Endast boende
Flyg + boende
Loading
Loading
Vuxna
Barn
Ålder på barn
Rum / lägenhet 1
Ålder på barn
Fler sökmöjligheter
0
Hämtar innehåll

Stadens namn, ”det vackra trädet”, kommer ifrån Sylvae Arbris Belli, som syftade på den stora skog som en gång i tiden täckte hela regionen. Alberobello är mycket enastående. Staden är ganska liten, endast 9000 invånare bor här men präglas mycket av för området mycket karakteristiska hus typerna trulloén, . Staden har över 1500 trullier!

Trullier

Man vet inte var trulloén kommer ifrån! Det är dock fastställt att de kommer ifrån Orienten då de förekommer på vissa platser i Mellanöstern. De är byggda av en lokal kalksten som kallas ”Chiancarelle”, utan murbruk. Stenarna läggs i mindre cirklar så huset får en lätt konisk form. Väggarna kalkas alltid och taket består av två skal som fylls med ”stensmulor”. Den översta delen är ofta kalkad och krönt med en figur som utgör en religiös, magisk, astrologisk, eller traditionell symbol.

Toscana Sardinien Sicilien Abruzzo Aosta Apulien Basilicata Kalabrien Campania Emilia-Romagna Friuli Lazio Ligurien Lombardiet Marche Molise Piemonte Sydtyrol & Trentino Alto Adige Umbrien Veneto Karta över Italien

Det kan vara svårt att förstå varför det blivit sådan tradition med denna hus typ i Apulien och inte andra platser i Syditalien. En del av förklaringen är att man på den stora kalkstenplatå där Locorotondo och Alberobello befinner sig har har mycket lite träd och vatten. Man var i flera århundrade tvungen att skära stora cisterner i kalken för att samla upp regnvattnet och på så vis framställa en passande byggsten.

Läs mer om Alberobello

Den orginella Trullon byggs inte mer men i den nya stadsdelen kan man se hur hus former imiteras i de nyare byggnaderna.
Varje torsdag är det marknad i staden där man kan köpa många färska lokala lantbruksprodukter, kläder bland mycket annat.

Dölj texten
 
 

Populärt i Apulien

Trullidea

Alberobello

Palace Hotel San Michele

Monte Sant'Angelo

search map