Aostadalen Borgen Graines

 
Endast boende
+Flyg & boende
Nyhet
Loading
Loading
Vuxna
Barn
Ålder på barn vid hemresetidpunkten
Rum / lägenhet 1
Ålder på barn vid hemresetidpunkten
Fler sökmöjligheter
0
Hämtar innehåll

De flesta slotten i Aosta dalen ligger högt uppe på bergstopparna så att man därifrån skulle kunna kommunicera mellan varandra genom att hissa flagga eller elda för att varna. Låg däremot en borg lågt ner så byggde man istället höga torn så att man därifrån skulle kunna se till minst en annan borg eller slott. Borgen Graines ligger på avgrundensrand med en perfekt belägenhet försvarsmässigt.

Toscana Sardinien Sicilien Abruzzo Aostadalen Apulien Basilicata Kalabrien Kampanien Emilia-Romagna Friuli-Venezia Giulia Lazio Ligurien Lombardiet Marche Molise Piemonte Sydtyrolen & Trentino Alto Adige Umbrien Veneto Karta över Italien

Borgen finner man genom att följa dalen Ayas på SR 45 från Verres. 13 km. från Verres direkt efter Arcesaz finner man till vägen mot Graines på höger sida. Efter ett par kilometer och innan man kommer till själva byn så finner man foten av borgen. Tyvärr finns det inte så mycket parkerings möjligheter då vägen är smal. De sista metrarna upp till borgen måste man gå till fots.

Borgen Graines blev byggt för att man skulle kunna kontrollera det närliggande och omfattande feodalsamfund, i och med detta så blev borgen ofta indraget i militära operationer då det rådde oenigheter familjerna emellan. Borgen dateras tillbaks till 1263 då Challat- familjen tar över borgen från munkarna och förblir i deras ägor fram till 1727. Sedan börjar en nedgång och borgen ligger i ruiner tills portugisen d’Andrade, som också blev borgen Fenis räddning, kom i början av 1900 och tog hand om borgens ruiner.


Arkitektonisk beskrivning av borgen: Tack vare d’Andrades restaurering av borgen kan man idag se de centrala delarna av borgen. Borgen är en klassisk konstruktion med en omgivande ringmur som på en punkt är avbruten av en underliggande klippa. Innanför muren sticker donjonen upp (det centrala kvadratiska borgtornet). Tornet är 6 meter brett och har en mycket solid grund som dock är tillbyggt senare och som skulle skydda mot minor. Det förhölls sig nämligen så att man under borgens storhetstid använde sig av minor som angreppsmetod. Detta tillvägagångs sätt var mycket annorlunda än de minor vi känner till idag även om namnet är detsamma, men funktionen är den samma, nämligen ögonblicklig destruktion av en byggnad. Fienden grävde djupa hål under murarna och fyllde dem med trä som de sedan tände eld på så att byggnaden föll samman.

Någongång under åren blev det tillbyggt en rektangulär byggning på tornet som användes som boende. Ingången (svalgången) befann sig några meter från marken och var förbunden av en stentrappa, härifrån har det säkert funnits ännu en trappa upp i tornet. Precis bredvid byggnaden finner man kapellet, som med all säkerhet är den äldsta byggnaden i borgen då det finns omtalat redan under 1100-talet. Ingången till borgen finner man på den västliga sidan. Tyvärr kan man inte gå in i borgen.

Legendernas tid är inte över: Det berättas om att det finns en skatt gömd någonstans under borgen Graines som än i dag aldrig blivit funnen. Man vet inte vem som gömt denna skatt, kanske var det munkarna från San Maurizio di Aguano som ville skydda sina skatter eller så kanske det var Challant familjen som övertog borgen från munkarna.

En berättelse lyder som följande: en ung man hade i sina drömmar hört en stämma som utpekade det ställe där han borde gräva för att finna skatten. Då han funnit skatten skulle han ta den och gå därifrån innan tuppen gal för tredje gången morgonen därpå. Natten efter beger han sig ut för att göra som han fått höra i drömmen. Han finner skattkammaren och finner allt guld och alla ädelstenar, den unge mannen dröjer dock ett ögonblick då han låter händerna dra igenom skatten. Just då börjar tuppen att gala, en, två och tre gånger. Dörren till skattkammaren stänger sig utan ett ljud och mannen blir förevigt fången i den förtrollade skattkammaren och ingen har sett eller hört i från honom sedan dess.

En annan berättelse lyder som följande: Skatten är bevakad av en grön ko och man kan finna skatten två gånger om året: Allhelgonafton och den 24e juni, Johannes Döparens dag. Man vet inte varför det är just på dessa dagar den gröna kon eventuellt dyker upp och inte heller varifrån kon skulle komma ifrån. Det enda man vet är att skatten ligger där och väntar på att någon ska finna den.

Lycka till på skattjakten!

 
search map