Endast boende
+Flyg & boende
Nyhet
Loading
Loading
Vuxna
Barn
Ålder på barn vid hemresetidpunkten
Rum / lägenhet 1
Ålder på barn vid hemresetidpunkten
Fler sökmöjligheter
0
Hämtar innehåll

Inklämd region med intressanta städer

Basilicata ligger inklämt mellan regionerna Campania, Kalabrien och Apulien. Basilicata hör till Italiens minst besökta område. Stora delar av regionen är bergigit lanskap och det är långt mellan (lands(byarna). Regionen bjuder på framför allt två mycket intressanta städer: Matera med sin gamla orörda stadsdel är något helt för sig själv, samt Venosa som är en mindre men fascinerande och äkta stad med sevärdheter och lokal atmosfär.

Toscana Sardinien Sicilien Abruzzo Aostadalen Apulien Basilicata Kalabrien Kampanien Emilia-Romagna Friuli-Venezia Giulia Lazio Ligurien Lombardiet Marche Molise Piemonte Sydtyrolen & Trentino Alto Adige Umbrien Veneto Karta över Italien

Lite om Basilicata

Flera av Basilicatas städer ligger mer än 700 meter över havet så det kan vara förhållandevis kallt om sommaren. I övrigt hör faktisst Basilicata till en av Italiens kyligaste regioner under vintermånaderna. Landskapet i Basilicata varierar mycket. Den västliga kuststräckan är klippig medan den nordliga delen av regionen är av vulkan ursprung. Här är jorden mer bördig och området är rikt på fästningar och slott från medeltiden.

En annan aspekt av Basilicata som osar romantik är Matera. Här kan man låta sig förföras av labyrintiska nätverk av smala gator och gränder som vittnar om en svunnen tid med massor av stämning. På kvällen präglas den gamla stadsdelen Sassi av ett speciellt ljus som får känslorna att gå i spinn.

Chansen för romantik i Basilicata är god. Regionen har ett rått och vildt uttryck i bergen samt kuperad terräng. Även om Basilicata inte är full av städer så existerar det å andra sidan mycket charm. Besök t.ex. Venosa som i sitt mysiga centrum på det lilla torget inbjuder till att njuta i varandras sällskap.

Läs mer om Basilicata

En tillbakablick

Basilicata har som sina grannregioner också varit beläget av många olika nationaliteter och imperier som te.x. greker, romare och nordmän. Man har på flera ställen i regionen möjlighet att se spår från dessa olika epoker.

De hotell och semesterbostäder vi erbjuder i Basilicata kan både för sig själv eller sammansatt fungera som en ren Basilicata-semester, men på grund av regionens närhet till Apulien, Campania eller Kalabrien kan en semester i Basilicata fint kombineras med en eller flera av dessa regioner, allt efter önskemål.

Aktiv semester

Ifall man vill vistas i bergrik terräng och obefolkade områden så bör man frestas av Basilicatas utbud av naturupplevelser. Skogen som finns i Basilicata har en rikt växt- och djurliv och Monticchio-sjöarna (två cirkulära vulkaniska sjöar) och Sirino-sjön är båda värda ett besök. Det är aktiv semester när den är som bäst.

Har man fortfarande inte fått tillräckligt med aktiv semester så besök Pollino Naturreservat (Italiens största). Reservatet ligger i både Kalabrien och Basilicata och är ett underbart område med imponerande höjder över 2.200 meter och sträcker sig till både Joniska havet och Tyrrenska havet. Här finner man skog, klippformationer, grottor, floder och sjöar vilket gör en rundtur i området till en vacker upplevelse.

Städer

Potenza

Potenza är Basilicatas huvudstad och även den högst belägna regionshuvudstaden i Italien. Den ligger på ca 820 meters höjd. Även om staden varit underlägset många olika kulturer och folkslag är det mesta i det historiska centrum ödelagt på grund av omfattande jordskalv. Men det finns trots allt en del monument i staden som är värt att besöka, te.x. den romerska villan, katedralen samt kyrkan San Francesco d'Assisi.

Den historiska labyrintstaden Matera

Matera är en pittoresk stad med rik historia. Staden kom under medetiden att att hamna under Byzantinskt herredömme som sedan blev avlöst av Lombardiet och Nordmanisk kontroll. Under Nordmännen kom Matera direkt under Kungen vilket kom att bli en blomstrande period. Staden har många intressanta sevärdheter från många olika epoker.

Rivello är en annan trevlig stad som ligger i sköna omgivningar med vacker utsikt över Noce dalen.
Maratea bör inte förväxlas med Matera - då städerna är helt olika. Maratea är Basilicatas livliga kuststad där festglada ungdomar om kvällen intar diskoteken och om dagen ligger sida om sida på de härliga sandstränderna med San Biagio berget i ryggen. Staden bjuder också på en hel del kultur som kan locka den äldre publiken. Med över 40 kyrkor och många konst och musikarrangemang i sommarmånaderna finns det mycket att se och uppleva.

Andra sevärdiga städer

Muro Lucano är en charmerande mindre stad som ligger på en höjd av ca 600 meter ö.h. med vacker panorama över dalarna. Stadens historia är mycket lång och det finns spår från romarna.

Brienza är en annan liten charmerande stad som ligger i ett vackert område som tidigare var under Lombardiskt och därefter Nordmaniskt herredömme.

