Grottaglie, Apulien Grottorna vid Grottaglie

 
Endast boende
+Flyg & boende
Nyhet
Loading
Loading
Vuxna
Barn
Ålder på barn vid hemresetidpunkten
Rum / lägenhet 1
Ålder på barn vid hemresetidpunkten
Fler sökmöjligheter
0
Hämtar innehåll

Unikt

Det är också i flera av dessa klyftor som delar av stadens historia står skriven, i det att grottorna genom större delen av historien har varit bebodda och nyttjade som bostäder fram till 1800-talet. Området är sedan 2005 del av ett område som kallas Parco regionale della Terra delle Gravine och skiljer sig från resten av Europa i sin unika koncentration av bebodda klipphålor där man hittat många arkeologiska fynd och en betagande naturrikedom.

En stor upplevelse

Området är rikt på lera och tuffsten, och man har därför i modern tid utvunnit dessa naturmaterial från jorden. Detta stoppade man dock med på 1960-talet, varefter området för en tid lämnades orört. Under denna period användes platsen dessvärre till allmän soptipp, något man sedan dess försökt ordna till, efter att man har förstått platsens historiska värde. Då man övergav området och lämnade det till moder jord, har hon gjort sitt för att återskapa den rika flora och fauna vi kan hitta idag, och som i allra högsta grad bidrar till den helhetsupplevelse du som besökare får, omgiven av olivträd och den typiska kombinationen av bland annat vild rosmarin och vild timjan, som tillsammans kallas ”macchia mediterranea”.

Grottor och klyftor

Några av grottorna är mer kända än andra, och de varierar naturligtvis i storlek. Det samma gör klyftorna, som har gett namn till grottorna. Bland de mest besökta kan nämnas Gravina Riggio (gravina betyder klyfta) och Cave Fantino (cave betyder håla - denna typ av håla kan också kallas "lama Infantiana"), Gravina Fullonese (också kallad Foranese) och Lama dei Pensieri (också kallad Casalpiccolo eller S. Biagio).

Sällsynta sommarfåglar

Dessa mycket gamla, och mycket tydliga, avtryck i naturen gör området till ett ytterst intressant och välbesökt mål för turister, både för den historieintresserade och för den glada vandraren, samt för naturintresserade, så man exempelvis hittar en mycket sällsynt sommarfågel i området.

Toscana Sardinien Sicilien Abruzzo Aostadalen Apulien Basilicata Kalabrien Kampanien Emilia-Romagna Friuli-Venezia Giulia Lazio Ligurien Lombardiet Marche Molise Piemonte Sydtyrolen & Trentino Alto Adige Umbrien Veneto Karta över Italien

Gravina di Riggio

Cirka 4 km från Grottaglie, i nordvästlig riktning, hittar du klyftan Riggio, som är den mest spektakulära av dem alla. Den ligger i en djup dal, omgiven av en helt speciell vegetation, och, beroende på nederbörden ett eller flera vattenfall, och en mindre sjö och en bäck - som också varierar i storlek på grund av mängden regn.
I klyftan kan ses tydliga tecken på fenomenet "att bo i en grotta", som härstammar från olika tidsåldrar. Bland annat ses flera tecken från före Kristus tid, och det finns lämningar från grekisk-romersk tid i form av murverk samt graffiti och keramik. Från den nyare tiden - medeltiden - ses bland annat en håla, som har fungerat som kyrkrum, med fresker. Av särskilt intresse kan nämnas "il Caggione", en rund klyfta som ligger nära vattenfallet, och där det syns tydliga tecken efter en förhistorisk landsby.

Gravina di Fantiano

Klyftan Fantiano är belägen söder om Riggio och är omringad av en tallskog. Klyftan rymmer förhistoriska grottor, som har fungerat som boningar och senare som skydd för herdar.

Lama del Fullonese

Fullonese befinner sig väster om staden och är den klyftan som har lidit störst skada vid skapandet av nuvarande bebyggelse, men det är också den klyftan som har varit bebodd längst tillbaka i tiden. "Fullo" betyder "tintore" (en målare), och kommer från att det nära klyftan bodde en grupp hebreer, som hade som yrke att färga saker. Klippstaden rymde under sin storhetstid tre klippkyrkor och var på flera olika plan.

Lama dei pensieri

Detta är en mindre klyfta belägen söder om staden, och kännetecknas vid den mycket ojämna klippväggen, som inte lutar. Klyftan rummer intressante tecken efter det liv som har levts i grottorna genom olika tidsåldrar, och då den rymmer flera grottor på olika plan, vet man, att den har utgjort en stad bestående av ca. 20 grottor, som man kom fram till via en trappa uthuggen i klippan. Idag saknar flera av grottorna sina fasader, på grund av att man genom tiden inte underhållit dem - efter de lämnades. Man kan dock fortfarande ana den ursprungliga bebyggelsen, där varje "hem" var centrerat omkring ett enkelt rum och ett litet torg framför. I botten av klippan ligger ett kyrkrum - under järnvägsbron - som är fullt av målningar på klippväggen.

Aktiviteter i området

Ett så unikt område inbjuder naturligtvis till åtskilliga aktiviteter. Således avhålls både kulturella arrangemang i klyftorna, som det organiseras utflykter och guidade turer. Men det är också de, som kommer hit för att utöva "Free Climbing" och utforska de mindre tillgängliga underjordiska grottorna med hjälp av klätterutrustning.

 
search map