Endast boende
Flyg + boende
Loading
Loading
Vuxna
Barn
Ålder på barn
Rum / lägenhet 1
Ålder på barn
Fler sökmöjligheter
0
Hämtar innehåll

Aosta är både namnet på regionshuvudstaden och dalen i en av Italiens minsta regioner, på italienska Valle d'Aosta. Den ligger mellan Europas högsta berg och förbinder Italien med Frankrike och Schweiz via Mont Blanc.

Toscana Sardinien Sicilien Abruzzo Aosta Apulien Basilicata Kalabrien Campania Emilia-Romagna Friuli Lazio Ligurien Lombardiet Marche Molise Piemonte Sydtyrol & Trentino Alto Adige Umbrien Veneto Karta över Italien

Romarnas intåg

Romarna övertog staden i ca. 25 f.Kr. och är utan tvivel värd ett besök. Aosta är en livlig stad med vackra torg och anmärkningsvärd romersk arkitektur som just precis givit staden tillnamnet "Alpernas Rom". Bland stadens sevärdheter kan nämnas katedralen från 1100-talet och flera romerska ruiner med bland annat en amfiteater och sist men inte minst Sant´Orso - stadens utsökta arkitektoniska verk bestående av en liten samling medeltida kyrkor. Arkeologiska spår visar att det har varit bostäder här helt tillbaka till 2.900 år före Kristus. Staden har, i gamla dagar, varit strategiskt viktig att äga och i stort sett alla härskare genom tiderna har på skift haft kontrollen över området.

Läs mer om Aosta

Självstyre

Det intressanta är att Aosta alltid har haft och ännu har en mycket stor grad av självständighet och har sedan 1948 haft självstyre. Utöver att vara en spännande stad kulturellt sett finns det också många goda inköpsmöjligheter med åtskilliga klädbutiker, delikatessaffärer och verkstäder med lokala hantverkare. Efter stängningstid (kl. 19.00) kan man tillbringa kvällen på de lokala caféerna eller goda restaurangerna som finns på huvudgatan.

Dölj texten
 
 
search map