande landskapet. alla rum har en liten uteplats, aircondition, wifi samt badrum med toalett och dusch och/eller badkar.

Läs om rummen på Sextantio Le Grotte delle Civita

Dölj texten
 

Sök priser och
boka vistelse

Sök priser och
boka resa

Endast boende
+Flyg & boende
Nyhet
Loading
Vuxna
Barn
Ålder på barn vid hemresetidpunkten
Rum / lägenhet 1
Ålder på barn vid hemresetidpunkten
 
search map