Endast boende
+Flyg & boende
Nyhet
Loading
Loading
Vuxna
Barn
Ålder på barn vid hemresetidpunkten
Rum / lägenhet 1
Ålder på barn vid hemresetidpunkten
Fler sökmöjligheter
0
Hämtar innehåll

Mest populära städer och område i Apulien

Se alla städer och resmål i Apulien

Främmande kulturer har satt sin prägel

Apulien är en av de mest exotiska regioner i Italien. Olika kulturer och folkslag som greker, romare, araber, normaner, byzantiner, fransmän, spanjorer samt österrikare har härskat här! De många kulturer har satt sin personliga prägel på landskapet, maten och arkitekturen. Apulien är en enda stor skattkista av kyrkor, borgar, stora herregårdar och andra spännande byggnadsverk.

Toscana Sardinien Sicilien Abruzzo Aostadalen Apulien Basilicata Kalabrien Kampanien Emilia-Romagna Friuli-Venezia Giulia Lazio Ligurien Lombardiet Marche Molise Piemonte Sydtyrolen & Trentino Alto Adige Umbrien Veneto Karta över Italien

Salento-halvön i den södra delen av Apulien är ett fascinerande område med sköna dramatiska kuststräckor, vackra sandstränder som leder tankarna till tropikerna, spännande städer och barokstäder som te.x. Lecce. Men också det vackra landskapet i Itria-dalen med de intressanta och fina städerna Locorotondo, Alberobello, Fasano och Martina Franca måste upplevas.

Läs mer om Apulien

Apulien är i stor utsträckning täckt av olivlundar med upp till 3000 år gamla olivträd och regionen står för upp emot 50 % av den samlade italienska produktionen av olivolja. Apulien är också känt för sina gamla stengärde och fascinerande rödbruna jord som sätter färg på landskapet. Dessutom finner man i Apulien några av Italiens finaste sandständer.

För övriga frågor och rådgivning om denna fantastiska region står In-Italias kompetenta personal som besökt Apulien till förfogande.

Autentiska och pittoreska Italien

Apulien bjuder på en buffé av det bästa när det handlar om det autentiska och pittoreska Italien. Små mysiga städer med små gator, gränder och inte minst alla de stämningsfulla torg där lokalbefolkningen ofta samlas om kvällen. Dessa platser älskar vi svenskar när vi besöker Apulien! Att som turist och besökande få uppleva det äkta Italien är något nästan varje stad i Apulien bjuder på.

Något vi heller inte får glömma när vi talar om det autentiska syditalien så är det den varma gästfrihet som infinner sig när man ankommer till sitt semesterboende eller kvällens utvalda restaurang. Överallt blir man mottagen med öppen famn och det är kanske just detta som vi älskar mest med det autentiska syditalien.

Aktiv semester

Vill man vara aktiv under sin resa till Apulien så är möjligheter många. För även om stränderna och vinet i regionen smakar bra så kan det vara skönt att få komma ut i den exotiska naturen i denna spännande region. Oavsett om du föredrar att vandra, cykla eller rida så är möjligheterna många i precis hela regionen. Från norr till söder kan du få en aktiv semester ledsagat av den syditalienska stämningen.

Gargano Nationalpark med Vieste bjuder på fina stränder och kalkklippor, Itriadalen med sin vackra natur och varierande städer är ett smultronställe för den aktive turisten. Salento i söder är underbart för cykelturer även om man endast är på motionsstadiet och vägarna under juli är skönt nog lite trafikerade. Så res till Apulien och få en aktiv semester på dina premisser.

Handplockade villor i Apulien

I Apulien finns det fina möjligheter som en större familj, företag eller grupp vänner att leva ut den italienska drömmen i en privat sfär genom att boka en privat villa.

Fördelarna är att man sällan har några grannar, ingen som delar din privata pool eller trädgården mer än du själv och dina gäster. Det bästa med en privat villa är med andra ord självständighet! Vad är annars fördelarna med en privat villa som ger totalt privatliv men samtidigt flexibilitet. Fördelarna är ofta placeringen på landsbygden med kort köravstånd till flera utflyktsmål att välja mellan.