Melfi är den viktigaste staden i Vulture området som har ett fantastiskt Nordmaniskt slott. Stadens domkyrka är byggd efter Nordmanisk konstruktion men har senare blivit restaurerad i barok.

Historia

Basilicata eller Lucania?

Basilicata har alltid haft en geografisk viktig betydelse. Beläget mellan 3 hav, mellan öst och väst har medfört att många folk och kulturer passerat förbi och särskillt den tysk-romerske kejsaren Fredrik den 2:e gjorde sitt för att befästa och konsolidera sin position i den nordliga delen av regionen.

Grekernas tidigare närvaro är bevittnat genom ruinerna av den grekiska teatern och tempel i Metraponto samt resterna av den romerska amfiteatern i Grumentum.

Sol & Bad

Välj mellan två hav

Basilicatas kust är inte så lång (ca. 70 km) men den har dock något att erbjuda till alla. Den lilla regionen Basilicata ligger väl inklämt mellan angränsande regionerna Kalabrien, Campania och Apulien - och kustlinjen är mycket begränsad. Dock har Basilicata kust ut till två hav, nämligen Joniska och Tyrrenska havet. Vid Joniska havet som från Apulien till Kalabrien endast tar ca. ½ timme med bil är chanserna goda för sol och strand, eller så kan man besöka de arkeologiska utgrävningarna vid Metaponto.

Vid Tyrrenska havet gäller samma tidsaspekt: ??det tar endast ca. ½ timme att köra längs Basilicatas kust från Campania till Kalabrien. Men här utmärker mer än sandstränderna kustlinjen - skulpterade klippor avlöses av sandiga vikar. Sträckans vackraste badort är utan tvekan Maratea där man både finner klippor, sol och strand samt en mysig stad.

I Policastro-golfen strax söder om det södra Campania ligger Basilicatas västra kustlinje. Här möter de kalkhaltiga bergen det Tyrrenska havet, vilket gör området otroligt vackert. Små vikar och härliga små strander med fin sand där flera endast kan nås med båt. Området är ockå perfekt för dem som önskar bada från klippor samt snorkla. Här finns några av regionens bästa sandstränder. Bland fina strander i området kan vi nämna Acquafredda, Fiumicello, Santavenere, Marina di Maratea och Maratea Castrocucco – alla nära staden Maratea vid Policastro-bukten.

Regionens östra kuststräcka ut till det Joniska havet skiftar mellan sandstrand och klippor.

Naturupplevelser

Landskapets sammansättning

Då Basilicata är en bergig region har man också möjlighet att få många fina natur upplevelser. De skogområde som finns i Basilicata har ett rikt växtliv och sjöarna Monticchio och Sirino är sköna naturområde.

Då Basilicata är en bergrik region har man också möjlighet för att få fina naturupplevelser. De skogområde som finns i regionen är rika på djur samt de två cirkelformade vulkansjöarna Monticchio och Sirino som båda är vackra.

Pollino nationalpark ligger i både Calabrien och Basilicata, och är ett stort naturskönt område som når imponerande 2200 meter ö.h. Här finns stora skogområde, floder och mindre sjöar som gör en tur i området till en fantastisk upplevelse.

Vin & Gastronomi

Basilicatas rustika kök

Stora delar av Basilicata består av ren natur. Här går grisar och får fritt omkring på ängar och bergssidor. Vid första intryck verkar Basilicatas kök en aning rustikt men variationen är faktiskt stor och varje område ändrar maträtterna i förhållande till sina lokala produkter.

Skogområdena är rika på de godaste skogsbär som te.x. björnbär, jordgubbar, blåbär, hallon och vinbär. Kött ingår faktisst också i många av de traditionella rätterna från regionen. Det sägs att när den tysk-romerska kejsaren Fredrik den 2:e festade bestod rätterna av stekt kött, fasan, hare, lärkor och lokala grisar från skogområdena.

Fisk & Skaldjur: I de centrala delarna av Basilicata äter man färskvattenfisk, medan man från kustområdena naturligtvis äter fisk från havet.

Kött, Vilt & Fågel: Man äter gärna gris och lamm i Basilicata men skogområdena är rika på vilt som hare, rådjur och fasan som man också äter mycket av.

Korv & skinka: Bland Basilicatas bästa korvar och skinkor nämns här Capicollo Lucano som är gjort av griskött och kryddat med chilipulver. Pancetta tesa lucana som är lufttorkad bacon samt Prosciutto lucano som görs på nästan 900 meters höjd ö.h. är andra specialiteter.

Ost: Det görs särskillt 2 goda ostar i Basilicata. En på komjölk, Caciocavallo Podolico som lagras i lång tid samt en på fårmjölk, Casieddu di Moliterno som inpackas i ormbunksblad.

Söt saker: Taralli är en slags kex som antingen består av mandlar eller choklad.

Vin & Vingårdar: Vem skulle tro att det i Basilicata finns ett fantastiskt vinområde som heter Monte Vulture, där det tillverkas utomordentliga viner som många uppnått kultstatus. Druvan heter Aglianico och är en underbar druva som också är mycket utbredd i Campania.

De goda producenterna av Aglianico di Vulture skapar vin av hög internationell klass som ännu är okänd på våra breddgrader, men som har fått stor succé i särskillt USA och de bästa restaurangerna runt jorden.

De bästa vingårdarna i Basilicata är bl.a. Cantine del Notaio, Elena Fucci, Le Querce och Paternoster.

Dölj texten
 
 
search map