Aostadalen Borgen Verres

 
Endast boende
+Flyg & boende
Nyhet
Loading
Loading
Vuxna
Barn
Ålder på barn vid hemresetidpunkten
Rum / lägenhet 1
Ålder på barn vid hemresetidpunkten
Fler sökmöjligheter
0
Hämtar innehåll

Borgen Verres är en av de mest imponerande byggningarna från medeltiden i hela Aosta-dalen. Man kommer till borgen genom att följa motorväg A5 och ta avfarten vid Verres. Från Verres kan man följa två olika vägar; från Piazza Emile Chanoux på en bergsstig eller på den asfalterade vägen från Piazza Europa nära sportsbanan. Den första för upp till ännu en bergsstig varifrån det är tio minuters gång upp till foten av borgen, medan den andra för upp till en plats var man kan parkera och därifrån gå till baren nedanför borgen och därifrån följa den obligatoriska bergsstigen resten av vägen.

Toscana Sardinien Sicilien Abruzzo Aostadalen Apulien Basilicata Kalabrien Kampanien Emilia-Romagna Friuli-Venezia Giulia Lazio Ligurien Lombardiet Marche Molise Piemonte Sydtyrolen & Trentino Alto Adige Umbrien Veneto Karta över Italien

Borgens form är i sig själv märkvärdig och sällsynt eftersom den består av ett våldsamt torn med toppen av en borgkrona, som användes som både bostad och försvarsverk. Dessutom är det här tal om ett av de viktigaste europeiska exemplar på ett sengotiskt militärt försvarsverk som blev byggt av Ibleto av Challant i slutet av 1300-talet.

Tornet framstår som en kubus, vars sidor alla är 30 meter breda och två meter tjocka, belägen majestätiskt på en klippa över floden Evançon. De praktfulla gotiska fönstren berättar både om borgens ålder och dess funktion som bostad, och den breda inomhus trappa vars trappsteg går ut från tornets vägg ”motsols” (således att försvararna alltid hade svärdhanden fri varemot angriparna hade svärdet mot väggen) bevittnar om det forsvarsmässigt genomtänkta i hela tornets konstruktion.

I 1536 förnyar Renato av Challant försvarsvärnet således att det förses med tidens mest moderna vapen. Allt detta sker i samarbete med en militärarkitekt som är specialist i ämnet nämligen den spanska kaptenen Pietro de Valle. Härefter blir fästningen utvidgad med en omringande försvarsmur med bl.a. avfyrningshål och mångkantiga torn som ska användas för att försvara borgen; ingången blir förstärkt med en förgård utrustad med en vindbrygga och avfyrningshål. Man öppnar dessutom nya korsfönster som tillföring till de existerande gotiska enkla- och dubblafönster, nya dörrar med mauriska valv av tydlig spansk påverkning och borgen inreds med nya möbler.
Från slutet av 1600-talet står borgen öde i två århundraden: taket som redan var delvist förfallet blir helt borttaget för att undgå att man ska betala skatt till staten. I 1896 blir Borgen Verres köpt av den italienska staten som sedan överlåter den till regionen Aosta-dalen. Räddningen för borgen blir således den samma som för Borgen Issogne och Fenis: En intellektuell grupp av passionerade som önskar att underhålla reliker från medeltiden.

Borgen bildar varje år ram för den stora historiska karnevalen från Verres, var man återskapar historiens gång och legender om grevinnan Caterina av Challant. Den har i nyare tid genomgått en årslång restaurering som skulle avslutats vintern 2007 och framstår därför i riktigt bra skick.

 
search map