Med egen villa har man även fördelen att man reser mer rätt antal personer som svarar till villans kapacitet så den totala kostnaden blir inte högre er person än de mer traditionella men även lite opseronliga semestercenter eller lägenhetskomplex.

Städer

Sevärdiga städer

Apulien har flera intressanta städer att erbjuda den historia intresserade, nyfikne eller den som bara vill få en fin stadstur. Bari är en stad rik på monumenter som te.x. basilikan San Nicola, Castello Svevo som ligger i utkanten av staden och San Gregorio kyrkan.

Ostuni, mer känd som den vita byn har helt sin egen karaktär och atmosfär. Staden har flera monumenter som te.x. Chiesa delle Monacelle, kyrkan San Francesco och katedralen. Egnazia är en arkelogisk park med romerska ruiner, bl.a. amfiteatern. Alberobello är en annan unik stad i Apulien som är karakteristisk för många speciella radhus som kallas Trulli. Genom In-Italia har man möjlighet att boka boende i ett Trulli hus.

Taranto var under den grekiska och byzantinska perioden en viktig stad. Staden har många små trånga karakteristiska gator. Här finns också en hel del fornlämningar från den grekiska tiden, bl.a. resterna från ett doriskt tempel till som en gång byggdes till ära åt Poseidon. Lecce är en av Italiens imponerande barock städer. Lecce har många intressanta ting att visa bl.a. en romersk amfiteater, Santa Croce kyrkan och domkyrkan.

Otranto är en stad vars katedral är berömd för sina vackra mosaiker, byggd på 1100-talet. Gallipoli är en vacker stad i den sydliga delen av Apulien. Stadens historia är gammal och som namnet antyder (grekiska för vacker stad) är staden grundad under grekernas tid i området.

Historia

Det Byzantinska Riket

Regionen har en imponerande historia bakom sig. Apulien var under lång tid beläget av grekerna men blev senare övertaget när den romerska dominansen drog fram. Då romariket blev delat i två delar, vestromerskt och östromerskt rike kom Apulien att tillhöra det östromerska som också är känt som det byzantinska riket.

Den byzantinska perioden var dock präglat av ett visst tumult p.g.a. de konstanta lombardiska invasioner som senare blev avlöst av nordmän bl.a. den ganska berömde Robert Guiscard.

Nordmännen drev ut byzantinerna och tog över makten inte bara i Apulien utan i stort sett hela syditalien inklusive Sicilien. Efter nordmännen övertog den tyskromerska kejsaren Fredrik den 2:e makten i Apulien.

Senare kom Apulien att tillhöra både spanska och franska herredömen innan man kom att tillhöra det enade Italien.

Sol & Bad

Oväntade badmöjligheter

På grund av sin placering har man aldrig långt till närmsta badställe i Apuilen. Regionens kust varierar mellan klippor och sandstränder. Ifall det är badsemester med sol och strand man letar efter så är Apulien ett utmärkt val. Det finns högklassiga sandstränder kombinerat med klippor och inte minst ett kristallklart vatten. Oavsett vilken typ av badsemester man önskar så har Apulien något att erbjuda.

Många av de långa vita sandstränderna ligger ute vid den Joniska kusten söder om Gallipoli som kallas Italiens Maldiverna men också vid Apuliens Adriaterkust i naturparken Gargano och vid Capitano vid Monopoli sträcker sig de breda sandstränderna längst kusten.

Apulien betyder också konstfulla klippiga kuster. Här är städerna ofta placerade på en sluttning eller bergsplatå med lodrätta väggar och underhavs grottor, vilket man kan man uppleva i t.ex. Polignano a Mare.

Apulien kan på så vis tillfredställa varje badgästs önskemål. Vare sig man önskar simma och snorkla bland klippor i kristallklart vatten eller man föredrar en härlig sandstränder kan man få båda delar under sin semester i Apulien. Man ska heller inte glömma att en badsemester i Apulien ger fina möjligheter att kombinera sol och strand med spännande utflykter till stämningsfulla städer i de exotiska omgivningarna.

Naturupplevelser

Skön och varierad natur

Gargano i den nordliga delen av regionen är ett större naturområde som bjuder på imponerande natur med rikt och varierat växtliv.

Dauno är ett annat naturområde som bildar en slags övergång till Appeninerna. Området är karakteristiskt av backar och når på vissa ställen upp på en höjd av nästan 1200 meter.

Vin & Gastronomi

Allt gott från havet omkring Apulien

Se på en bild av Apulien så ser ni att regionens kök definitivt influenserats av allt gott som kommer ifrån havet. Ingenstans i Apulien är du särskilt långt från havet och fisk, bläckfisk, musslor, sjöpiggsvin och andra skaldjur finner man ofta på menyn. Det lokala kökets specialitet är emellertid inte ingredienserna eller hur man använder dem. Men vad vi skulle kunna kalla kompositionen av måltiden.

En typisk måltid domineras nämligen av förrätter som det ofta finns 10-12 av, du äter dig lätt mätt innan du kommer fram till pastan som naturligtvis kommer efteråt medans huvudrätten är som i regel förhållandevis liten. Det påminner nästan om den spanska traditionen med tapas men Apulien låg ju också under Spaniens styre i många århundranden.

Apuliens kök utmärker sig också på ett annat sätt som få skandinaver nog uppskattar, nämligen det stora användandet av häst - och åsnekött. Här finns många slakterier var de uteslutande säljer dessa typer av kött, och korvar med föl eller åsna är mycket utbrett. Vi anser nog att det är bra att lära sig orden cavallo (häst), puledro (föl) och asino (åsna) utantill.

Stort utbud av kött

Låt dig dock inte skrämmas av denna lilla specialitet. Apuliens kök är lika spännande som det är varierat och okänt. Prova t.ex. brödet från Altamura. Du kan få det i hela Italien men det har naturligtvis en speciell charm i att åka på "pilfgrimsfärd" till brödets hemstad för att smaka på det långtids bakta, runda gyllene brödet med den solida skorpan och dess praktfulla smak.

Uppmärksamma även att om ni åker runt i regionen så ändras sättet att använda vitlök på markant, från den nordliga delen till att sakta med säkert bli mindre och mindre och för att sedan försvinna i Gallipoli var man nästan endast använder sig av vanlig lök.

Sötsaker och goda viner

Prova också, ifall du tar en längre tur runt i regionen hur man använder vitlök från norr till söder, där användandet närmast helt försvinner i staden Gallipoli i söder där man nästan bara använder vanlig lök.

Sötsaker? Ja självklart finns det gott av dem i Apulien och de är allt som ofta mycket söta. Det finns ett fascinerande släktskap mellan sötsaker i syd Italien och de man finner i Orienten. Men varför prova de mer avancerade desserter när fruketerna i sig är sprängfyllda av sötma och sol?

Alla dessa godsaker ska självklart sköljas ner och här har du möjligheten att dricka en av de viner...som du säkerligen redan druckit hemma. Den dominerade lokala druvan heter Primitivo och många viner så som Manduria, Salento osv., fyller alltid hyllorna härhemma. Druvan är kraftig, rund till smaken och full av koncentrerad fruktsmak. Den ger god valuta för pengarna men dessvärre har dess rykte för att vara en av den viner som alltid är på erbjudande, gjort det svårt att finna de riktigt goda (och därför även de dyrare) viner från detta område. Men utvecklingen de senaste åren har exploderat och gått från kvantitet till kvalitet. Gör dig själv en tjänst och prova ett vin från t.ex. Accademia dei Racemi, Cantina Due Palme, Castello Monaci eller Cosimo Taurino och då kommer du att förstå varför Apulien är en av Italiens mest framåtgående vinområden.

Dölj texten
 
 
search map